Koliko pregledov je bilo doslej odpovedanih zaradi zdravniške stavke?

Slovenija 09. Feb 202418:30 > 19:41 5 komentarjev
četrti teden splošne zdravniške stavke
Slika je simbolična (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Teče četrti teden stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. V prvih treh tednih so v bolnišnicah skupaj odpovedali oziroma prestavili vsaj 6.903 termine zdravstvenih storitev. Stanje je po ustanovah različno: v nekaterih bolnicah je na določenih področjih odpadlo tudi do 30 odstotkov storitev, v drugih pa storitev sploh niso odpovedoval. Kje so odpovedali največ pregledov?

Stavka zdravnikov poteka že četrti teden: Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je stavko začel 15. januarja, trajala bo do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Stavko so napovedali decembra lani zaradi neuresničenih vladnih zavez iz predhodno podpisanih sporazumov.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani niso prinesla napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo.

Predsednik sindikata Damjan Polh je tedaj podal oceno, da je soglasja umaknila več kot polovica vseh zdravnikov. Po podatkih ministrstva za zdravje pa je v bolnišnicah soglasja za nadurno delo skupaj umaknilo približno 33 odstotkov, v zdravstvenih domovih pa okoli 17 odstotkov zdravnikov. Preklici soglasij večinoma v veljavo stopijo v začetku marca, a vodstva zdravstvenih ustanov po navedbah ministrstva že preigravajo različne scenarije ukrepov, ki bi sledili.

Zdravniška stavka
Zdravniška stavka (Foto: Borut Živulovič /Bobo)

2. februarja sta nato obe strani sporočili, da do nadaljnjega javnosti s potekom pogajanj ne bodo seznanjali.

Nekatere bolnišnice so medtem že napovedale, da bodo svojim zdravnikom, ki so preklicali soglasja za nadurno delo, preklicale soglasja za delo pri drugih izvajalcih. To pa skrbi direktorje zdravstvenih domov, saj nekateri specialisti iz bolnišnic občasno delajo tudi v zdravstvenih domovih, je prejšnji teden opozorila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se po dolžini že uvršča med najdaljše stavke v zgodovini. Leta 1996 je stavka trajala 22 dni, leta 2002 16 dni, leta 2016 je trajala 27 dni, aktualna stavka, ki se je začela 15. januarja, pa za zdaj traja 24 dni.

Kje so odpovedali preglede?

V ljubljanskem kliničnem centru je v prvih treh tednih stavke zaradi nje odpadlo 1.688 storitev, kar je približno dva do tri odstotke.

V času stavke sindikata Fides je v mariborskem kliničnem centru odpadlo od 10 do 15 odstotkov vseh obravnav.

V SB Celje je od 15. januarja do vključno 5. februarja odpadlo 274 od 1.087 napovedanih operativnih posegov, kar znaša 25 odstotkov tega programa. Na specialistično ambulantnem delu so od 31.698 naročenih odpovedali 1.469 specialističnih ambulantnih pregledov in diagnostike, kar predstavlja 4,6 odstotka naročenih zdravstvenih storitev v specialistično ambulantni dejavnosti v tem obdobju.

V soboški bolnišnici so zaradi stavke odjavili približno 150 operativnih posegov in 700 pregledov ali diagnostičnih storitev. Vsi odjavljeni bolniki so prejeli nadomestni termin.

V slovenjgraški bolnišnici je v prvih treh tednih stavke odpadlo 10 odstotkov zdravstvenih storitev v hospitalnem delu, hkrati pa je odpadlo tudi 30 odstotkov ambulantnih obravnav.

Do začetka prejšnjega tedna so v jeseniški bolnišnici 44 pacientom (0,72 odstotka) prenaročili termin za nenujen ambulantni pregled ali poseg. Nenujen načrtovan operativni poseg pa so odpovedali ali prenaročili 21 pacientom (6,1 odstotka). Trenutno ambulantni pregledi pri njih potekajo brez odpovedi, odpovedani pa so operativni posegi v sklopu posebnih programov.

stavka zdravnikov
Foto: BOBO

V novomeški bolnišnici je bilo zaradi stavke doslej odpovedanih 839 ambulantnih pregledov oziroma 11 odstotkov od skupno 7.269 ter 85 elektivnih operacij oziroma 20 odstotkov od skupaj 418. To skupaj predstavlja približno 15 odstotkov nenujnih zdravstvenih storitev.

V izolski bolnišnici je v prvih treh tednih stavke skupaj odpadla 401 zdravstvena storitev – odpadlo je 46 operativnih posegov in 355 ambulantnih pregledov.

V novogoriški bolnišnici je v prvih treh tednih stavke zaradi nje od 215 načrtovanih odpadlo 50 operacij ali 23 odstotkov. Od 11.198 naročenih je odpadlo 178 ambulantnih pregledov ali 1,6 odstotka.

V trboveljski bolnišnici so v prvih treh tednih od 9.991 odpovedali 88 terminov. Bolniki že imajo predvidene nove termine, ki se bodo “udejanjili po koncu stavke”.

V SB Brežice je zaradi stavke skupaj odpadlo 165 zdravstvenih storitev. Odpadlo je 120 specialističnih pregledov, kar predstavlja okoli šest odstotkov mesečno načrtovanih pregledov, ter 45 operativnih posegov, kar predstavlja okoli 15 odstotkov mesečnega načrta.

Zdravniki Bolnišnice Topolšica se pridružujejo stavki in podpirajo stavkovne zahteve, vendar delajo brez sprememb. Tako v bolnišnici niso odpovedovali posegov ali prenaročali bolnikov zaradi stavke.

Stavka zdravnikov, FIDES
Foto: Srdjan Živulovič/BOBO

V Bolnišnici Sežana zaradi stavke ne odpovedujejo terminov zdravstvenih storitev.

V Ortopedski bolnišnici Valdoltra je bilo v obdobju prvih treh tednov stavke opravljenih 13 odstotkov oziroma 42 manj operativnih posegov ter 24 odstotkov oziroma 220 manj prvih pregledov. Podatki veljajo za obdobje v primerjavi z enakim obdobjem v januarju 2.023 oziroma glede na pogodbene obveznosti do Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Iz Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča konkretnih številk odpadlih zdravstvenih storitev niso posredovali. So pa pojasnili, da je na bolnišničnih oddelkih ta teden zaznati upad za približno štiri odstotke, kljub temu, da sprejemajo vse bolnike, ki so mlajši od 18 ali starejši od 65 let.

V ambulantnem delu pa po ocenah beležijo od 20 do 30 odstotkov odpovedi terminov, vendar se trudijo na odpadle termine razporejati bolnike, ki spadajo med izjeme, zato je upad dela v ambulantah manjši. Ostale zdravstvene storitve potekajo nemoteno. Gre za področja fizioterapije, delovne terapije, logopedije, ortotike in protetike, psihologije, socialnega dela in zdravstvene nege.

Na Kliniki Golnik so zaradi stavke zdravnikov v prvih treh tednih prenaročili 85 bolnikov od skupno 5051 naročenih, kar predstavlja 1,7 odstotka.

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana v prvih treh tednih stavke zaradi nje niso prenaročali zdravstvenih storitev.

Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana
Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu (Foto: Borut Živulović/BOBO)

V Bolnišnici za otroke Šentvid pri Stični zaradi stavke niso odpovedovali zdravstvenih storitev. Zdravniki stavko podpirajo, vendar je ne izvajajo, ker so njihovi bolniki otroci.

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj do odpadanja zdravstvenih storitev “praktično ni prihajalo”, saj so dolžni obravnavati večino pacientk.

V Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna so vse pacientke, ki so jim zaradi stavke odpovedali termin, že obravnavali. Na vprašanje, koliko je bilo teh terminov, niso odgovorili.

V Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana zaradi stavke zdravstvene storitve niso odpadale.

V Psihiatrični bolnišnici Idrija zaradi stavke ne beležijo odpadlih obravnav.

Fides bo zaostril stavko
Foto: Bor Slana/ BOBO

V Psihiatrični bolnišnici Ormož v času stavke zagotavljajo neprekinjeno obravnavo pacientov. Tako vseskozi nemoteno poteka delo v sprejemni, urgentni ambulanti, na bolnišničnih oddelkih in v dnevnih programih bolnišnice. Prav tako brez izpadov poteka delo v enoti za zdravljenje bolezni odvisnosti in psihoterapijo.

Le v rednih ambulantah, kjer obravnavajo naročene paciente, mlajše od 65 let, so na začetku stavke prerazporedili ambulantne preglede na mesec februar. V ambulantah v Ormožu in na Ptuju je bilo kljub izpadu redne ambulantne specialistične dejavnosti opravljenih 246 pregledov, prerazporejenih pa je bilo 164 pregledov.

V hospitalni obravnavi pa se je število sprejemov in obravnav v času stavke v povprečju povečalo. Od 1. februarja sicer v polnem obsegu ponovno poteka vsa specialistična ambulantna dejavnost.

V Psihiatrični bolnišnici Vojnik je bilo v prvih treh tednih stavke opravljenih 832 ambulantnih pregledov, od tega 177 urgentnih. Odpovedanih terminov je bilo 240, kar znaša približno 29 odstotkov. Na hospitalnem delu zaenkrat ne beležijo posebnosti glede na predhodno obdobje. Obračun storitev (število odpustov) opravijo enkrat mesečno, zato bodo morebitni izpad beležili šele v naslednjih mesecih.

Splošna bolnišnica (SB) Ptuj in Psihiatrična bolnišnica Begunje podatkov nista posredovali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje