Le še danes: neizkoriščenih ostaja še za skoraj 100 milijonov evrov bonov

Slovenija 30. Jun 202206:24 > 08:44 0 komentarjev
Bled
PROFIMEDIA

Z današnjim dnem se izteka veljavnost turističnih bonov in bonov za gostinstvo, turizem, šport in kulturo, t. i. bonov 21. Podatki finančne uprave kažejo, da je bilo unovčenih približno 82 odstotkov vrednosti bonov, medtem ko okoli 97 milijonov evrov ostaja neporabljenih.

Turistične bone je vsem prebivalcem Slovenije ob pomoči zaradi koronavirusa prizadetemu turizmu leta 2020 prinesel tretji protikoronski zakon, polnoletnim v vrednosti 200 evrov in mladoletnim v vrednosti 50 evrov. Po dveh podaljšanjih jih je mogoče do danes unovčiti v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom.

Skorajšnji potek bonov 21 je v zadnjih dneh poskrbel za gnečo v Mladinski knjigi, kjer so ljudje lovili zadnje trenutke za nakupe knjig. Kot je včeraj za N1 povedala predstavnica za odnose z javnostmi Maja Lihtenvalner, v Mladinski knjigi opažajo približno 40 odstotkov večjo prodajo kot v istem obdobju lani.

Po podatkih Finančne uprave RS (Furs) je bilo od začetka unovčevanja turističnih bonov 19. junija 2020 do nedelje unovčenih za 293,4 milijona evrov turističnih bonov. To je 82 odstotkov skupne vrednosti vseh izdanih bonov, medtem ko jih je neizkoriščenih še za 63,5 milijona evrov. Natančnejše podatke o unovčevanju bonov bodo na Fursu predstavili v prihodnjih dneh.

Manj kot 15 odstotkov bonov 21 v kulturo

Bon 21 pa lahko prebivalci Slovenije – polnoletni v vrednosti 100 evrov in mladoletni 50 evrov – še danes unovčijo v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ogledajo si lahko razstave, obiščejo zabaviščne parke in smučarske centre.

Upravičenci so od začetka njihovega unovčevanja 16. julija lani do nedelje unovčili za več kot 153,5 milijona evrov bonov 21. Tudi v tem primeru gre za okoli 82 odstotkov zneska potencialno vseh unovčenih bonov. V začetku tedna je bilo tako na voljo še nekaj več kot 33 milijonov evrov vrednosti teh bonov. Podatki po dejavnostih kažejo, da je šla skoraj polovica bonov 21 v 10 mesecih njihovega unovčevanja v sektor gostinstva, dobra tretjina pa v turizem. V kulturo, kamor sodijo tudi nakupi knjig, učbenikov in delovnih zvezkov, so uporabniki usmerili manj kot 15 odstotkov prejetega zneska, manj kot 10 odstotkov pa je odpadlo na področje športa. Tudi na tem področju bo Furs natančnejše podatke predstavil po izteku veljavnosti bonov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!