Če reče da, bo SDS z Anžetom Logarjem ciljala na uvrstitev v drugi krog

Slovenija 28. Jun 202216:11 > 16:18 8 komentarjev
Anže Logar
Žiga Živulović/BOBO

Donedavni zunanji minister, zdaj poslanec SDS Anže Logar naj bi po poročanju Siol.net kandidiral za predsednika države. Naši viri pravijo, da organi SDS o kandidaturah za predsednika države še niso odločali, so se pa o tem pogovarjali in bi bili njegovo kandidaturo pripravljeni podpreti. Med Logarjevimi podporniki v stranki je sicer neuradno slišati, da je to njihov najmočnejši kandidat, s katerim ciljajo na uvrstitev v drugi krog predsedniških volitev.

Predsednik sveta SDS Anže Logar, ki je bil v tretji Janševi vladi zunanji minister, na aprilskih državnozborskih volitvah pa je bil znova izvoljen za poslanca, bo po poročanju Siol.net kandidiral za predsednika države. Spletni portal še navaja, da bo kandidaturo vložil s podpisi državljanov, izvršilni odbor SDS pa da se je že odločil, da bo njegovo kandidaturo podprl.

Vendar se naši viri iz SDS takšnega sklepa izvršilnega odbora ne spomnijo. Po njihovih besedah se organi stranke glede kandidature za predsednika države še niso odločali, so se pa o tem pogovarjali. Logar naj bi sicer pri evidentiranju kandidatov za predsednika republike dobil največ podpore lokalnih odborov in torej v SDS njegovo kandidaturo načeloma podpirajo, naši viri pa niso seznanjeni, da bi se sam za kandidaturo že odločil. O tem smo želeli vprašati Anžeta Logarja, ki pa se na naše klice in sporočila doslej ni odzval.

Kandidaturo so do zdaj že napovedale Nataša Pirc Musar in Nina Krajnik, ki bosta kandidirali s podpisi volivcev, ter Marta Kos, kandidatka Gibanja Svoboda. Kandidirati pa želi tudi glasbenik Gregor Bezenšek.

Najmočnejši strankarski kandidat SDS

Več vidnih članov SDS meni, da bi bil Logar dober predsedniški kandidat. Med njimi je podpredsednik državnega zbora in nekdanji vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. “Anžeta Logarja že dolgo poznam. Po mojem osebnem mnenju bi bil zagotovo dober kandidat in tudi dober predsednik republike. Je pa to njegova osebna odločitev,” je za N1 dejal Krivec.

Anže Logar
Egon Parteli/N1

Logar bi bil verjetno najmočnejši strankarski kandidat SDS za predsedniško tekmo, vendar pa ne gre spregledati, da se doslej še nikomur iz desnice ni uspelo povzpeti na funkcijo predsednika države. Tudi glede na to, da sta se v tekmo podali dve močni levosredinski kandidatki Nataša Pirc Musar in Marta Kos, ki bosta druga drugi jemali glasove, pa bi imel Logar precej možnost, da se uvrsti v drugi krog predsedniških volitev.

Vodenje preiskovalne komisije kot test

Logar je bil doslej trikrat zapored izvoljen za poslanca, prav tako je trikrat zapored zasedel mesto ljubljanskega mestnega svetnika. Pred štirimi leti ga je SDS poslala v tekmo za župana Ljubljane, v kateri je bil osrednji protikandidat aktualnemu županu Zoranu Jankoviću. Vendar je Janković z dobrimi 60 odstotki zmagal že v prvem krogu županskih volitev – Logar je zbral slabih 30 odstotkov glasov.

Šestinštiridesetletni diplomirani ekonomist je doktoriral na Fakulteti za uporabne družbene študije. V prvi in drugi Janševi vladi je vodil vladni urad za komuniciranje, leta 2008 je opravljal funkcijo uradnega govorca slovenskega predsedstva EU. Med najbolj prepoznavne politike SDS ga je izstrelilo vodenje parlamentarne preiskovalne komisije o bančnih luknjah, z vpogledom v obsežno bančno dokumentacijo je prišel tudi do pomembnih informacij in s tem povezanega vpliva. Odnos med Janezom Janšo in Logarjem je bil po besedah naših virov iz SDS v preteklosti sicer precej turbulenten – vodenje preiskovalne komisije naj bi mu bilo naloženo kot nekakšen test, na katerem se bo “bodisi izkazal bodisi pogrnil”.

Očitno je bil Janša z Logarjevim preiskovalnim delom zadovoljen in ga je v svoji tretji vladi postavil za zunanjega ministra. V največji opozicijski stranki in tudi v diplomatskih krogih pa je mogoče slišati, da naj bi tudi v času Logarjevega ministrovanja med njim in premierjem Janšo prišlo do nekaterih razhajanj. Po informacijah, ki so iz sicer precej trdno zaprtih vrat SDS v preteklosti pricurljale v javnost, naj bi bil Logar eden redkih predstavnikov SDS, ki je ob Janševih potezah sem in tja (potiho) izrazil kakšen zadržek. Ob aferi “glupi davki” naj bi Logar po poročanju Dela Janši pisal, da bi moral minister za okolje in prostor Andrej Vizjak odstopiti, kar pa je Janša na družbenem omrežju Twitter zanikal. “Nobenega takšnega pisma nisem prejel niti od Anžeta Logarja niti od kakšnega drugega člana SDS,” je zapisal.

Po aprilski izvolitvi v državni zbor naj Logar po naših informacijah ne bi želel prevzeti vodenja nobenega parlamentarnega odbora ali komisije, temveč naj bi mu po ministrski funkciji vsaj za nekaj časa ustrezalo bolj umirjeno delo poslanca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje