Elektronske cigarete: uspeh ali nočna mora za javno zdravje?

Poglobljeno 27. Nov 202206:00 12 komentarjev
Elektronske cigarete
Profimedia

Elektronske cigarete grozijo, da bodo z nikotinom zasvojile nove generacije mladih. Pogosto jih uporabljajo že osnovnošolci. Zaradi preproste uporabe in raznolikih sladkih arom so mnogo bolj vabljive in družbeno sprejemljive kot "klasične" cigarete, njihovo uporabo pa je tudi lažje prikriti. Mnogi zato zmotno mislijo, da so povsem neškodljive. Kaj se dogaja, ko "vejpate"? Kaj se dogaja, če vejpate in ob tem še kadite? Je v kakšnem primeru vejpanje smiselno? In kdo vse naj nikoli ne začne vejpati?

V zadnjem desetletju so se na trgu pojavili številni novi izdelki, ki konkurirajo klasičnim cigaretam. Elektronske cigarete, ki s pomočjo baterije uparjajo tekočino z nikotinom; naprave za segrevanje tobaka, ki s pomočjo baterije tobačno polnilo segrejejo dovolj, da se iz njega sprosti nikotin, a ne do točke vžiga; vrečke ali fuge, ki si jih uporabnik zatakne pod zgornjo ustnico in iz katerih nato skozi sluznico prek kapilar pronica nikotin. Skupna lastnost vseh teh izdelkov je, da omogočajo uživanje nikotina brez izgorevanja tobaka.

Najpriljubljenejše med mladimi so elektronske cigarete, še posebej tiste za enkratno uporabo, ki se jih po določenem številu vdihov zavrže. Vejpanje, kot se pogovorno reče kajenju elektronske cigarete, je postalo pravi “hit”, celo med starejšimi osnovnošolci.

Sredi oktobra so denimo na Osnovni šoli Majde Vrhovnik v Ljubljani ugotovili, da se okoli šole popoldne in zvečer zbirajo starejši učenci in kadijo elektronske cigarete, ob tem pa so, kot je povedala ravnateljica Mateja Urbančič Jelovšek, zaznali tudi nemir med mlajšimi.

“Ti izdelki imajo tudi blažji aerosol, kar pomeni, da ga je lažje vdihavati, kar pomeni olajšan začetek in nadaljevanje uporabe,” je opozorila Helena Koprivnikar, strokovnjakinja za protitobačno politiko z NIJZ. “So bolj družbeno sprejemljivi kot kajenje, pogosto pa so zaznani tudi kot neškodljivi oziroma manj škodljivi, in ta zmotna prepričanja o varnosti teh izdelkov prevladujejo tako med mladimi kot med odraslimi.”

Bolj učinkovita dostava nikotina, hujša zasvojenost

Uporaba teh izdelkov je med mladimi bistveno bolj razširjena kot med odraslo populacijo. Glede na podatke NIJZ je v letu 2021 elektronske cigarete uporabljalo 11 odstotkov dijakov drugih letnikov slovenskih srednjih šol (povprečna starost 16 let) in samo dva odstotka odraslih.

graf srednješolci kajenje
NIJZ

Brezdimne tobačne izdelke, kot so nikotinske vrečke, je uporabljalo 8 odstotkov dijakov (odrasli 2 odstotka), naprave za segrevanje tobaka pa 6 odstotkov dijakov (odrasli 5 odstotkov). Skoraj vsak tretji dijak uporablja vsaj enega od izdelkov. “Pričakujemo dodatno povečevanje uporabe med mladimi,” je zaskrbljena Helena Koprivnikar.

Novejše elektronske cigarete v obliki in velikosti USB-ključka, bodisi za enkratno uporabo bodisi z zamenljivim polnilom, so namreč v ZDA sprožile pravo epidemijo uporabe med mladostniki. “In tega se moramo bati tudi pri nas. Vsebujejo nikotin v obliki soli, ne tekočine, kar pomeni, da se zelo hitro sproščajo velike količine nikotina, kar vodi v hitrejšo in močnejšo zasvojenost.”

Vaping kongres ZDA
Zaslišanje o elektronskih cigaretah in mladih v ameriškem kongresu leta 2019 (Profimedia)

Strokovnjake skrbi, da bodo ti novejši nikotinski izdelki izničili njihove dolgoletne napore za odvračanje mladih od kajenja in vzgojili novo generacijo nikotinskih odvisnikov. “Še posebej nas skrbi, da je za elektronske cigarete že danes dokazano, da se pri mladem človeku, ki začne uporabljati elektronsko cigareto, bistveno poveča tveganje, da bo kasneje začel kaditi klasične cigarete,” je še opozorila Koprivnikar.

“Spet bomo imeli epidemijo kajenja”

Prodaja teh izdelkov mlajšim od 18 let je sicer, tako kot pri klasičnih cigaretah, z zakonom prepovedana, a jih tudi mladoletni dobijo brez večjih težav, bodisi prek preprodaje bodisi z naročanjem po spletu.

Preprodajalci jih ponujajo tudi prek spletne tržnice Bolha.

Priljubljen prodajni kanal za tiste, ki še niso polnoletni, je tudi družbeno omrežje TikTok, na katerem posamezniki (primer na spodnji sliki) objavijo posnetke novih “pošiljk” elektronskih cigaret, interesente pa pozovejo, naj se jim zasebno javijo na drugem omrežju SnapChat.

TikTok elektronske cigarete
Posnetek zaslona

Čeprav je spletna prodaja z zakonom prepovedana, smo našli tudi slovensko spletno stran, na kateri je mogoče naročiti elektronske cigarete za enkratno uporabo, ki se jih po določenem številu vdihov zavrže.

V zadnjem času je porast uporabe elektronskih cigaret med mladimi res izrazit, nam je povedala Manca Kozlovič iz Mladinske zveze “Brez izgovora”. “Praktično vsak teden nas kličejo iz kakšne osnovne šole, da zaznavajo povečano uporabo elektronskih cigaret in da naj izvedemo kakšno delavnico.”

Skupaj z drugimi strokovnjaki opozarja, da si tobačna industrija z novimi izdelki išče nove stranke.

“Mladi so zelo specifična populacija. Še vedno nimajo do konca razvitih možganov, so pa zelo radovedni, uporniški, vse jih zanima in želijo poskušati nove stvari. Zato jih hitreje prepričajo novi izdelki, ki morda še niso zelo raziskani in jih odrasla populacija še ne uporablja. Tega se tobačna industrija dobro zaveda in jih tudi ciljano nagovarja.”

Prej kot se človek sreča z nikotinom, bolj močno zasvojenost bo razvil in prej ji bo začel prinašati denar, še opozarja Manca Kozlovič. “Več mladih bo kadilo, bolj bo to spet postalo popularno in spet bomo imeli epidemijo kajenja, ravno ko je kajenje klasičnih cigaret začelo upadati.”

Do kod seže roka tobačne industrije?

Na trgu elektronskih cigaret največji igralci niso znane velike tobačne korporacije. Vsaka od njih sicer ima svojo blagovno znamko elektronskih cigaret, a so njihovi tržni deleži na globalni ravni dokaj majhni, v Sloveniji pa za zdaj praktično niso prisotne. Največje tržne deleže tudi v svetovnem merilu dosegajo ameriška in kitajska podjetja, ki se s prodajo klasičnih cigaret nikoli niso ukvarjala. Na ljubljanskih bencinskih servisih in v trafikah, ki smo jih preverili, je bila na voljo ena sama blagovna znamka elektronskih cigaret kitajskega porekla.

Na področju izdelkov za segrevanje tobaka je situacija drugačna, saj imajo tradicionalne tobačne korporacije skoraj popoln nadzor. Trenutno sta v Sloveniji dva ponudnika – dve veliki tobačni korporaciji.

iQOS
Naprava za segrevanje tobaka (Denis Sadiković/N1)

Tobačne korporacije se skušajo na novo izumiti in se iz ponudnikov cigaret preobraziti v ponudnike nikotina v drugih oblikah. Korporacija Phillip Morris, lastnica najbolj znane blagovne znamke cigaret Marlboro, ima denimo v svojem prodajnem programu (na nekaterih trgih) poleg tobaka za segrevanje tudi elektronske cigarete in nikotinske vrečke. Ti izdelki, kot so nam povedali, predstavljajo že 30 odstotkov njihovih prihodkov. Njihov novi slogan je “Prinašamo prihodnost brez tobačnega dima”.

“Ne poznamo dolgoročnih učinkov”

Slovenski strokovnjaki vztrajajo, da elektronskih cigaret ne bi smeli dojemati kot manj škodljivih.

“Gre za izdelek, ki lahko uporabnika izpostavi zelo škodljivim kemičnim snovem in ima lahko pomembne škodljive učinke na zdravje že kratkoročno, dolgoročnih pa sploh ne poznamo,” je povedala Helena Koprivnikar. “Uporabnik ima povečano tveganje za bolezni dihal ter srca in ožilja, pa tudi za rakava obolenja.”

razstavljen vejp
Notranjost ene od elektronskih cigaret za enkratno uporabo (Denis Sadiković/N1)

Pulmologinja dr. Mihaela Zidarn s Klinike Golnik opozarja, da učinkov dolgoletnega vdihovanja pare elektronskih cigaret še ne moremo oceniti. “Ne poznamo dolgoročnih učinkov. Za primerjavo – masovna uporaba klasičnih cigaret se je začela v letih 1910 in 1920, ena zadnjih velikih epidemioloških raziskav o vplivu kajenja na zdravje pa je bila objavljena leta 2015. In našli so še sedem bolezni, pri katerih ima kajenje vlogo pri povečanem tveganju za smrt. Več kot sto let po začetku masovne uporabe cigaret se še kar pojavljajo novi podatki o škodljivosti.”

Novi nikotinski izdelki, vključno z elektronskimi cigaretami, so po njenih besedah še bolj zahtevni, kar zadeva ugotavljanje dolgoročnih učinkov, saj so zelo raznoliki in se neprestano pojavljajo novi.

Smrtne žrtve črnega trga

Avgusta 2019 so iz ZDA začela prihajati poročila o množičnih obiskih na urgencah zaradi težav z dihanjem. Tisti, ki so še lahko spregovorili, so poročali o uporabi elektronskih cigaret. Nekaterim so pljuča popolnoma odpovedala. Od 2800 hospitaliziranih jih je 68 umrlo.

Preiskava je pokazala, da je velika večina cigarete polnila s tekočino s THC, ki so jo bodisi kupili na črnem trgu bodisi so jo dobili od prijateljev ali sorodnikov. Analiza vzorcev njihovih pljuč pa je razkrila, da je najverjetnejših krivec acetat vitamina E, ki je v tekočini služila kot zgoščevalec, a je pri vdihovanju povzročila odpoved pljuč.

odpoved pljuč vejpanje
Ena od žrtev s poškodovanimi pljuči (Profimedia)

Ameriški Center za nadzor bolezni (CDC) sicer opozarja, da še vedno ni dovolj dokazov, da bi lahko izključili tudi vpletenost morebitnih drugih kemičnih snovi, saj čisto vseh primerov pljučnih odpovedi niso mogli povezati z vdihovanjem acetata vitamina E.

Britanci: Vejpanje bistveno manj škodljivo kot kajenje

V Veliki Britaniji je odnos državnih institucij do elektronskih cigaret nekoliko drugačen. Obravnavajo jih kot učinkovito metodo za opuščanje kajenja klasičnih cigaret in kadilce spodbujajo, naj jih v ta namen tudi preizkusijo, hkrati pa jih odsvetujejo nekadilcem in prepovedujejo mladoletnim.

Ubrali so namreč strategijo zmanjševanja tveganja. Njihova logika je, da vejpanje sicer ni povsem neškodljivo, a je bistveno manj škodljivo kot kajenje. In če bi jim uspelo kadilce prepričati, da kajenje tobaka zamenjajo za elektronske cigarete, bi to po njihovih pričakovanjih imelo pomemben pozitiven učinek na javno zdravje.

vejpanje
Profimedia

Konec septembra je bilo objavljeno najnovejše zbirno poročilo o zdravstvenih učinkih elektronskih cigaret, ki ga je naročila britanska vlada, pripravili pa so ga strokovnjaki z londonskega King’s Collegea. Po njihovih ugotovitvah je uporaba elektronskih cigaret bistveno manj škodljiva od kajenja tobaka.

“Raven izpostavljenosti kancerogenim in drugim strupenim snovem je pri ljudeh, ki uporabljajo elektronske cigarete, bistveno nižja kot pri ljudeh, ki kadijo klasične cigarete,” je ob predstavitvi poročila dejala ena od avtoric poročila dr. Debbie Robson. “Pomoč ljudem, da se namesto kajenja odločijo za vejpanje, bi morala biti vladna prioriteta.”

vejpanje oglas
Oglas britanskega proizvajalca elektronskih cigaret ob letošnjem svetovnem dnevu brez tobaka (Profimedia)

Vsaka alternativa se jim zdi boljša kot nadaljnje vdihavanje cigaretnega dima. In problematično se jim zdi, da se kadilci tega še vedno preslabo zavedajo. “Kajenje je edinstveno uničujoče, saj ubije vsakega drugega dolgoletnega kadilca,” je povedala dr. Ann McNeill, še ena od avtoric poročila. “Kljub temu pa približno dve tretjini odraslih kadilcev, ki bi jim prehod na elektronsko cigareto resnično koristil, še vedno ne vesta, da je vejpanje manj škodljivo.”

Ob tem sicer jasno opozarja, da vejpanje ni brez tveganj. “Zato tistim, ki nikoli niso kadili, močno odsvetujemo tako vejpanje kot kajenje.”

Britanska Agencija za varovanje zdravja je že pred leti objavila kratek video z demonstracijo razlike med kajenjem in vejpanjem.

“To ne more biti zamenjava za kajenje”

Helene Koprivnikar britanski pristop ne prepriča. “Združeno kraljestvo elektronske cigarete obravnava drugače kot večina drugih držav. Priporočila njegovih strokovnih organizacij se ne skladajo s priporočili mednarodnih organizacij in drugih strokovnih organizacij v svetu.”

Elektronske cigarete, vztraja, ne priporoča nikomur. “Mi želimo priporočati preverjene, učinkovite in varne načine opuščanja kajenja, ki jih je na voljo dovolj in ki so zanesljivo manj škodljivi kot elektronske cigarete.”

Ravno prejšnji teden je sicer organizacija Cochrane, ki velja za zlati standard z dokazi podprte medicine, objavila najnovejše izsledke svoje pregledne študije, v kateri je upoštevala 78 raziskav, ki so preverjale učinkovitost elektronskih cigaret kot pripomočka za opuščanje kajenja. In njihov sklep je, da obstajajo zanesljivi dokazi, da so elektronske cigarete z nikotinom bolj učinkovite v primerjavi z drugimi pripomočki za opuščanje kajenja, kot so nikotinski obliži in žvečilke.

vejpanje
Profimedia

“Na sto ljudi, ki se lotijo opuščanja kajenja, jih bo s pomočjo elektronskih cigaret uspešnih med 9 in 14. Z uveljavljenimi nikotinskimi nadomestki bo uspešnih le šest ljudi od stotih.”

Helena Koprivnikar nam je povedala, da morajo to študijo še preučiti, preden jo bo lahko komentirala. “Seveda, če kdo meni, da na noben drug način ne more opustiti kajenja, pa to skuša narediti z elektronsko cigareto, lahko poizkusi tudi na ta način. Ampak v tem primeru mora nujno popolnoma opustiti kajenje tobaka, pri tem pa se zavedati, da imajo tudi elektronske cigarete svoje škodljive učinke in da je treba prenehati tudi kajenje elektronskih cigaret. To ne more biti zamenjava za kajenje.”

Strah pred družbeno sprejemljivostjo

Slovenske strokovnjake skrbi, da bi morebitno sporočanje o manjši škodljivosti elektronskih cigaret te naredilo družbeno preveč sprejemljive. “Ko se začnejo elektronske cigarete obravnavati na bolj ugoden način, ko se dejansko priporočajo neki skupini ljudi, v tem primeru kadilcem, s tem nezavedno postanejo bolj družbeno sprejemljive in jih začnejo uporabljati tudi tisti, ki pa jih nikakor ne bi smeli – otroci, mladostniki, nekadilci,” je dejala Helena Koprivnikar.

Kot sicer priznava, za zdaj dokazi kažejo, da je zamenjava klasičnih za elektronsko cigareto morda kratkoročno koristna. “Ko nekdo iz vsakodnevnega kajenja popolnoma preide na uporabo elektronske cigarete, je to morda zanj kratkoročno do neke mere koristno za zdravje. Vendar pa še ne vemo, kaj se zgodi, če nekdo take izdelke uporablja na dolgi rok. Tudi če imamo opravka z nižjimi ravnmi škodljivih snovi, ima dolgotrajna kronična izpostavljenost, vdihavanje, še neznane učinke na zdravje. Te učinke bomo žal poznali šele čez desetletja.”

Pomemben razlog za skrb je tudi dejstvo, da nekateri kadilci začnejo uporabljati elektronko cigareto, a hkrati še naprej kadijo. To je glede na raziskave najslabši izid, saj tako imenovana “dvojna uporaba” v primerjavi s kajenjem še povečuje nekatera zdravstvena tveganja.

Dr. Mihaela Zidarn pa celo namiguje, da bi za britanskimi strokovnimi poročili, četudi je naročnik tamkajšnja vlada, utegnil stati denar tobačne industrije. “Tudi pri klasičnih cigaretah so se prvi podatki o škodljivosti pojavili že okoli leta 1940, pa je uspelo tobačni industriji z različnimi taktikami vsaj 20 let zadrževati prodor informacij o škodljivosti kajenja v javnost.”

Ni tobačnega dima, ni pomembnega dela škodljivih učinkov

Pozitivno mnenje o elektronskih cigaretah kot pripomočku za opuščanje kajenja v Veliki Britaniji ni omejeno na eno samo raziskovalno skupino, to prepričanje delijo številni strokovnjaki.

Ključno pri zmanjševanju škode zaradi kajenja je končanje izpostavljenosti tobačnemu dimu, poudarja dr. Jasmine Khouja, raziskovalka na področju tobaka z univerze v Bristolu. “Eden najbolj škodljivih elementov kajenja je element gorenja. Če iz uživanja tobaka izključite njegovo zgorevanje, se izognete pomembnemu delu škodljivih učinkov.”

Jasmine Khouja
Dr. Jasmine Khouja (osebni arhiv)

Kot nam je odpisala po elektronski pošti, dokazi kažejo, da so elektronske cigarete učinkovito sredstvo za zmanjševanje tveganj, ker ljudem lahko pomagajo opustiti kajenje. “In kot take bi jih morali tudi promovirati. Vsekakor pa elektronske cigarete niso primerne za nekadilce, in naša odgovornost je, da jih ozavestimo o tveganjih, ki jih prinaša njihova uporaba.”

Kot poudarja njen sodelavec, profesor biološke psihologije dr. Marcus Monafo, je pri odnosu do elektronskih cigaret zelo pomembno vzpostaviti pravo ravnovesje. “Vsekakor je treba poskrbeti, da nekadilci ne začnejo vejpati, a pri določenem delu je to neizogibno. To je slaba stran, ki jo moramo vzeti v zakup. Če preveč otežimo dostop do elektronskih cigaret, bo manj ljudi z njihovo pomočjo lahko opustilo kajenje.”

Marcus Monafo
Prof. dr. Marcus Monafo (osebni arhiv)

Dr. Jasmine Khouja je tudi prva avtorica ene najnovejših preglednih študij, ki je ugotovila povezavo med vejpanjem in kasnejšim kajenjem klasičnih cigaret, na kar opozarjajo tudi slovenski strokovnjaki.

Pri mladih, ki začnejo uporabljati elektronsko cigareto, je po njenih ugotovitvah tveganje, da bodo začeli kaditi, več kot štirikrat večje kot pri tistih, ki ne uporabljajo nobenega nikotinskega izdelka. Vendar pa poudarja, da to ni dovolj za sklepanje o vzročni povezavi, o tem, da naj bi ravno vejpanje spodbujalo kasnejše kajenje.

“Zelo verjetno obstajajo drugi dejavniki, ki vplivajo na mlade, da se odločijo tako za vejpanje kot za kajenje. V svojih drugih raziskavah sem denimo ugotovila, da bi lahko šlo tudi za genetsko predispozicijo za tvegano ravnanje.” Povsem možno je torej, da bi vsaj del teh mladih začel kaditi v vsakem primeru, s predhodnim vejpanjem ali brez njega.

Segrevanje tobaka še preslabo raziskano

Izdelki za segrevanje tobaka so na trgu prisotni manj časa kot elektronske cigarete, temu primerno pa so njihova morebitna zdravstvena tveganja slabše raziskana kot v primeru elektronskih cigaret. Večino do zdaj opravljenih študij je financirala tobačna industrija.

segrevanje tobaka
Denis Sadiković/N1

Pregledna analiza organizacije Cochrane je januarja letos zaključila, da obstajajo “zmerno zanesljivi dokazi”, da so uporabniki naprav za segrevanje tobaka izpostavljeni manjšim ravnem toksičnih in kancerogenih snovi v primerjavi s kadilci klasičnih cigaret. So pa ob tem izpostavili, da bi nujno potrebovali neodvisne raziskave o učinkovitosti in varnosti teh naprav.

“Antivejpersko stališče s proticepilskimi argumenti”

Francoski Visoki svet za javno zdravje je na začetku letošnjega leta zaostril svoje stališče do elektronskih cigaret. Zaradi neznanih dolgoročnih učinkov je sklenil, da jih francoski zdravniki svojim pacientom ne smejo priporočati kot sredstvo za opuščanje kajenja.

To je del zdravnikov močno ujezilo. V komentarju, objavljenem v časniku Le Monde, je dr. Sebastien Couraud, vodja pulmološkega oddelka v bolnišnici v Lyonu, institucijo obtožil “antivejperskega stališča s proticepilskimi argumenti”.

Sklicevanje na neznane dolgoročne učinke ob znanih tveganjih kajenja podaljšuje “epidemijo” smrti zaradi tobačnega dima, je Couraud, tudi profesor pulmologije na Univerzi v Lyonu, svojo trditev utemeljil v besedilu, ki ga je podpisalo še 15 zdravnikov.

Sebastien Couraud
Dr. Sebastien Couraud (Twitter)

“Večina zdravnikov ‘tobakologov’ danes elektronske cigarete vidi kot pomembno orodje za opuščanje kajenja,” nam je dr. Couraud odpisal po elektronski pošti. “Seveda pa nato bolnikom svetujemo, naj postopno zmanjšujejo količino nikotina v njih in nato sčasoma zmanjšajo tudi njihovo uporabo.”

Vsekakor, poudarja, vejpanje ni povsem varno, saj se tudi pri uporabi elektronske cigarete sproščajo škodljive snovi. “Najbolje je vdihavati samo zrak. Je pa vejpanje vseeno boljše od kajenja.”

Francoska premierka vejpa v parlamentu
Nova francoska premierka Elisabeth Borne med poslušanjem razprave v parlamentu večkrat uporabi elektronsko cigareto (Profimedia)

Nova Zelandija: Vejpanje izpodriva kajenje

Nova Zelandija je ena najbolj naprednih držav na področju omejevanja klasičnega kajenja in zmanjševanja škode, ki jo povzroča tobak.

V njihovi parlamentarni proceduri je trenutno zakon, ki kot prvi na svetu predvideva popolno in trajno prepoved prodaje cigaret in drugih oblik tobaka za kajenje vsem, rojenim po letu 2009. Zakonodajni predlog je poleti prestal prvo branje.

Najnovejši podatki kažejo, da je delež kadilcev na Novi Zelandiji upadel na zgolj 8 odstotkov. Delež uporabnikov elektronskih cigaret (8,3 %), ki pa stalno narašča, je prvič presegel delež kadilcev.

Ben Youdan, direktor novozelandske nevladne organizacije ASH, ki si prizadeva za zmanjševanje uporabe tobačnih izdelkov, je ob tem izrazil zadovoljstvo, da njihova prizadevanja prinašajo uspehe.

“Nekateri ljudje bodo sicer zaskrbljeni zaradi porasta uporabe elektronskih cigaret, a ta razvada predstavlja le delček tveganja v primerjavi s kajenjem. 55 tisoč ljudi je od lani opustilo kajenje in tisoči se bodo zaradi tega izognili raku ter boleznim srca.”

vejpanje napis
Profimedia

Stališče Nove Zelandije do elektronskih cigaret je strnjeno v pet alinej:

– Vejpanje ni za otroke in mladostnike

– Vejpanje ni za nekadilce

– Najboljše za vaše zdravje je, da ne kadite in ne vejpate

– Vejpanje ni neškodljivo, a je mnogo manj škodljivo kot kajenje

– Vejpanje nekaterim ljudem lahko pomaga opustiti kajenje

Prepoved arom kot rešitev?

Pri vprašanju elektronskih cigaret, trenutno najpomembnejšim izmed novih načinov uživanja nikotina, se je stroka zelo jasno razdelila na dva tabora. Prvi jih vidi kot orodje tobačne industrije in grožnjo prihodnjim generacijam nikotinskih odvisnikov, drugi pa kot obetaven način za omejevanje uničujočih posledic vdihovanja tobačnega dima.

Vsi pa se strinjajo, da jih nekadilci nikakor ne bi smeli začeti uporabljati in vsi so, vsaj do neke mere, zaskrbljeni zaradi povečevanja njihove priljubljenosti med mladimi.

Eden od načinov, kako to priljubljenost zmanjšati, je tudi prepoved raznovrstnih arom v polnilih elektronskih cigaret, kot že velja za klasične cigarete in od nedavnega tudi za izdelke za segrevanje tobaka. To so tudi v primeru elektronskih cigaret že storili na Nizozemskem, kjer bo s prihodnjim letom dovoljeno prodajati le še polnila s tobačnimi aromami.

elektronske cigarete arome
V Veliki Britaniji elektronske cigarete prodajajo celo v nekaterih trgovinah s sladkarijami (Profimedia)

S pisanimi embalažami, sadnimi aromami in celo zavajajočimi obljubami o sproščujočih učinkih nekateri prodajalci ciljajo prav na mlade, vejpanje pa je predstavljeno skoraj tako, kot da bi šlo za žvečilni gumi.

“Za elektronske cigarete so značilni številni privlačni okusi in arome, ki so pogosto tudi povod za prvo uporabo izdelka,” je poudarila Helena Koprivnikar. “Po mojem mnenju bi morali tudi v Sloveniji slediti cilju, da te arome prepovemo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje