Med zaposlenimi na uradu za demografijo večinoma kadri blizu SDS

Slovenija 14. Apr 202213:41 > 15:03 2 komentarja
urad za demografijo
KPV

Po tem, ko je premier Janez Janša v začetku tedna tudi uradno odprl dolgo pričakovani urad za demografijo, je vlada včeraj Danilu Lončariču podaljšala mandat na čelu urada. Lončarič, sicer tudi občinski svetnik občine Makole iz vrst SDS, bo urad kot vršilec dolžnosti vodil do imenovanja direktorja oziroma največ za šest mesecev. Na uradu je trenutno zaposlenih sedem oseb, več uslužbencev prihaja iz vrst največje vladne stranke, drugi pa so si z njo blizu.

Vlada je na sredini dopisni seji podaljšala funkcijo Danilu Lončariču na čelu demografskega sklada. Položaj vršilca dolžnosti direktorja je za največ šest mesecev imenovan oktobra lani. Prvi šestmesečni mandat se mu izteče danes, vlada pa mu ga je podaljšala do imenovanja direktorja oziroma za največ šest mesecev, do 14. oktobra.

Na demografskem uradu, ki so ga uradno odprli ta teden v Mariboru, je zaposlenih sedem oseb. Vodja sektorja za demografijo je postal Aleš Primc, ki ga javnost pozna iz kampanje za Otroke gre, v kateri se je boril proti družinskemu zakoniku. Pred tem je bil zaposlen na agenciji za kmetijske trge, ki sodi pod kmetijsko ministrstvo, pred dobrim mesecem pa je bil začasno, za šest mesecev premeščen na urad za demografijo, je Primc pojasnil za Večer.

Za namestnico v. d. direktorja je bila imenovana Jasmina Opec Vöröš, ki je bila pred tem članica kabinetov na kmetijskem ministrstvu in ministrstvu za zdravje. Njena premestitev je za razliko od Primčeve stalna. Med letoma 2011 in 2014 je bila poslanka, izvoljena je bila na listi SLS. Za premestitev iz ene državne službe v drugo javni razpis o prostem delovnem mestu ni potreben, prav tako razpisa ni treba objaviti na spletni strani zavoda za zaposlovanje. Dovolj je namreč interni razpis in dogovor med predstojnikoma.

Po poročanju Večera je na demografskem skladu zaposlenih več kadrov iz vrst ali blizu SDS. Tako je tam zaposlen še Franci Donko, znan iz afere Koroška dečka, ki je 2018 kandidiral na listi Združena desnica, ki sta jo vodila Primc in Franc KanglerJon Petek je sin novinarja Mira Petka, zaposlen je na kulturnem ministrstvu, pred leti pa je vodil službo za odnose z javnostmi pri SDS.

Gašper Pečar je bil občinski svetnik iz vrst SDS v občini Oplotnica, njegovo ime pa je povezano tudi z afero, ko naj bi podmladek SDS užival kokain. Vodja urada Lončarič pa je v Makolah občinski svetnik iz vrst SDS. Nekdanja poslanka SMC Andreja Potočnik pa je bila članica projektne skupine gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme.

Letošnji kadrovski načrt predvideva zaposlitev 19 javnih uslužbencev na uradu. Za delovanje urada je v tem letu zagotovljenih 975.000 evrov.

Janša: Imamo strateški problem, ki se ga je dolgo zanemarjalo

“Če Slovenija ne bi imela demografskih problemov, potem tudi ne bi potrebovali Urada vlade za demografijo. Imamo strateški problem, ki se ga je dolgo časa zanemarjalo in se ga ne da odpraviti čez noč, niti v nekaj letih,” je ob odprtju urada povedal premier Janez Janša.

Navedel je, da se je leta 1950 v Sloveniji rodilo več kot 35.000 otrok, v zadnjih letih pa je število rojstev padlo pod 20.000. Po njegovih besedah je “za korenite obrate v smislu demografskega booma treba spremeniti miselnost v glavi”, pa tudi materialne pogoje. “Tega ni mogoče doseči čez noč,” je dodal.

urad za demografijo
KPV

Rekel je, da je v skladu z evropsko statistiko slovenska ženska najbolj obremenjena v Evropi, kar pomeni, da je v Sloveniji največ polno zaposlenih mater. Poleg službe in skrbi za otroke je na njej po Janševih besedah med drugim tudi skrb za starejše, ki čakajo na prosto mesto v institucionaliziranem varstvu.

“Zato smo v zadnjih dveh letih zagnali investicijski krog, ki odgovarja na potrebe vseh generacij,” je dejal. Vlada po premierjevih besedah gradi domove za starejše, šole in vrtce, dela tudi na centralizaciji države. “Ker ni vseeno, kje se rodiš; v Ljubljani ali na Goričkem. Pomembno je, ali lahko iščeš delovno mesto doma ali drugje,” je povedal.

Urad za demografijo deluje v Mariboru. Premier je izpostavil pomen razvoja vseh regij. “Namesto da bi v preteklih letih pospeševali razvoj ostalih regij, je bila naša razvojna politika stihijska. Tam, kjer je bilo že tako veliko, je šlo še več,” je rekel in dodal, da je treba dokončati številne infrastrukturne projekte, tudi tretjo razvojno os.

Z decentralizacijo in selitvijo državnih organov v druga mesta po Sloveniji se, tako Janša, pomaga tudi centru. “Danes se Ljubljana duši v prometu in stanovanjski draginji. Razvojna politika mora iti v drugo smer. V Sloveniji čutimo posledice centralizacije in posledice nosi tudi demografija, saj ni vseeno, kje se rodiš,” je še povedal.

Ob ustanovitvi je bila ključna skrb za starejše, zdaj pa družinsko življenje

Med nalogami urada za demografijo je spremljanje in analiziranje demografskih gibanj na nacionalni ravni ter priprava politik s področja demografije. Ob ustanovitvi urada 9. septembra 2020 je bilo v ospredju predsvem delovanje urada na področju starejših in upokojencev. Urad naj bi se ukvarjal z oskrbo in položajem starejših, medgenaracijskim sodelovanjem, koordinacijo bivanjske politike starejših, ozaveščanjem družbe o demografskih izzivih in družinsko politiko. Sprva se je predvidevalo, da bo urad vodil minister iz vrst Desusa, ki je bila takrat članica koalicije. Nato pa je oktobra vlada odločila, da bo urad vodil direktor.

Zdaj pa urad za demografijo na svoji spletni strani izpostavlja predvsem naloge, povezane s družinskim življenjem. “Promocije plemenitosti ter lepote materinstva in očetovstva ter spodbujanja veselja do življenja je bilo v naši družbi očitno premalo,” so zapisali. Urad kot enega izmed izzivov vidi tudi vključevanje tujcev v slovensko kulturo in slovenski način življenja. “Temu moramo kot država in družba v času, ki ga demografsko zaznamujejo staranje našega prebivalstva, nizka rodnost in zato velik priliv tujih državljanov, nameniti še posebej veliko pozornost,” so zapisali.

urad za demografijo
BOBO

Pivec o tem, da se direktorsko mesto hrani zanjo: Raje bi izbrala delo v gospodarstvu

V političnih krogih je mogoče slišati, da se mestu na čelu demografskega sklada v primeru neuspešnega nastopa na volitvah hrani za Aleksandro Pivec, vodjo stranke Naša dežela. Pivec je nedavno v pogovoru za Radio 1 rekla, da informacije o tem nima. “To ne bi bila moja primarna izbira,” je rekla. “Če ne uspem na volitvah, bi veliko raje izbrala delo v gospodarstvu, v razvoju. To sem počela tudi zdaj, ko nisem bila v politiki,” je dodala. Pivec sicer verjame, da bo na volitvah uspešna in da bo prevzela ministrsko mesto.

“Urad je bil ustanovljen po moji zaslugi,” je dodala in s tem spomnila, da je bila ustanovitev urada za demografijo koalicijska zahteva Desusa, ko je vstopil v vlado z SDS, NSi in SMC (zdaj Konkretno).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje