Mesec: Novembra, decembra in januarja bomo podvojili otroške dodatke (VIDEO)

Slovenija 15. Sep 202216:59 8 komentarjev

Vlada bo novembra, decembra in januarja podvojila otroške dodatke, je na novinarski konferenci po vrhu koalicije sporočil Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Družine, ki so razvrščene v najnižji razred sistema obstoječih dodatkov, bodo za vsakega otroka prejele po 120 evrov mesečno na že obstoječ otroški dodatek. Družine, ki so razvrščene v najvišji razred pa po 20 evrov dodatka na otroka. Ukrep vlade je po besedah ministra skupno vreden 60 milijonov evrov.

Kot je na novinarski konferenci povedal Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, vlada budno spremlja razmere, povezane z energetsko in draginjsko krizo. “Na vse ukrepe, ki jih sprejemamo, glejte kot na kamenčke v mozaiku. Ne bomo šli z nobeno veliko formo, kjer bi razdelili kar milijardo evrov med ljudi, pač pa bomo z zelo ciljnimi ukrepi preprečevali, da bi državljani tonili v revščino,” je po vrhu koalicije, ki je zasedala na Brdu pri Kranju, povedal minister.

Vlada je tako v sklopu draginjskih dodatkov sprejela drugi paket ukrepov, in sicer bo v novembru 2022, decembru 2022 in januarju 2023 podvojila otroške dodatke. Pomoč, ki je ciljno usmerjena v družine, je odmerjena tako, da dobijo tisti z manjšimi prihodki več. Kaj to pomeni? V prvem – najnižjem razredu sistema obstoječih otroških dodatkov bo družina za vsakega otroka prejela po 120 evrov mesečno dodatka na že obstoječ otroški dodatek. V najvišjem – devetem razredu pa bo družina prejela po 20 evrov dodatka za vsakega otroka v teh treh mesecih.

otroški dodatki
Twitter: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Po besedah ministra je namen tega ukrepa zajeti tudi vse tiste, ki v prvem sklopu draginjskih dodatkov niso bili dobro zajeti. To so predvsem revni zaposleni, ki preživljajo otroke. “Kot vemo, se vse draži. Draži se hrana, energija, dražijo se stroški vzdrževanja otrok in zato se nam zdi prav, da med zimo poskrbimo za to, da bodo lahko družine zimo lažje preživele,” je še dodal Mesec.

Vladni ukrep je po besedah ministra skupno vreden 60 milijonov evrov, in sicer po 20 milijonov evrov mesečno. “Naloga ministrstva je, da gradimo jezove, ki preprečujejo, da bi zaposleni, reveži, ljudje z različnimi stiskami ali pa tudi tisti, ki so trenutno srednji razred, zaradi draginje padali v krizo,” je poudaril.

Spomnimo sicer, da je vlada poleti sprejela prvi draginjski dodatek za revna gospodinjstva. Po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ga bodo dobili revni upokojenci in tisti, ki živijo daleč pod pragom tveganja revščine. ”Omogočal jim bo, da bodo lažje preživeli to zimo,” je še dejal Mesec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje