Počivalšek: Zahtevam odredbo, mislim, da so moj telefon odklenili nezakonito

N1 Studio 28. Okt 202114:33 > 15:14 15 komentarjev

Minister Zdravko Počivalšek je v današnji oddaji N1 STUDIO ostro napadel "posameznike na NPU, KPK in računskem sodišču". Očita jim politično in nestrokovno delovanje v preiskavah in preverjanju nabav zaščitne opreme, zaradi česar so Počivalška junija 2020 doletele tudi hišne preiskave. Prvič pa je povedal tudi, da od policije zahteva odredbo, na podlagi katere so njegov telefon poslali na odklepanje. "To je telefon podpredsednika vlade. Nobenega pooblastila nimajo, da bi ga dali v pregled. Oni sicer trdijo, da so ga dali v odklepanje, in to zasebnemu tujemu podjetju. Pozval jih bom, zdaj se lahko pripravijo, naj pokažejo odredbo, na podlagi katere so dali to narediti. Mislim, da je nimajo in da so to naredili nezakonito," je v N1 STUDIO dejal Počivalšek. 

Če smo v prvem valu epidemije “vsi delali skupaj in nas je bilo strah”, se je to kmalu spremenilo, je v današnji oddaji N1 STUDIO dejal podpredsednik vlade, minister za gospodarstvo in predsednik SMC Zdravko Počivalšek. Prepričan je, da so nekateri zdravstveno krizo izrabili za lansiranje političnega napada na vlado. Znova je omenil opozicijo in del medijev, ob tem pa ostro napadel tudi “nekatere posameznike v (sicer neodvisnih; op. a.) institucijah” oziroma na NPU, KPK in računskem sodišču, torej v institucijah, ki so preverjale ali še preverjajo nabavo zaščitne opreme.

“Cela mreža ljudi v uradnih institucijah je zlorabljala svoj položaj – po mojem videnju – za to, da se je boj z zdravstveno krizo uporabil tudi za politične zadeve,” je v N1 STUDIO dejal Počivalšek. Nadaljeval je: “Izmislili so si afere, producirali obtožbe za dejanja, ki so bila popolnoma legitimna. To početje posameznikov znotraj policije je kriminal,” je dejal.

“NPU naj pokaže, če ima kaj pokazati”

Znova se je obregnil ob izjave nekdanjega vodje preiskav na NPU Igorja Kekca pred parlamentarno preiskovalno komisijo pred dobrima dvema tednoma, ki ni zanikal, da so kriminalisti med hišnimi preiskavami pri Počivalšku doma našli tudi listek z navodili, kako ravnati v primeru hišnih preiskav, in ki je izpovedal tudi, da Počivalšek ni dal soglasja za odklepanje svojega telefona in da so ga morali zato na odklepanje poslati.

“To govorijo tisti, ki v primeru Teša niso zaznali kaznivih dejanj. Za posel, ki je vreden milijardo in pol. Ta primer so potem dali navadnemu policistu v Celju, ki pa je zadevo Teš z zvezanimi rokami pripeljal do tega, da je multinacionalka spomladi letos priznala 261 milijonov evrov odškodnine. In takim ljudem naj verjamem,” je v N1 STUDIO dejal Počivalšek.

“Bodo spet čakali do volitev?”

In nadaljeval: “Pozivam NPU, da čim prej zaključi to preiskavo. Če ima kaj pokazati, naj pokaže, sicer naj te zadeve prekine. Ali bomo čakali do volitev?” “Podobno je s KPK. Polna usta so jih integritete, zadevo preiskujejo že več kot leto dni. Čisto odkrito bom rekel – pričakujem, da se bodo te zadeve spet zgodile tik pred volitvami,” je dodal. Znova je omenil, da je po njegovem “zadevo pomagal koordinirati” nekdanji pomočnik direktorja NPU David Antolovič. 

O predsedniku računskega sodišča Tomažu Veselu je Počivalšek rekel,  da je s “pompom začel preiskavo o nabavi zaščitne opreme, v javnosti komuniciral o ne vem vse čem”, v zaključnem poročilu pa nato “o meni ni bilo niti besede”.

“Ob tem pa sem ves čas dobival odposlance oziroma kurirje, ki so mi prenašali sporočila, kaj vse bo pisalo v zaključnem poročilu in da naj odstopim. Sem pretrmast, sem kozjanski bik in niso me preplašili,” je povedal Počivalšek.

Srečanje Janje Sluga s Tomažem Veselom

“Zdaj se predsednik računskega sodišča dobiva z opozicijsko poslanko, dogajajo se nove zgodbe,” je nadaljeval Počivalšek. Na vprašanje, ali s tem misli na srečanje nekdanje vodje poslanske skupine SMC Janjo Sluga, pa je dejal, da cilja na to, kar je prebral. Na vprašanje, kaj vidi v tem, pa je odgovoril: “Vidim samo, da se politično angažirajo zadeve s strani institucij, ki bi morale biti nevtralne.”

“Za svoja dejanja bom odgovarjal,” je dejal Počivalšek, vendar naj institucije oziroma posamezniki v njih, kot je povedal, delo opravijo strokovno in profesionalno in ne politično. Ko ga je voditelj Miha Orešnik izzval, ali lahko dokaže te svoje trditve, je Počivalšek odgovoril, da to govori “na podlagi izkušenj in tega, kar vidim”.

“Zahtevam odredbo za pregled mojega telefona”

Počivalšek je povedal tudi, da bo zahteval odredbo, na podlagi katere je NPU junija lani, ko so bile pri Počivalšku hišne preiskave zaradi nabav zaščitne opreme, njegov telefon poslal na odklepanje.

Moj pooblaščenec je podatke za odklepanje mojega telefona dal, je znova poudaril Počivalšek. “To je telefon podpredsednika vlade. Nobenega pooblastila nimajo za to, da bi ga dali v pregled. Oni sicer trdijo, da so dali v odklepanje, in to zasebnemu tujemu podjetju. Pozval jih bom, zdaj se lahko pripravijo, naj pokažejo odredbo, na podlagi katere so dali to narediti. Mislim, da je nimajo in da so to naredili nezakonito,” je prvič povedal Počivalšek.

Decembra združitev SMC in GAS

“SMC ni več tista stranka, kot je bila leta 2014, ko je na volitvah zmagala z rekordnim rezultatom,” je povedal. Po več odhodih iz stranke ima SMC trenutno 1.300 članov.

SMC se bo 4. decembra združila s stranko GAS, spremenili bodo ime. Kot je dejal, želijo ustvariti pogoje za podpis dokumenta o predvolilnem sodelovanju s strankama Zeleni Slovenije in Listo Bojana Šrota. Iniciativi se bosta pridružila župana Radelj ob Dravi Alan Bukovnik in Ilirske Bistrice Emil Rojc. Pogovarjajo se še z nekaterimi gibanji in neparlamentarnimi strankami. Nato pa se bodo dogovorili za skupen nastop na volitvah s Povežimo Slovenijo.

Nekateri župani imajo do sodelovanja zadržke zaradi nezdružljivosti županske in poslanske funkcije. Počivalšek je dejal, da v SMC razprave o tem niso zaključili, sam pa združljivost podpira.

“Bratušek se je vezala z ekstremno levico”

Počivalšek se je dotaknil tudi zahteve za izključitev SMC iz evropske politične skupine liberalcev Alde, kar zahteva SAB, LMŠ pa se je pridružila.

“Liberalci nikoli ne izključujejo nikogar. Bratušek je, glede na to, kar počne, zadnja, ki lahko govori v imenu liberalcev, sploh zdaj, ko se je pogodbeno vezala z ekstremno levico. Da pade na um liberalni stranki v Sloveniji, da se poveže s stranko, ki ima v svojem programu nacionalizacijo, izstop iz Evropske unije, Nata … To je na koncu koncev tudi smešno,” je dejal in se ob tem začudil odzivu Bratušek na grozilna pisma, ki so jih prejeli nekateri visoki predstavniki vlade in nekateri poslanci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje