Konec tedna prihaja meteorološko poletje: bodo poletne tudi temperature?

Slovenija 27. Maj 202417:26 0 komentarjev
sončni zahod v Piranu
Foto: PROFIMEDIA

Teden se je začel precej lepo, na Primorskem so zaradi sončnega dneva temperature dosegle tudi do 27 stopinj Celzija. A preostanek tedna ne bo tako sončen: pojavljale se bodo krajevne plohe in tudi nevihte. Kako pa kaže konec tedna, ko se začenja meteorološko poletje?

Čeprav se je teden začel z obetavno lepim ponedeljkom, bo večino preostalih dni deževalo. Suho vreme je mogoče pričakovati le še v sredo. V torek se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, začnejo se lahko že pred poldnevom. Ponekod se bodo lahko pojavili tudi nalivi, ki pa ne bodo izrazito močni, je za N1 povedal meteorolog agencije za okolje (Arso) Andrej Velkavrh.

Tudi v četrtek, petek in soboto se bodo pojavljale krajevne padavine, vendar bodo bolj v valovih. V četrtek čez dan se bodo od zahoda širile padavine, ki bodo v noči na petek ali v petek zjutraj prehodno ponehale. Nato bo deževalo v pasovih po nekaj ur. “Kot kaže, bo še najmanj padavin v soboto. Pravzaprav bomo imeli do konca tedna spremenljivo vreme. V nedeljo bo sicer nekoliko boljše, a bodo popoldne nastajale klasične popoldanske krajevne plohe ali nevihte,” je povedal Velkavrh.

Temperature bodo še naprej podobne zdajšnjim. “Danes se je na Primorskem živo srebro povzpelo tudi do 27 stopinj Celzija, ker je danes bolj sončen dan. A v prihodnjih dneh temperature ne bodo tako visoke, dosegale bodo do 24 stopinj,” je povedal Velkavrh.

Zmerne temperature bodo tako zaznamovale tudi začetek meteorološkega poletja, ki se začenja to soboto. “Trenutne temperature so bolj ali manj v okviru povprečja, zelo velikih odstopanj od povprečja pravzaprav ni,” je razložil Velkavrh. Tudi lani maja so bile temperature zelo podobne, vendar je letošnji malenkost toplejši.

Koledarsko poletje se na severni polobli začne 21. junija, ko je poletni solsticij. Traja do 23. septembra oziroma jesenskega enakonočja. Takrat se dnevi spet začnejo krajšati, noči pa se daljšajo. Med bo meteorološko poletje, ki se začne 1. junija in traja do konca avgusta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!