Ledeni kristali: pojav, ko kapljice v megli zmrznejo in se lesketajo

Slovenija 19. Jan 202210:23 > 11:26 0 komentarjev
Ledeni kristali
Profimedia (ledeni kristali/simbolna fotografija)

Če ste zjutraj na poti v službo ali po drugih opravkih v zraku opazili nenavadno lesketanje, pa tega pojava niste znali poimenovati, naj vam pomagamo. Gre za ledene kristale, ki nastanejo, ko kapljice v megli pri temperaturah pod ničlo zmrznejo in odbijajo svetlobo.

V Ljubljanski kotlini smo se zbudili v še en meglen dan, ki ga je spremljal tudi zanimiv pojav. Čeprav je bila vidnost zaradi megle bolj slaba, je bilo v zraku opaziti bleščanje. Na Agenciji RS za okolje (Arso) so nam razložili, da so to ledeni kristali.

Megla je meteorološki pojav, ob katerem se v atmosferi pojavi velika vsebnost vodne pare. Ko so temperature višje, megla nabira drobne kapljice vode, pri hladnih temperaturah pa iz kapljic nastanejo ledeni kristali.

“Torej če kapljice zmrznejo, govorimo o ledenih kristalčkih. Ti so seveda bolj vidni od kapljic zaradi odbijanja svetlobe,” je razložil dežurni prognostik Arsa. Ko so temperature med –15 in –10 stopinj Celzija, nastane mešanica kapljic in majhnih ledenih kristalov, ko pa je temperatura še nižja od –15 stopinj Celzija, govorimo o megli, ki je v celoti sestavljena iz ledenih kristalov.

Megla
Profimedia

Sicer pa nas danes v Ljubljanski kotlini po 12. uri oziroma malo kasneje čaka dvig megle, popoldne pa bi lahko dočakali sonce. Nekaj megle imajo tudi severno od Pohorja, v zgornji dolini reke Drave, pa tudi na celjskem območju. Popoldne bo predvsem na Štajerskem in v Prekmurju ter ponekod na Notranjskem zapihal jugozahodni veter.

Četrtek bo oblačen, v južni Sloveniji pa lahko prebivalci in prebivalke pričakujejo tudi manjše krajevne padavine. Čez dan se bo od severozahoda zjasnilo, bo pa kakšno stopinjo hladneje kot danes, ko bomo po državi izmerili med 3 do 8, ob morju in na Goriškem pa do 11 °C.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!