Koalicija zavrnila predlagano razveljavitev medijskega razpisa

Slovenija 09. Jun 202119:54 > 20:25 0 komentarjev
medijski razpis
Foto: BOBO

Predlog opozicije, da bi ponovili medijski razpis za sofinanciranje programskih vsebin medijev, na današnji seji odbora za kulturo ni bil izglasovan. Za ponovno vrednotenje prijav na razpis je zmanjkal en glas.

Na današnji nujni seji odbora DZ za kulturo so poslanci razpravljali o rezultatih medijskega razpisa za sofinanciranje programskih vsebin. Opozicija je predlagala ponovitev razpisa, a sklep ni bil izglasovan. Zmanjkal je en glas.

Nujna seja je bila sklicana zaradi spornih rezultatov rezultatov razpisa. Opozicija je kulturnemu ministrstvu očitala politično pristranskost. Prav tako so se obregnili ob sestavo strokovne komisije, ki naj bi slovenske medije ocenjevala arbitrarno.

Opozicija prepričana, da so sredstva razdelili politično motivirano

“Ministrstvo za kulturo je 2,65 milijona evrov, namenjenih za pluralizacijo medijev in podporo kakovostnih vsebin, na minulem razpisu razdelilo na politično pristranski način,” so sporočili iz stranke Levica. Današnja seja je bila sicer sklicana na predlog predsednice odbora za kulturo Violete Tomić.

Kot so še zapisali v odzivu Levice, so v strokovni komisiji, ki jo je imenoval minister za kulturo Vasko Simonitti, sedeli člani, ki so blizu stranki SDS. Matej Makarovič, Borut Rončević, Mitja Štular, Jonatan Vinkler in Suzana Žilič Fiše so kriterije prilagajali temu, ali je medij, ki je zaprosil za sredstva, naklonjen aktualni vladi ali ne, so še sporočili iz stranke Levica.

Na ministrstvu za kulturo ocenjujejo, da je strokovna komisija svoje delo opravila dobro ter prepoznala projekte z najboljšim potencialom. “Projektni razpisi ne morejo biti socialni korektiv za zasebne medijske projekte, ampak so namenjeni spodbujanju medijskih vsebin, ki prispevajo h kakovostnemu informiranju državljanom na vseh ravneh,” je na današnji seji dejal minister za kulturo Simonitti.

Medijski razpis, ki razburja

Spomnimo, kot smo poročali, je strokovna komisija odločila, da so do vladnih sredstev med drugim upravičeni družba Nova24TV, podjetje Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija in spletno stran Škandal24, družba Družina, tednik Reporter, zavod Iskreni, Društvo katoliških pedagogov Slovenije in duhovno posvetni center Dom sv. Jožef.

Brez vladnih sredstev pa je ostala večina večjih nacionalnih in lokalnih medijev, z izjemo Večera in Primorskih novic. Odtegnitev teh sredstev pa bo vodilo v krčenje programskega obsega in resno ogroža obstoj številnih medijev.

Na Radiu Študent so danes sicer začeli s posebno akcijo, v okviru katere bodo vsak dan med 11. in 15. uro oddajali poseben gverilski radijski program, poimenovan Radio Kričač. S tem se vračajo k svojim koreninam za svobodo izraza ter proti kratkovidnim represijam, so zapisali ter dodali, da je namen programa opozoriti ministrstvo za kulturo na posledice odločitve, da ne sofinancirajo radijskega programa edinega študentskega radia v Sloveniji.

Preberite si celotni seznam medijskih projektov, ki so se uvrstili na seznam prejemnikov vladnih sredstev.

Radio Kričač, medijski razpis
Danes je začel oddajati Radio Kričač, s katerim na Radiu Študent ministrstvo za kulturo opozorijo na posledice odločitve medijskega razpisa. Foto: BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!