Težave za Zdravka Počivalška pred volitvami?

Slovenija 23. Feb 202210:27 > 15:10 9 komentarjev
Zdravko Počivalšek
N1

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, je ugotovila komisija za preprečevanje korupcije. Počivalšek ne bi smel dajati navodil direktorju blagovnih rezerv, naj podjetju GenEplanet za ventilatorje plača vnaprej, so pojasnili na komisiji.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Ugotovitve so pravnomočne, so sporočili s KPK.

Počivalšek je zakon kršil, ko je 18. marca 2020 poklical takratnega direktorja zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška, pojasnjujejo na KPK. Počivalšek je takrat Zakrajšku dejal, naj podjetju GenEplanet za ventilatorje za paciente s covidom plača 100-odstotni avans. Posnetek klica je bil aprila 2020 predvajan v oddaji Tarča na RTV Slovenija. »V dveh urah, treh urah bo imel bančno garancijo za tega Bitenca. Bitenc pa bo moral posel dobiti. Vi pa plačajte zdaj,« je v klicu med drugim Zakrajšku naročil Počivalšek. Zakrajšek ga je nato vprašal, ali naj dajo 100-odstotne avanse vsem dobaviteljem ventilatorjev, ki to želijo. “Ne, to pa jaz nisem rekel,” odgovori Počivalšek, “Jaz sem rekel za tole, za ostale se boste pa zmenili. Vprašajte jih, kje imajo kaj za bančne garancije.”

Zakrajšek: Brez navodil tega ne bi naredil

Na KPK ugotavljajo, da je minister neutemeljeno in onkraj svojih pristojnosti posegel in vplival na delo zavoda za blagovne rezerve ter povzročil, da je bil določen ponudnik privilegiran. Ostali dobavitelji takšne obravnave niso imeli. “Kot se je potrdilo v preiskavi, pa tedanji direktor zavoda brez izrecnega naročila ministra 100-odstotnega avansa ob zgolj 50-odstotni garanciji družbe GenEplanet ne bi izplačal,” so še pojasnili na KPK.

Zakrajšek je za N1 ponovil, da zavod avansa ne bi plačal, če tega ne bi naročil Počivalšek. Na druga vprašanja ni želel odgovarjati, ker je sam še vedno v postopku komisije za preprečevanje korupcije.

Anton Zakrajšek
Tina Kosec/BOBO

Počivalšek: Avans je bil določen v pogodbi

Počivalšek je danes na spletu objavil odgovor na osnutek ugotovitev KPK, ki ga je v njegovem imenu komisiji poslal odvetnik Urban Vrtačnik. V njem piše, da je Počivalšek Zakrajšku naročil samo izvršitev pogodbe, ki jo je zavod podpisal z GenEplanetom. Pogodba, ki je priložena Vrtačnikovemu odgovoru, je namreč določala, da se 100-odstotni avans plača takoj po podpisu pogodbe, da se garancija dostavi v sedmih dneh in da bo garancija v vrednosti samo 50 odstotkov vrednosti pogodbe.

Vrtačnik je zatrdil, da KPK Počivalšku kršitev zakona očita samo na podlagi Zakrajškove trditve, da brez Počivalškovega navodila pogodbe ne bi izpolnil.  “Ne glede na to, da je izpoved Antona Zakrajška tudi sicer neživljenjska in nelogična (zakaj bi nekdo zavračal plačilo avansa, če se je isti dan k temu zavezal!), sem kot pooblaščenec Zdravka Počivalška trdno prepričan, da KPK z interpretacijo zaslišanja prič ne more nadomeščati (vsebine) veljavne pogodbe,” je zapisal Vrtačnik.

“Čudil sem se, zakaj me to sprašujejo”

Počivalšek je v pogovoru na KPK dejal, da je Zakrajška klical, ker je bila dobava zadostnega števila ventilatorjev takrat ena glavnih prioritet države. “Jaz sem se trudil na vse strani samo ustvarjati pogoje, da se postopki izvedejo hitreje,” je povedal. Tako naj bi Zakrajška poklical, da bi mu prenesel informacijo takratnega predsednika uprave SID banke Sibila Svilana, da je banka odobrila garancijo GenEplanetu. Nato pa naj bi ga v telefonskem pogovoru presenetila Zakrajškova vprašanja, ali naj zavod izpolni pogodbeno določbo o nakazilu avansa. “Jaz sem se čudil, zakaj me sprašujejo te zadeve,” je komisiji povedal Počivalšek.

Zatrdil je še, da ni nikogar postavljal v privilegiran položaj, saj naj bi bila samo štiri podjetja sposobna zagotoviti takšno količino ventilatorjev, kakšno naj bi Slovenija potrebovala. “Sicer pa že KPK sama izrecno dopušča možnost, da je bil moj namen zgolj zagotavljanje čim hitrejše dobave nujnih medicinskih pripomočkov. In točno tako je tudi bilo,” je danes zapisal na Facebooku.

KPK vztraja, da je do izplačila avansa prišlo zaradi ministrove prekoračitve pooblastil. Zoper Zakrajška pa komisija vodi postopek prav zaradi podpisa te pogodbe.

Na policiji še vedno kazenski postopek

Nabavo zaščitne opreme med epidemije preiskuje tudi policija. Preiskava, v okviru katere so bile poleti 2020 opravljene hišne preiskave, je še vedno v fazi predkazenskega postopka.

Bitenc: Brez avansa ne bi šli v posel

Direktor GenEplaneta Marko Bitenc je aprila 2020 za medije pojasnil, da brez avansa podjetje v ta posel ne bi šlo. Šlo je namreč za tvegan posel, v katerem lahko nastopi veliko težav, je dejal za Dnevnik. Povedal je tudi, da ne ve, zakaj naj bi se Počivalšek zavzel zanje. Prvič naj bi z njim govoril šele 8. aprila.

Počivalšek je sicer oktobra v oddaji N1 STUDIO pozval tako NPU kot KPK, da zadevo čim prej raziščeta. Ob tem je glede KPK dejal: “Polna usta so jih integritete, zadevo preiskujejo že več kot leto dni. Čisto odkrito bom rekel – pričakujem, da se bodo te zadeve spet zgodile tik pred volitvami,” je dodal.

Na KPK so poudarili, da so pri obravnavi primera upoštevali resnost epidemioloških razmer v času dejanja. Kot so pojasnili, razumejo, da je bilo treba ukrepati hitro in da je takrat ministrstvo pomagalo zavodu za blagovne rezerve. Vendar je bilo treba tudi takrat vse ponudnike opreme obravnavati enako, so razložili.

“Četudi bi bil namen konkretnega ravnanja ministra zgolj zagotavljanje čim hitrejše dobave nujnih medicinskih pripomočkov, je bilo to storjeno na neprimeren način. Minister bi lahko direktorju zavoda za blagovne rezerve posredoval informacije o odobritvi bančne garancije, a bi se moral vzdržati podajanja kakršnihkoli navodil glede dejanj, ki so bila v izključni pristojnosti zavoda. Če je minister menil, da je zavod pri nabavah zaščitne opreme neučinkovit, bi lahko predlagal vladi, da za vodenje teh postopkov pooblasti drug organ,” so sporočili s KPK.

“Cena je zelo visoka”

18. marca 2020 je zavod s podjetjem GenEplanet podpisal pogodbo za 220 ventilatorjev siriusmed R 30 po ceni 36.400 evrov brez DDV za kos ali skupno 8.008.000 evrov. Dan prej je zdravnik Matej Podbregar pisal ministrstvu za gospodarstvo, da je ta cena zelo visoka. Veleposlaništvo na Kitajskem pa je ministrstvu sporočilo, da takšen ventilator z vso opremo stane 10.000 do 12.000 evrov. Kdaj je ministrstvo dobilo to informacijo iz Kitajske, ni znano.

Ivan Gale, ki je bil takrat Zakrajškov namestnik, je maja 2020 za Mladino zatrdil, da mu je Počivalšek rekel, da gre pri poslu z GenEplanetom za “posel SDS”.

geneplanet
Žiga Živulović jr./BOBO

Slovenija ni kupila vseh ventilatorjev iz pogodbe, ampak samo polovico. Od 110, ki jih je zavod kupil, pa jih je 20 prodal nazaj Geneplanetu. Z 90, ki jih je država obdržala, pa so bile težave, ker so za ustrezno delovanje potrebovali dodatno opremo. Ministrstvo za zdravje jo je kupilo oktobra 2020.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje