Košarica osnovnih živih: najbolj sta se podražila sir in mleko

Gospodarstvo 17. Feb 202314:22 3 komentarji
Trgovina
BOBO

Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, se je v 12. popisu osnovnih živil znižala za 0,73 evra. Njena vrednost je bila od začetka spremljanja najnižja in je znašala 39,57 evra. Ponovno je opaziti zmanjšanje razlike med najcenejšimi košaricami trgovcev, so zapisali na ministrstvu.

Na spletni strani Naša super hrana so objavili rezultati dvanajstega popisa osnovnih živil z dne 13. februarja 2023.

“Rezultati analize kažejo, da se je vrednost povprečne najcenejše košarice 15 osnovnih živil znova znižala, ponovno pa je opaziti tudi zmanjšanje razlike med najcenejšimi košaricami trgovcev,” so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Najcenejša košarica je tokrat stala 39,57 evra, njena povprečna vrednost pa se je znižala za slaba dva odstotka oziroma za 0,73 evra v primerjavi s prejšnjim popisom. V primerjavi z enajstim popisom se je tako razlika med najcenejšo in najdražjo košarico občutno znižala, in sicer s 5,05 evra na 2,11 evra.

Znižala pa se je tudi razlika med najcenejšo in najdražjo vrednostjo sadno zelenjavne košarice, ki sedaj znaša 11,02 evra. Kot so še sporočili z ministrstva, rezultati analize kažejo, da sta se v zadnjih dveh tednih podražila predvsem sir in mleko, ceni sončničnega olja in jajc sta ostali enaki, v vseh ostalih kategorijah pa se je povprečna cena znižala. Najbolj se je pocenila moka, sledijo ji piščančje meso, krompir, jabolka, testenine, jogurt, svinjsko in goveje meso.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.