Dvakrat je prehodil Camino, zdaj želi stopiti še na predsedniško pot

Slovenija 04. Jul 202208:34 > 13:20 34 komentarjev
Anže Logar
N1

Poslanec SDS in nekdanji zunanji minister Anže Logar je na današnji novinarski konferenci z najavo kandidature za predsednika republike potrdil govorice zadnjih tednov, da se bo odločil za to kandidaturo. V predsedniško tekmo se podaja s podpisi volilcev in podporo stranke SDS.

“Po tehtnem premisleku in pogovoru z ljudmi, ki jih cenim in jim zaupam, sem se odločil, da kandidiram za predsednika republike,” je sporočil Anže Logar. Ob tem je povedal, da se v predsedniško tekmo podaja s podpisi državljank in državljanov in s podporo stranke SDS, za kar ji je iskreno hvaležen.

Logar je ocenil, da je kandidatura v sedanjem času pravi korak: “To je prava odločitev v času, ko je slovenska družba zelo razdeljena, izzivi, ki so pred nami, pa terjajo zelo tehtno sodelovanje vseh političnih subjektov, civilne družbe, strokovnjakov in podjetniškega sektorja.” Prav predsednik države lahko namreč po njegovih besedah “združi različne poglede in vnese v slovenski prostor potrebno enotnost”.

Anže Logar je napovedal, da bo njegova kampanja zelo inkluzivna, podpise volilk in volilcev bo začel zbirati v drugi polovici avgusta. “Kandidiram kot kandidat z neko ponudbo in upam, da bodo volilci iskreni v svoji odločitvi. Bom pa v kampanji vse svoje karakteristike in sporočila skušal prenesti na državljane,” je povedal.

Prvopodpisana pod Logarjevo kandidaturo bo nekdanja evropska poslanka iz vrst SDS Romana Jordan. Gre nedvomno za zanimivo izbiro. Jordan je bila nekoč med najbolj vidnimi predstavniki SDS. Od leta 2009 je bila članica izvršilnega odbora Janševe stranke, a je leta 2016 iz tega organa izstopila. Svoje odločitve sicer ni želela javno komentirati, po takratnih navedbah nekaterih njenih strankarskih kolegov pa se je za izstop odločila, ker se ni strinjala z določenimi ravnanji SDS. Po teh navedbah je bila Jordan na sejah organov stranke kritična do nekaterih potez vodstva SDS in zato deležna ostrih Janševih odzivov.

Romana Jordan
Foto: Srdjan Živulović /Bobo

Logarjevo kandidaturo bo v naslednjih dneh formalno podprl še svet stranke SDS, kdo bo vodja njegove predsedniške kampanje, na današnji novinarski konferenci ni razkril. Dejstvo, da doslej na predsedniško mesto nikoli ni bil izvoljen kandidat iz desnega političnega pola, pa je komentiral z besedami, da je v demokraciji povsem sprejemljivo, da se tako stranke in posamezniki ter opcije na različnih ravneh politike izmenjujejo. “Čas je, da naredimo preskok v glavi,” je dodal.

Na vprašanje, ali pričakuje tudi podporo druge desnosredinske parlamentarne stranke, Nove Slovenije, je dejal, da bo vsake podpore vesel. V NSi so danes ponovili, da se bodo do predsedniških kandidatur opredelili do konca poletja.

Kako Logar vidi vlogo predsednika republike?

Logar ocenjuje, da je aktualni predsednik republike Borut Pahor pri uresničitvi ideje povezovanja Slovencev naredil pomemben korak in da je to dobra iztočnica za nadaljnje delo. Sam bo skušal v tej smeri narediti še več, je napovedal. “Predsednik republike je edini funkcionar oziroma politik, ki ima večinsko podporo ljudi, s tem pa tudi večinsko legitimiteto. In tako lahko različne poglede spravi v smer, ki je dobra za Slovenijo,” meni Logar.

Želi si, da bi kot predsednik republike redno organiziral okrogle mize in konference o prihodnosti, na katerih bi se lahko soočila različna mnenja nevladnih organizacij, strokovnjakov in politike. Ugotovitve teh omizij pa bi skušal prek rednih vrhov slovenske politike prenesti tudi v življenja ljudi. “Predsednik republike mora igrati to pomembno in aktivno vlogo, da se redno sestaja s predsedniškim vrhom v Sloveniji in na ta način tudi usmerja in išče rešitve za sodelovanje slovenske politike,” je poudaril Logar.

Ob razkritju, da je dvakrat prehodil romarsko pot Camino oziroma Jakobovo pot, je izpostavil, da je zanj pomembna pot, za katero se odloči. “Sam sem s preteklim delom dokazal, da sem sposoben povezovalnosti in sem odprt za različne poglede. Vedno se trudim iskati soglasje in v tem pogledu lahko Sloveniji ponudim aktivno držo predsednika z namenom skupnega sodelovanja.” Na novinarsko vprašanje, kako to povezovalno vlogo razume kot član velikokrat razdiralne stranke SDS, pa je Logar odgovoril: “Dajte mi priložnost.”

Po Logarjevih navedbah ima predsednik republike tudi pomembno vlogo na področju zunanje politike. “Zunanja politika je moja strast in glede na svojo preteklo izkušnjo, širok krog poznanstev in rezultate, ki smo jih dosegli, lahko zelo aktivno in kvalitetno soprispevam k umeščenosti Slovenije v zunanji prostor,” je še prepričan.

Špekulacije o najavi kandidature

Spletni portal Siol.net je prejšnji teden prvi poročal, da bo donedavni zunanji minister, zdaj pa poslanec SDS Anže Logar, kandidiral za predsednika države.

Podpredsednik državnega zbora in nekdanji vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je tedaj za N1 dejal, da bi bil Logar po njegovem mnenju “zagotovo dober kandidat in tudi dober predsednik republike”. Na naše klice in sporočila se ob preverjanju informacije o njegovi kandidaturi Logar ni odzval.

Kandidaturo so do zdaj že napovedale Nataša Pirc Musar, Marta Kos in Nina Krajnik. Kandidirati želi tudi glasbenik Gregor Bezenšek, svojo kandidaturo pa bo ta teden predstavil tudi kočevski župan Vladimir Prebilič.

Nesojeni župan prestolnice

Logar je bil doslej trikrat zapored izvoljen za poslanca, prav tako je trikrat zapored zasedel mesto ljubljanskega mestnega svetnika. Pred štirimi leti ga je SDS poslala v tekmo za ljubljanskega župana, v kateri je bil osrednji protikandidat aktualnemu županu Zoranu Jankoviću. Vendar je Janković z dobrimi 60 odstotki zmagal že v prvem krogu županskih volitev – Logar je zbral slabih 30 odstotkov glasov.

Šestinštiridesetletni diplomirani ekonomist je doktoriral na Fakulteti za uporabne družbene študije. V prvi in drugi Janševi vladi je vodil vladni urad za komuniciranje, leta 2008 je opravljal funkcijo uradnega govorca slovenskega predsedstva EU.

Med najbolj prepoznavne politike SDS ga je izstrelilo vodenje parlamentarne preiskovalne komisije o bančnih luknjah, z vpogledom v obsežno bančno dokumentacijo je prišel tudi do pomembnih informacij in s tem povezanega vpliva. Odnos med Janezom Janšo in Logarjem je bil po besedah naših virov iz SDS v preteklosti sicer precej turbulenten – vodenje preiskovalne komisije naj bi mu bilo naloženo kot nekakšen test, na katerem se bo “bodisi izkazal bodisi pogrnil”.

Očitno je bil Janša z Logarjevim preiskovalnim delom zadovoljen in ga je v svoji tretji vladi postavil za zunanjega ministra. V največji opozicijski stranki in tudi v diplomatskih krogih pa je mogoče slišati, da naj bi tudi v času Logarjevega ministrovanja med njim in premierjem Janšo bilo nekaj razhajanj. Po informacijah, ki so iz sicer precej trdno zaprtih vrat SDS v preteklosti pricurljale v javnost, naj bi bil Logar eden redkih predstavnikov SDS, ki je ob Janševih potezah sem in tja (po tiho) izrazil kakšen zadržek. Ob aferi “glupi davki” naj bi Logar po poročanju Dela Janši pisal, da bi moral minister za okolje in prostor Andrej Vizjak odstopiti, kar pa je Janša na družbenem omrežju Twitter zanikal. “Nobenega takšnega pisma nisem prejel niti od Anžeta Logarja niti od kakšnega drugega člana SDS,” je zapisal.

Po aprilski izvolitvi v državni zbor naj Logar po naših informacijah ne bi želel prevzeti vodenja nobenega parlamentarnega odbora ali komisije, temveč naj bi mu po ministrskem mestu vsaj za nekaj časa ustrezalo bolj umirjeno delo poslanca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje