NIJZ podpira prepoved vseh arom v elektronskih cigaretah in ukinitev kadilnic

Slovenija 13. Mar 202314:52 0 komentarjev
Elektronske cigarete
Profimedia

Ministrstvo za zdravje je že pred časom pripravilo predloge sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki med drugim posegajo na področje elektronskih cigaret. Prav tako je med predlogi ukinitev kadilnic. NIJZ predloge ministrstva podpira, pri ukinjanju kadilnic pa predlaga skrajšanje petletnega prehodnega obdobja na eno leto. Predlaga tudi nekaj dodatnih ukrepov nadzora nad tobakom.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v celoti podpira predlog sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki so ga pripravili na ministrstvu za zdravje. Ob tem predlagajo skrajšanje prehodnega obdobja pri ukinitvi kadilnic ter dodatne ključne ukrepe nadzora nad uporabo tobaka, so zapisali na spletni strani.

Prepoved arom v elektronskih cigaretah

Predlog sprememb vključuje tudi prepoved vseh arom v elektronskih cigaretah, z izjemo nekaterih tobačnih arom. Na NIJZ ukrep v celoti podpirajo, saj je ključen za zaščito zdravja prebivalcev preko zmanjševanja uporabe elektronskih cigaret med mladimi in prebivalci nasploh ter preprečevanja škodljivih posledic vdihavanja arom na zdravje uporabnikov elektronskih cigaret.

Arome so namreč eden najpogostejših razlogov za poskušanje, začetek uporabe in uporabo elektronskih cigaret, so opozorili. Poleg tega so arome v tekočinah elektronskih cigaret v visokih ravneh in predstavljajo visok delež vseh kemičnih snovi v teh izdelkih. “Prisotnost arom v tekočinah elektronskih cigaret je zaskrbljujoča, saj arome niso ustrezno raziskane glede škodljivih posledic za zdravje,” opozarjajo na NIJZ.

Medtem ko učinki elektronskih cigaret na zdravje pri njihovi dolgoročni uporabi še niso raziskani, saj so ti izdelki na trgu še prekratek čas, so znani številni škodljivi učinki kratkoročne uporabe. Poleg draženja ust in grla, kašlja, slabosti in glavobola, so to resne posledice za zdravje, in sicer zasvojenost z nikotinom, epileptični napadi, akutne kemične poškodbe pljuč in različne oblike pljučnic, zastrupitve z nikotinom, naštevajo.

Preberite še: Elektronske cigarete: uspeh ali nočna mora za javno zdravje?

Izdelki ne bodo smeli dajati vtisa, da so blagodejni za zdravje

Podpirajo tudi prepoved dodajanja dodatkov, ki ustvarjajo vtis, da izdelek koristi zdravju ali da dodatek zmanjša tveganje za zdravje. Na trgu namreč zaznavajo elektronske cigarete brez nikotina, ki se tržijo kot inhalatorji, in vsebujejo različne vitamine, poživila, sintetične in naravne arome. Te elektronske cigarete sicer ne vsebujejo nikotina in ne povzročajo zasvojenosti, zanje pa veljajo vse prej navedene trditve glede škodljivosti za zdravje.

NIJZ podpira tudi vključitev definicije novih nikotinskih izdelkov v obstoječo zakonodajo. Tako bodo ustrezno regulirane tudi nikotinske vrečke, ki so se na evropskem trgu pojavile leta 2019. Prav tako podpirajo uvedbo sistema za odobritev novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, ki bodo v naslednjih letih prihajali na slovenski trg.

Ukinitev kadilnic v enem letu

Prav tako se strinjajo s predlagano ukinitvijo kadilnic, a predlagajo skrajšanje petletnega prehodnega obdobja na eno leto. Ocenjujejo, da bi z ukinitvijo kadilnic dosegli maksimalno zaščito prebivalcev pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu v zaprtih javnih in delovnih prostorih. V Sloveniji sicer obstaja okoli 120 kadilnic, inšpektorji pa po navedbah NIJZ poročajo o pogostih kršitvah zakonodajnih določb.

Pozdravljajo tudi ukrepe za učinkovitejši nadzor nad izvajanjem zakonskih določb, ki se nanašajo na prodajo preko interneta, telekomunikacij oz. drugih razvijajočih se tehnologij ter prepoved čezmejne prodaje na daljavo.

Ob tem na NIJZ predlagajo tudi nekaj dodatnih ukrepov nadzora nad tobakom. Med njimi so na primer znatno zmanjšanje števila in vrst prodajnih mest tobačnih in povezanih izdelkov, prepoved prodaje tobaka za žvečenje in njuhanje, pa tudi prepoved kajenja tobaka ter uporabe elektronskih in ogrevanih tobačnih izdelkov na določenih polodprtih in odprtih prostorih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!