Kdaj bo naslednje supervolilno leto?

Slovenija 05. Dec 202208:40 0 komentarjev
volitve, skrinjica
Foto: Jure Banfi/BOBO

Nedeljski drugi krog lokalnih volitev je zaključil supervolilno leto, v katerem so šli slovenske volilke in volilci šestkrat na volišča. Naslednje leto volitev predvidoma ne bo, leta 2024 pa bo na vrsti izbira predstavnikov v Evropskem parlamentu. Če bodo vse naslednje volitve redne, se bo troje volitev spet zvrstilo leta 2034.

Z včerajšnjim drugim krogom predsedniških volitev se je končalo supervolilno leto 2022. Slovenske volilke in volilci so šli letos na volišča šestkrat. Najprej 24. aprila na državnozborske volitve, sledil je prvi krog predsedniških volitev 23. oktobra, nato pa so se po dveh tednih premora zvrstile štiri volilne nedelje. Drugi krog predsedniških volitev je bil 13. novembra, prvi krog lokalnih volitev 20. novembra, trojni referendum 27. novembra in 4. decembra še drugi krog lokalnih volitev.

Poleg tega so bile v novembru še volitve v državni svet, a o teh ne odločajo vsi volilke in volilci, ampak občinski sveti in interesne skupine.

Čez osem let spet vsaj trikrat na volišča

Prihodnje leto volitve niso predvidene, leta 2024 pa naj bi volilke in volilci odločali, kdo jih bo zastopal v Evropskem parlamentu. Evropske volitve so vsakih pet let, tako kot predsedniške ter volitve v državni svet, medtem so državnozborske in lokalne volitve vsaka štiri leta.

Pred letošnjim letom se v treh desetletjih samostojne Slovenije še ni zgodilo, da bi bile trojne volitve v enem letu. Po dvoje volitev pa je bilo v letih 1992 (predsedniške in državnozborske), 2002 (predsedniške in lokalne) in 2014 ter 2018 (obakrat državnozborske in lokalne). Leta 2014 je bil poleg dveh volitev tudi referendum, in sicer o arhivih.

Če bodo vse naslednje volitve redne, bo leta 2034 naslednje, ko bodo šli slovenske volilke in volilci na volišča vsaj trikrat. Takrat naj bi bile državnozborske, lokalne in evropske volitve. Osem let pozneje, torej leta 2042, pa se državnozborske in lokalne volitve ujamejo s predsedniškimi volitvami in volitvami državnih svetnikov.

Ker se tako lokalne kot državnozborske volitve izvedejo vsaka štiri leta, bodo izvedene isto leto, dokler bodo redne. Na začetku ni bilo tako, vendar so bile državnozborske volitve v prejšnjem desetletju večkrat predčasne. Ker svojih mandatov nista dokončali vladi Boruta Pahorja (2008–2011) in vlada Alenke Bratušek, so se državnozborske volitve leta 2014 “ujele” z lokalnimi. Predčasno je odstopil tudi naslednji premier Miro Cerar, vendar je mandat izpeljal skoraj do konca, zato so bile volitve v istem letu, kot bi bile, če bi bile redne, torej 2018.

Če bodo vse naslednje volitve redne, se bodo torej evropske in predsedniške volitve izmenično na vsakih osem let izvedle v istem letu kot državnozborske in lokalne.

Predsedniške in evropske volitve v Sloveniji še nikoli niso bile izvedene predčasno, bilo pa je že nekaj izrednih oziroma nadomestnih županskih volitev. Vendar nadomestne županske volitve ne vplivajo na datum izvedbe naslednjih lokalnih volitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!