Zaposleni na ljubljanski občini bodo službena vozila polnili pri Petrolu

Slovenija 11. Jan 202216:47 1 komentar
Petrol
PROFIMEDIA

Uslužbenci Mestne občine Ljubljana bodo službena vozila polnili pri Petrolu, je sporočil župan Zoran Janković. V luči odločitve ministrstva za javno upravo, ki je za prvega dobavitelja goriva za službena vozila v lasti ministrstev, mestnih občin in drugih ustanov izbralo madžarski MOL, je povedal, da so se odločili za slovensko podjetje.

Ministrstvo je madžarsko energetsko družbo, ki je v Sloveniji s 53 bencinskimi servisi tretji največji maloprodajni ponudnik, za prvega dobavitelja izbralo, ker je bila njegova ponudba cenejša od skupne ponudbe dveh večjih tekmecev, Petrola ter OMV Slovenija. Bodo pa javni uslužbenci gorivo lahko izjemoma, glede na oddaljenost sedeža ustanove od črpalk ali glede na opravljanje službene poti, točili tudi na bencinskih servisih Petrola in OMV.

Župan mestne občine Ljubljana Janković je danes pojasnil, da ima ljubljanska občina pogodbo podpisano tako z Molom na podlagi izbora ministrstva kot s Petrolom, ki ga je občina na razpisu izbrala sama. Odločili so se, da bodo uporabili samo Petrol “kot edino slovensko podjetje, ki državi skozi dobre poslovne izide prispeva visoke dividende”. Janković je ob tem eni večjih slovenskih družb zaželel veliko uspehov in dobre poslovne izide ter veliko vložkov v kulturo in šport, delničarjem pa visoke dividende. Pri tem je poudaril, da sam ni delničar Petrola.

Mol je sicer junija lani podpisal pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, transakcijska pa naj bi bila zaključena letos. S tem bo Mol pridobil še 120 bencinskih servisov po državi. Petrol je imel medtem ob koncu tretjega četrtletja lani v Sloveniji 318 bencinskih servisov.

Janković je komentiral še nekaj drugih vprašanj. Med drugim je odgovarjal na vprašanje, ali so se s podražitvijo cene parkiranja v središču mesta z novim letom – v coni 1 se je ura parkiranja podražila z 80 centov na 1,20 evra, v coni 2 pa s 60 na 70 centov – dvignile tudi kazni. Odgovoril je nikalno, je pa ponovil pričakovanje občine, da se bo na podlagi podražitve manj ljudi odločilo za prihod z avtom v mesto in za daljše parkiranje v središču prestolnice. S tem naj bi več prostora dobili stanovalci z dovolilnicami.

Razkril pa je tudi preliminarne podatke, da so mestni redarji lani pobrali manj kazni kot v letu 2020 in celo manj od načrtov. Znesek je dosegel okoli 3,8 milijona evrov. Kazni sicer dosegajo razpon od 40 do 80 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje