V kazenski tožbi sodišče pritrdilo Brščiču in Mescu izreklo sodni opomin

Slovenija 06. Nov 202316:39 > 18:10 9 komentarjev
BOBO/N1

Okrajno sodišče v Trbovljah je ministru za delo Luki Mescu izreklo sodni opomin zaradi navedb o nekdanjem predsedniku Domovinske lige Bernardu Brščiču. Mesec je Brščiča konec leta 2018 v državnem zboru in televizijski oddaji označil za fašista.

Okrajno sodišče v Trbovljah je ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luki Mescu izreklo sodni opomin zaradi izjav o nekdanjem predsedniku Domovinske lige Bernardu Brščiču. Mesec je namreč Brščiča konec leta 2018 v državnem zboru še kot poslanec in pozneje tudi v televizijski oddaji označil za fašista.

Zaradi tega mu je Brščič v kazenski tožbi očital razžalitev. Za razžalitev, ki je storjena v tisku, po radiu, televiziji, z drugim sredstvom javnega obveščanja, na spletnih straneh ali javnem shodu, je predvidena denarna kazen ali kazen zapora do šestih mesecev.

Mesec: Ne morem mimo dejstva, da je Brščič s sodišča odšel nekaznovan

Stranki v postopku se lahko na sklep še pritožita. Vendar se minister Luka Mesec, kot smo izvedeli, ne namerava pritožiti.

V odzivu je Mesec izpostavil, da se strinja s sodnikovim pojasnilom, da je v javnem prostoru nesprejemljiv vsakršen žaljiv jezik. “Tako odločitev sodišča sprejemam in se nanjo ne bom pritožil. Nimam problema sprejemati odgovornosti za svoje besede ali dejanja (za razliko od kakšnega političnega kolega). A hkrati ne morem mimo dejstva, da je Brščič, ki ima za sabo leta hujskaštva, odšel s sodišča nekaznovan. Danes je sodišče postavilo standard. Pričakujem, da bo odslej proti sovražnemu govoru nastopalo vsaj tako odločno,” je zapisal na Facebooku. Pojasnil je tudi okoliščine svoje prvotne izjave.

Odškodninska tožba še ni pravnomočna

Brščič je zoper Mesca vložil tudi odškodninsko tožbo, a jo je prvostopenjsko sodišče junija zavrnilo. Postopek še ni pravnomočen, saj se je na odločitev sodišča Brščič pritožil. V tožbi nekdanji politik od Mesca zahteva 4.000 evrov odškodnine in javno opravičilo v državnem zboru.

Ob zavrnitvi tožbe se sodnica na ljubljanskem okrajnem sodišču Živa Sila ni strinjala z Brščičevim stališčem, da naj bi mu Mesec s tem, ko ga je označil za fašista, pripisoval lastnosti fašistov iz druge svetovne vojne. Navedla je, da se morajo poslanci sicer izogibati žaljenju, sramotenju ter izzivanju sovraštva in nestrpnosti, hkrati pa da je obramba demokracije in njenih načel “ena glavnih dolžnosti vsakega poslanca”. Ob tem je opozorila, da so bili Brščičevi zapisi in javni nastopi provokativni in polni verskih, etničnih, kulturnih ter drugih predsodkov, zato bi ta moral biti do kritik na svoj račun strpnejši od običajnega posameznika.

Tožbo proti Mescu je zaradi ministrovih besed vložil tudi davčni svetovalec Rok Snežič. Tožba se nanaša na izjavo Mesca, da je Snežič kriminalec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje