Logar še enkrat zatrdil, da slovenska vlada z non-paperjem nima nič

Slovenija 29. Jun 202114:33 > 14:55 5 komentarjev

Sporni dokument non-paper, ki govori o spremembah meja na Zahodnem Balkanu, je po mnenju Matjaža Nemca iz SD in strokovnjaka za Balkan Farisa Kočana omajal ogled Slovenije in otežil predsedovanje EU, ki ga prevzemamo 1. julija. Zunanji minister Anže Logar je v oddaji N1 studio zatrdil, da slovenska vlada s tem dokumentom ni imela nič.

“S pojavom non-paperja smo se znašli v nerodnem položaju v času predsedovanja, ko bomo v Sloveniji gostil eden in edini, žal, zelo pomemben dogodek. Žal zato, ker nekatere vsebine potem niso bile dodeljene Sloveniji,” pravi Matjaž Nemec iz SD.

“Predvsem vrh Zahodni Balkan-EU bi lahko na nek način okrepil našo vlogo na Z. Balkanu, žal pa je naš položaj najšibškejši – ne samo regiji, ampak tudi v EU – od obstoja države. Zaradi neprimernosti obnašanja, neprimernosti retorike, neprimernosti dejanj, predvsem našega predsednika vlade in vseh tistih, ki mu morajo slediti v njegovi zunanji politični agendi.”

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je v oddaji N1 STUDIO na komentar Matjaža Nemca odgovoril z besedami: “Jaz se sprašujem le, kje jih jemljejo.”

Da nam je afera non-paper omajala ugled in otežila predsedovanje, se strinja tudi poznavalec Zahodnega Balkana Faris Kočan. Logar je dejal, da so prav države Zahodnega Balkana sicer strateška prioriteta in da moramo v času slovenskega predsedovanja to postaviti v ospredje.

“Lahko rečem, da so se stranke na levici, med njimi tudi Matjaž Nemec, trudile, da bi to (op. p. afera non-paper) otežilo naše predsedovanje. Vendar po kar nekaj diplomatskih aktivnostih to danes ni dilema, ki bi jo kdorkoli odpiral,” je zatrdil zunanji minister.

“Na zadnjem Antalya diplomacijskem forumu v Turčiji sem govoril z zunanjo ministrico BiH, ki je tudi sama dejala, da ve, da slovenska vlada s tem nima nič. In da si želi, da se v času slovenskega predsedovanja EU maksimalno angažiramo v državah Z. Balkana, zato da se spodbudi ta reformni potencial. Njihovi ljudje si želijo tovrstnih reform in približevanja demokratičnih sistemov standardom EU.”

Logar zatrdil, da slovenska vlada s spornim dokumentom nima nič

“Če se ne motim, je nekdanji visoki predstavnik za BiH dejal, da je ta non-paper nastal nekje leta 2018 in ga ima že tri leta v žepu, pripravil pa ga je nekdo v ZDA,” je o izvoru spornega dokumenta povedal minister Logar.

“Ne vlada, ne noben njen organ v mandatu te vlade ni sprejel, obravnaval ali razpošiljal nobenega dokumenta, povezanega z Zahodnim Balkanom ali BiH,” je zatrdil.

“Lahko rečem, da sem v vseh svojih stikih, ki jih v zadnjem letu ni bilo malo, naletel na sogovornike, ki razmere v Sloveniji dobro poznajo, in vsi pozdravljajo delo Vlade RS,” je še dodal Logar. Ravno včeraj je govoril z ameriškim državnim sekretarjem Anthonyjem Blinknom, je povedal, kramljala pa sta o prioritetah slovenskega predsedovanja.

“Sam nikoli ne bi – tudi če je na oblasti neka druga opcija – poskušal očrniti Slovenije ali tiste oblasti, ki je bila postavljena s strani ljudi na demokratičnih volitvah, zgolj da bi dosegel neke parcialne cilje, kot so predčasne volitve. Ali pa da bi politiko, s katero se ne strinjam, v tujini poskušal demonizirati in otežiti njihovo delo. To ni moj način politike. Ko sem bil v opoziciji in sem v funkciji člana odbora za zunanje zadeve sprejemal tuje delegacije, sem vedno zelo

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje