Rok Snežič na očitke Luke Mesca odgovoril z novo tožbo

Slovenija 04. Jul 202417:27 > 19:38 38 komentarjev
Rok Snežič
Rok Snežič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Doktor davčnih utaj Rok Snežič je zoper ministra za delo Luko Mesca vložil že tretjo zaporedno tožbo. Kot je pojasnil, se je za sprožitev novega sodnega postopka proti Mescu odločil, ker je ta v sredo pred sodiščem ponovil žaljive obdolžitve na njegov račun. Sodni spor med razvpitim davčnim svetovalcem in bivšim koordinatorjem Levice se je začel, ko je Mesec na enem od predvolilnih soočenj marca 2022 Snežiča označil za kriminalca. "Nisem obsojen, ker imam potrdilo o nekaznovanosti v Sloveniji in BiH," pravi Snežič. Mesec pa medtem poudarja, da je pred več kot dvema letoma Snežiča upravičeno označil za "kriminalca" in da ga doktor davčnih utaj z vlaganjem serijskih tožb želi utišati, ustrahovati in finančno obremeniti.

Minister za delo Luka Mesec se je v sredo na ljubljanskem sodišču zagovarjal zaradi zasebne tožbe, ki jo je zoper njega vložil davčni svetovalec Rok Snežič. Ta Mescu v tožbi očita kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, ker ga je bivši koordinator Levice na predvolilnem soočenju marca 2022 na Televiziji Slovenija označil za “kriminalca”. Mesec je na sojenju vztrajal, da je Snežič “kriminalec”, a zgodba se zapleta, saj pri svojem vztraja tudi doktor davčnih utaj.

Snežič je namreč za N1 potrdil, da je zaradi domnevnih žaljivih obdolžitev, ki jih je Mesec v sredini izjavi za medije izrekel pred sodiščem, zoper ministra za delo vložil že tretjo zaporedno kazensko zasebno tožbo.

“V njej sem navedel, da me je žaljivo obdolžil, ker je rekel, da sem kriminalec, da še naprej izvršujem kazniva dejanja, da sem za Dars pobiral podkupnino in da so mi vzeli maseratija. Nikoli nisem bil obsojen, ker bi za Dars pobiral podkupnino, maseratija pa mi niso vzeli, ker ni v moji lasti, Na sodišču sem priložil potrdilo o nekaznovanosti, v zadnjih dveh letih sem bil dvakrat oproščen, za dve zadevi pa je tožilstvo po izvedeni preiskavi umaknilo obtožbe,” je dejal Snežič.

“Po vseh evidencah sem neobsojen in popolnoma čist”

Kot je poudaril Snežič, Mesca ne želi niti utišati niti ustrahovati, ampak zgolj obsoditi.

“Nisem obsojen, ker imam potrdilo o nekaznovanosti v Sloveniji in BiH, ker imam sodno odločbo, da je bila moja prepoved vstopa v BiH nezakonita, in ker sem v zadnjih dveh letih v Sloveniji zmagal v štirih kazenskih postopkih. Po vseh evidencah sem neobsojen in popolnoma čist,” je zatrdil Snežič in dodal, da Mesec s svojimi izjavami na njegov račun v prvi vrsti škodi državi in davkoplačevalcem.

Luka Mesec
Foto: Jan Gregorc/N1

“Ker sem brez premoženja, mi odvetnika in sodne takse plačuje država. Tako da sporočam ministru Luki Mescu, da s takimi izjavami samo škodi slovenskemu proračunu in davkoplačevalcem. Verjetno pa njegov odvetnik od njega želi samo zaslužek, ker mu očitno ne pove, da z vsako tako izjavo stori novo kaznivo dejanje, za katero bo odgovarjal,” je dodal Snežič, ki je proti Mescu torej vložil že tretjo zasebno tožbo.

Snežič je prvo tožbo proti Mescu vložil, ker ga je ta marca 2022 na Televiziji Slovenija označil za “kriminalca”, drugo pa, ker je februarja lani v oddaji 24UR Zvečer na POP TV izjavil: “Za nekoga, ki je bil pravnomočno obsojen, izgnan iz Bosne in Hercegovine, za katerega cela Slovenija ve, da se ukvarja s posli, ki pač mejijo ali pa celo so neke vrste davčno utajevanje, mislim, da kriminalec ni na noben način žaljiva obtožba.”

Razveljavili opomin, ki ga je dobil zaradi domnevne razžalitve Brščiča

Vrhovno sodišče je po poročanju Dnevnika razveljavilo opomin, ki ga je Mesec dobil zaradi domnevne razžalitve predsednika stranke Domovinska liga Bernarda Brščiča. Ta je zoper Mesca vložil kazensko tožbo zaradi razžalitve, ker ga je ta leta 2018 v državnem zboru in v televizijski oddaji označil za “fašista”. V začetku novembra je trboveljsko okrajno sodišče pritrdilo Brščiču in Mescu za izrečene besede izreklo sodni opomin, ki pa ga je vrhovno sodišče zdaj razveljavilo. Po Meščevem mnenju je vrhovno sodišče s tem pritrdilo njegovim navedbam, da stvari, ki jih govori Brščič, lahko imenujemo fašizem.

“Čeprav vozi luksuzne avtomobile, je za državo uradno revež”

Mesec je na drugi strani prepričan, da je Snežiča upravičeno označil za “kriminalca”, ker je slednji v preteklosti “dejansko sodeloval v spornih dejavnostih”. Kot je spomnil, je bil Snežič pred leti obsojen zaradi davčne utaje, prestajal je zaporno kazen,  obtožen je bil oškodovanja upnikov zaradi sumljive terjatve njegove babice v postopku osebnega stečaja, s pomočjo katere je pred finančno upravo uspešno skril okoli 150.000 evrov, ter bil vpleten tudi v večmilijonske transakcije in preiskave zaradi suma zlorabe položaja, pranja denarja ter ponarejanja poslovnih listin.

“Imel naj bi vpliv na kadrovanje v času vlade Janeza Janše in sodeloval pri spornih posojilih stranki SDS, ki ga je najela od državljanke BiH Dijane Đuđić,” je poudaril Mesec in dodal, da ga hoče Snežič s serijskim vlaganjem tožb utišati, ustrahovati in finančno obremeniti.

“Gre za tako imenovane SLAPP tožbe, ki se v slovenščini imenujejo strateške tožbe proti udeležbi javnosti. Namen takšnih tožb ni zmaga na sodišču, temveč ustrahovanje, utišanje ali finančno izčrpavanje posameznikov, ki javno izražajo svoje mnenje ali kritiko,” je pojasnil Mesec.

Cilj omenjenih tožb je po njegovih besedah ustvariti finančno in psihološko breme za tožene stranke, da bi jih odvrnili od nadaljnjega javnega angažiranja. Te tožbe vključujejo tudi visoke odškodninske zahtevke ter dolge in zapletene sodne postopke, kar predstavlja velik pritisk za posameznike, ki so izpostavljeni takšnim tožbam, je poudaril Mesec in dodal, da tovrstne tožbe ogrožajo tudi svobodo govora in demokracijo.

Ob tem je spomnil na primer portala Necenzurirano, proti kateremu je Snežič skupaj vložil 51 zasebnih kazenskih tožb. Sodišče je po Meščevih besedah v vseh primerih odločilo v korist novinarjev, Snežiču pa je naložilo plačilo približno 19.000 evrov stroškov, ki pa jih ne želi plačati.

“Po slovenski zakonodaji jih ni mogoče izterjati. Čeprav Snežič vozi luksuzne avtomobile, uporablja več nepremičnin v Sloveniji in tujini, ima veliko gotovine, je za državo uradno revež brez bančnega računa in z mesečnimi prihodki le 350 evrov,” je poudaril Mesec.

Snežič pa je dejal, da Meščeve besede, da je izgubil tožbe proti novinarjem portala Necenzurirano, ne držijo. “Proti njim nisem izgubil niti enega postopka, je pa sodišče teh 50 postopkov združilo v šest postopkov. V teh zadevah je sodišče že razpisalo predobravnavne naroke in glavne obravnave, tako da naj minister Luka Mesec ne laže javnosti in ne zavaja volivcev,” je še dodal Snežič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje