Košarica osnovnih živil najcenejša do zdaj, izstopa en trgovec

Gospodarstvo 31. Mar 202319:33 7 komentarjev
Košarica, trgovina, nakupovalni voziček
BOBO

Pri zadnjem popisu košarice 15 osnovnih živil sta bili vrednosti povprečne in najcenejše košarice najnižji od začetka spremljanja. Tako povprečna kot najcenejša košarica sta se pocenili za 89 centov oz. 2,30 odstotka na 37,90 oz. 35,81 evra. Povprečna košarica se je v primerjavi s prvim popisom pocenila za 12 evrov oz. 24 odstotkov.

Po podatkih popisa, ki so ga opravili 27. marca na spletni strani Naša super hrana, je najcenejša košarica osnovnih živil dosegla 35,81 evra, najdražja pa 41,25 evra, so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Razlika med minimalno in maksimalno vrednostjo košarice se je tako povečala le minimalno. Pri prejšnjem popisu je znašala 4,79 evra, pri tokratnem popisu pa 5,44 evra.

Najcenejšo košarico je imel tokrat Tuš. Sledijo Eurospin (36,01 evra), Lidl (37,94 evra), Hofer (38,18 evra), Spar (38,20 evra) in Mercator (41,25 evra).

Izsledki primerjalne analize povprečne vrednosti najcenejše košarice 15 osnovnih živil kažejo, da opazno izstopa en trgovec, in sicer Tuš, ki je v primerjavi s predzadnjim popisom vrednost najcenejše košarice znižal za 4,80 evra oz. 11,82 odstotka.

Ministrstvo izpostavlja tudi gibanje cen košarice izdelkov z akcijskimi cenami, saj se je povprečna vrednost v primerjavi s prejšnjim popisom dvignila za 3,49 odstotka. Najcenejša košarica z akcijskimi cenami tako znaša 35,66 evra, najdražja pa 41,05 evra.

Po podatkih analize gibanja cen so se v zadnjih dveh tednih pocenili izdelki v 12 kategorijah, pri dveh se cena ni spremenila, ena kategorija pa se je podražila.

Najbolj se je podražilo svinjsko meso

Najbolj se je podražilo svinjsko meso, in sicer za 5,63 odstotka. Najbolj sta se pocenila kruh, za slabih devet odstotkov, in jabolka, za dobrih pet odstotkov. Piščančje meso, sir in krompir so se pocenili za okrog tri odstotke, moka in mleko za dobra dva odstotka, ostale kategorije izdelkov, torej goveje meso, maslo, sladkor, sončnično olje in testenine, pa so se pocenile za manj kot dva odstotka.

Pri analizi sadno-zelenjavne košarice je bilo ugotovljeno, da se je povprečna vrednost košarice znižala za 33 centov oz. 1,20 odstotka in znaša 27,19 evra. Povprečna vrednost najcenejše košarice z akcijskimi cenami sadja in zelenjave se od košarice sadja in zelenjave z rednimi cenami razlikuje za 60 centov oz. 2,21 odstotka.

Analiza obsega ponudbe sadja in zelenjave je pokazala, da ima posamezni trgovec v povprečju na voljo 38 izdelkov. Največja izbira je znotraj kategorije jabolka, sledijo ji kategorije krompirja, kislega zelja, orehov in korenja. Najmanjša izbira izdelkov je na voljo v kategorijah solate, cvetače in svežega zelja.

“Tokrat večina izdelkov znotraj posameznih kategorij ni slovenskega porekla, z izjemo jabolk in kislega zelja, ki sta tudi na voljo pri vseh vključenih trgovcih. Izključno porekla držav izven EU so banane, izključno evropskega porekla pa je cvetača,” so še navedli na ministrstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje