Korenitejša davčna reforma prihaja leta 2024

Slovenija 02. Avg 202219:00 > 20:57 7 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/Bobo

Med vladnimi počitnicami se je premier Robert Golob srečal s predstavniki invalidskih organizacij. Ob robu srečanja pa je Golob komentiral še nekatera druga aktualna vprašanja, med drugim tudi davčne spremembe, ki jih je v javno razpravo ta teden poslal finančni minister Klemen Boštjančič. Na vprašanje, zakaj vlada ni izničila davčne reforme iz časa vlade Janeza Janše, saj je to napovedovala, in ohranja, vendar v manjši meri, tudi dvig neto plač,  je Golob dejal, zavedamo se, da živimo v času krize.

Ministrstvo za finance daje v javno razpravo paket sprememb davčne zakonodaje. Glavna sprememba: splošna dohodninska olajšava, ki trenutno znaša 4.500 evrov, bi se morala prihodnje leto po veljavni zakonodaji, ki jo je marca sprejela vlada Janeza Janše, dvigniti na 5.500 evrov. Zdaj se bo dvignila na 5.000 evrov. Obenem ministrstvo predlaga zvišanje cenzusa za dodatno olajšavo, ki jo po besedah ministra Klemna Boštjančiča koristijo predvsem ranljivi. Ministrstvo znova dviguje tudi davek na dohodke od oddajanja premoženja v najem, in sicer s 15 na 25 odstotkov.

Ministrstvo za finance hiti, da bi lahko še letos sprejelo spremembe davčne zakonodaje in s tem delno razveljavilo po njihovem škodljivo mini davčno reformo Janševe vlade ter uveljavilo nekatere druge – po njihovi oceni nujne – zakonske popravke. V javno razpravo, ki bo trajala do 19. avgusta, pošiljajo spremembe štirih zakonov: zakona o dohodnini, zakona o trošarinah, zakona o davčnem postopku in zakona o finančni upravi.

Boštjančič je dejal, da so spremembe koalicijsko usklajene. Gre pa v tem paketu za po njihovem nujno potrebne popravke zakonodaje, medtem ko obenem že pripravljajo bolj celovito davčno reformo, ki jo želijo v javno razpravo poslati v začetku prihodnjega leta. Ni izključeno, da bi v okviru te reforme ponovno naslovili tudi katerega od zakonov, ki ga želijo spremeniti zdaj, je dejal minister. Pred tem obljublja široko javno razpravo. Še več o napovedanih davčnih spremembah, ki jih je predstavil finančni minister Boštjančič, si lahko preberete tukaj.

Kot smo na N1 že poročali, naj bi vlada obenem začela pripravo “celovitejše” davčne reforme, ki bi naslovila področje obdavčitve dela kot tudi premoženja in bi začela veljati leta 2024.

Na vprašanje, zakaj vlada ni izničila davčne reforme iz časa vlade Janeza Janše, saj je to napovedovala, in ohranja, vendar v manjši meri, tudi dvig neto plač,  je Golob odgovoril: “Zaradi tega, ker živimo v času krize in je prav, da se tega vsi zavedamo, če lahko država pomaga, in trenutno proračunski prilivi to omogočajo, potem je prav, da tudi država pomaga na takšen način.”

Kar se tiče dohodnine je Golob po poročanju RTVS povedal še, da sta v sedanjem predlogu ministrstva za finance izpostavljeni dve skupini. “Na eni strani tisti z minimalnimi prihodki, ki bodo dodatno razbremenjeni. Na drugi strani mladi. Skupaj smo ocenili, da je zdaj mogoče ustrezen čas, da vpeljemo še tretjo kategorijo najranljivejših, v tem primeru invalidov, ki bodo deležni že ob tej spremembi dodatnih olajšav,” je rekel.

Ena izmed perečih težav, ki se jih bo po počitnicah morala lotiti vlada, je tudi suša. “Žal suše še vedno ni konec,” je dejal Golob. Konkretnih podatkov o škodi še nimajo. “Ko jih bomo dobili, jih bomo preučili in ustrezno postopali,” je rekel po poročanju RTVS. Tudi pri vprašanju težav hidroelektrarn zaradi nizkega vodostaja premier pravi, da leta še ni konec. “Do zdaj se je statistika vedno obrnila v korist. Se pravi, če ni bilo padavin zdaj, so bile pozneje,” je povedal in ocenil, da še ni čas za paniko. “Je pa res, da je to za podjetja, za proizvajalce v tem trenutku kar precejšnji finančni zalogaj,” je dodal.

Po srečanju s predstavniki invalidskih organizacij je Golob povedal tudi, da si vlada zeli okrepiti dialog z Nacionalnim svetom invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) kot reprezentativnim organom slovenskih invalidov. S tem namenom bodo vzpostavili operativni organ, sestavljen iz predstavnikov vlade in nacionalnega sveta invalidskih organizacij, ki bo na operativni ravni sproti naslavljal izzive invalidov, je po pisanju STA poudaril predsednik vlade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje