Javni uslužbenci bodo bencin prvenstveno točili na MOL

Slovenija 06. Jan 202217:35 > 18:17 0 komentarjev
Bencin MOL
Profimedia

Podjetje MOL Slovenija, katerega največji lastnik je madžarska država, je zmagalo na razpisu za dobavitelja bencina za številne državne organe. Njegova ponudba v višini 25,5 milijona evrov je bila za dobrih 600 tisoč evrov cenejša od skupne ponudbe podjetji Petrol in OMV.

Ministrstvo za javno upravo je odločilo, katere bencinske servise bodo prvenstveno obiskovali javni uslužbenci v službenih vozilih. Odločilo je namreč, kje bodo prvenstvo kupovali bencin, nekatere izdelke ter nekatere nadomestne dele za vozila. Odločitev, ki je bila sprejeta julija lani, je objavljena na spletni strani eNarocanje. Na tej povezavi je objavljen tudi dolg seznam državnih organov, ki so bili vključeni v razpis. Okvirni sporazum bo začel veljati v nedeljo in bo veljal dve leti.

Kot je prvi poročal portal Necenzurirano, bodo morali javni uslužbenci v službenih vozilih tako prvenstveno obiskovati bencinske servise MOL. Na servisu MOL bodo morali točiti gorivo, če je servis MOL od sedeža organa oddaljen manj kot pet kilometrov ali pa je servis na službeni poti uslužbenca, pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo. Če nobeden od pogojev ni izpolnjen in v nujnih primerih, bodo lahko zavili tudi na servis Petrola ali OMV, dodajajo.

Upravne enote: Minister za javno upravo Boštjan Koritnik
Bobo

Ministrstvo: Ne bi smelo biti težav pri identifikaciji servisov

Ministrstvo je namreč na razpisu izbralo obe prijavljeni ponudbi, tako ponudbo podjetja MOL Slovenija kot skupno ponodbo podjetji Petrol in OMV.

“S tem smo dejansko razširili nabor bencinskih črpalk, naročilo pa je tudi bolj gospodarno,” pravijo na ministrstvu. Javni uslužbenci morajo dati prednost MOL Slovenija, ker je ponudil nižjo ceno. Na ministrstvu menijo, da javni uslužbenci ne bodo imeli težave identificirati oddaljenosti voznega parka od najbližje črpalke MOL. “Prav tako na službeni poti ne bi smela biti težava identificirati črpalk. Poleg tega pa sporazum dopušča točenje v izjemnih okoliščinah (ko je treba nujno natočiti gorivo),” še pravijo.

MOL Slovenija, katerega največji lastnik je madžarska država, je na razpisu ponudil 25,5 milijona evrov z davkom na dodano vrednost. Od tega je približno 22,2 milijona evrov za gorivo ter 3,3 milijona evrov za vinjete, izdelke za nego in vzdrževanje vozil ter osnovne nadomestne dele.

Petrol in OMV pa sta v skupni ponudbi ponudila ceno nekaj manj kot 26,2 milijona evrov. Od tega je slabih 22,8 milijona evrov za gorivo.

Dosedanja krovna pogodba za nakup goriva na bencinskih servisih je znašala nekaj manj kot 27,8 milijonov evrov, so sporočili z ministrstva.

“Milijon evrov popusta”

Kot je razumeti iz novega okvirnega sporazuma, bi cena posamezne ponudbe pomenila plačilo goriva v količinah, navedenih v razpisu. Te količine so razvidne spodaj.

gorivo javna uprava
eNarocanje

Natančnejši podatki o cenah za posamezno vrsto goriva pa so v spodnji tabeli. Črka “p” pomeni popust, torej tabela kaže, da je MOL za večino vrst goriva ponudil večji popust kot konkurenta.

bencin javni sektor tabela
eNarocanje

Ker so količine tako velike, so na razpisu dosegli popust, zaradi katerega bodo za gorivo plačali milijon evrov manj, kot če bi ga kupovali prosto na trgu, je prek službe za odnose z javnosti zagotovil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. “Z združevanjem količin zaradi ekonomije obsega in povpraševanja z ene točke smo dosegli izredno gospodarnost naročila, hkrati pa povečali številno točilnih mest,” je zapisal.

Koritnik vnaprej odgovoril na morebitne pomisleke

Ob tem je Koritnik postavil še nekaj retoričnih vprašanj: »Kakšni bi bili medijski naslovi, če bi na javnem naročilu, za »davkoplačevalski denar«, ministrstvo izbralo dražjega ponudnika? Govorimo o teoretično 600.000 evrih več. Kakšni bi bili, če bi kot članica EU preprečili dostop enemu ponudniku, bili kot država toženi in izgubili tožbo na domačih in Sodišču EU?”

S temi vprašanji je verjetno želel vnaprej odgovoriti na pomisleke, ali izid razpisa kaže, da slovenska vlada daje prednost madžarskim podjetjem. Slovenski premier Janez Janša je namreč v dobrih odnosih z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom.

Ko je vlada novembra lani obiskala severovzhod Slovenije, se je sestala tudi z vodstvom podjetja MOL Slovenija. Na sestanku naj bi vlada dobila zagotovilo, da sedeža ne bodo prenesli v Ljubljano, ampak bodo ostali v Murski Soboti. Odločitev o naročilu za nakup goriva na bencinskih servisih pa je ministrstvo za javno upravo sprejelo julija lani.

Gorivo za plovila ponudila samo Petrol in OMV

Razpis je vključeval tudi izbiro dobavitelja goriva za plovila. Zanje sta ponudbo dala samo Petrol in OMV. Cena znaša 832.230 evrov.

Gorivo plovila javna uprava
eNarocanje

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!