Koliko dodatka k regresu bodo dobili javni uslužbenci

Slovenija 29. Sep 202205:05 > 19:10
regres v javnem sektorju dodatek
PROFIMEDIA

Vlada in sindikati javnega sektorja so se dogovorili o zvišanju plač in tudi o dodatku k regresu oziroma poračunu, ki ga bodo uslužbenci prejeli oktobra.

Vlada in sindikati javnega sektorja parafirali plačni dogovor, ki vsebuje tudi dogovor o dodatku k regresu. Javni uslužbenci so letošnji regres za letni dopust prejeli z majsko plačo, torej junija. Dobili so minimalni zakonsko predvideni znesek, in sicer 1074,43 evra. Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije je že maja, pred izplačilom regresa, pozvala vladno stran k pogajanjem o višini regresa. Vlada in sindikati javnega sektorja so se zdaj dogovorili, da uslužbenci prejmejo dodatek oziroma poračun, odvisno od tega, v katerem plačnem razredu so. Izplačila bodo potekala od prvega oktobra.

Uslužbenci, ki so razvrščeni do 24. plačnega razreda, bodo prejeli 300 evrov, od 25. do 30. plačnega razreda bodo prejeli 250 evrov, od 31. do 35. plačnega razreda bodo dobili 200 evrov, od 36. do 40. plačnega razreda pa 150 evrov. Za uslužbence, ki so razvrščeni v plačne razrede od 41. do vključno 50. pa 100 evrov. Kot so nam pojasnili na ministrstvu za javno upravo, gre za neto zneske. Tudi sicer je regres neobdavčen do višine povprečne bruto plače v Sloveniji, ki za zadnje tromesečje znaša slabih 2.000 evrov bruto.

Sindikati in vladna stran so se sicer dogovorili tudi o višjih plačah in višjem nadomestilu za prehrano. Z oktobrsko plačo se bo vsem javnim uslužbencem plača povišala za 4,5 odstotka, nadomestilo za prehrano pa na 6,15 evra. Večini v javnem sektorju se bodo nato plače dvignile še enkrat z aprilskimi plačami, tokrat za en plačni razred, kar pomeni približno štiriodstoten dvig. Iz tega povišanja pa bodo izvzeti zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, ki so se jim plače povečale z dogovorom novembra lani, piše STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.