Minister Arčon postal novi podpredsednik vlade

Slovenija 14. Mar 202413:28 > 17:16 8 komentarjev

Minister iz kvote Gibanja Svoboda, pristojen za področje odnosov z zamejci in Slovenci po svetu Matej Arčon je postal novi podpredsednik vlade. Kot je pojasnil, bo pokrival področje komunikacije. "To funkcijo želim opravljati z vso odgovornostjo, resnostjo in seveda z zavedanjem, da je pred nami težko obdobje, obdobje velikih izzivov," je dejal.

“Moja osnovna naloga bo, da boste dobili vse ključne informacije, večinoma po seji vlade,” je dejal Matej Arčon na novinarski konferenci po današnji seji vlade, na kateri je bil imenovan za podpredsednika. Podrobnosti o sprejetih odločitvah pa bodo v nadaljevanju, ne nujno na isti dan, pojasnjevali pristojni ministri, je bilo razumeti novega podpredsednika. Arčon se bo odzival tudi na aktualne teme, povezane z delom vlade.

“To funkcijo prevzemam postopoma, delamo še določene preglede, kako bi bili čim bolj organizirani, čim bolj strukturirani, da bi vi čim lažje prišli do potrebnih informacij in da bi bila komunikacija čim bolj transparentna. To je naša želja in to je tudi naš cilj,” je povedal novinarjem. Opravili bodo tudi interno razpravo o tem, kako želijo komunicirati ob prihodu na sejo vlade in ob odhodu z nje, kjer novinarji večkrat ministrice in ministre prosijo za izjave o aktualnih temah.

Ob tem je zanikal, da vlada pripravlja novo strategijo komuniciranja. “Ne drži, želimo samo čim bolj strukturirano komunicirati,” je pojasnil. Je pa dodal, da mora komunikacija “potekati po različnih kanalih, bodisi po ustaljenem načinu novinarskih konferenc, izjav za javnost in tudi preko družbenih omrežij”.

O najemanju zunanjih agencij za pomoč pri svetovanju pri odnosih z javnostmi na posameznih ministrstvih pa Arčon pravi, da je to stvar vsakega resorja posebej, kako se organizira. “Nekje je potreba po najemanju zunanjih svetovalcev, nekje pa te potrebe ni, na mojem resorju te potrebe ni,” je dejal.

Za storitve komunikacijske agencije so se denimo odločili na ministrstvu za zdravje. Kot so pojasnili, bodo v letošnjem letu pripravili številne rešitve za izboljšanje dostopnosti in kakovosti zdravstvenega sistema. Ker je zdravstvo kompleksen sistem, ukrepi pa pogosto zapleteni, jim pri komuniciranju teh rešitev pomaga agencija Propiar.

Agencija je bila izbrana na podlagi treh ponudb. Pogodba je bila sklenjena za obdobje od 4. januarja do 26. decembra letos. Cena ure po pogodbi znaša 111 evrov brez DDV oziroma 135,42 evra z DDV. Okvirna pogodbena vrednost za obdobje 12 mesecev znaša 48.751,20 evra z DDV. Do danes so po pogodbi agenciji izplačali 5.010,54 evra z DDV. Obračunajo se samo dejansko opravljene storitve, so ob tem poudarili na ministrstvu.

Arčon je postal četrti podpredsednik vlade poleg ministrice za zunanje zadeve ter predsednice SD Tanje Fajon, ministra za delo Luke Mesca (Levica) in ministra za finance Klemna Boštjančiča. Boštjančič je bil na podpredsedniško funkcijo imenovan januarja. Do julija lani pa je bil podpredsednik tudi nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki pa je s funkcije ministra odstopil.

Funkcijo podpredsednika vlade v skladu z zakonom o vladi opravlja eden ali več ministrov, ki jih na predlog predsednika vlade imenuje vlada. Minister, ki opravlja funkcijo podpredsednika vlade, nadomešča predsednika vlade, če je ta odsoten ali zadržan, pri predstavljanju vlade, pri vodenju vladnih sej in usmerjanju uprave, ne more pa ga nadomeščati pri opravljanju nalog, ki se nanašajo na zaupnico vladi ter na imenovanje in razrešitev ministrov.

Arčon je sicer že pred dnevi za STA pojasnil, da je boljša komunikacija tudi cilj “manjše reorganizacije našega dela tako v stranki, vladnem kabinetu kot tudi poslanski skupini, s katero stremimo k izboljšanju dela stranke, ki je vpeta v parlament in v vlado”. V zadnjih dneh se je sicer tako v Gibanju Svoboda kot v najožjem delovnem krogu premierja Goloba zvrstilo več kadrovskih menjav. Kabinet predsednika vlade namreč zapuščajo vodja njegovega kabineta Petra Škofic, državna sekretarka za kulturo Kaja Širok in premierjeva svetovalka za gospodarske zadeve Saša Leban, s funkcije generalne sekretarke stranke Gibanje Svoboda pa se s koncem meseca poslavlja Vesna Vuković. Vuković bo nasledil aktualni direktor Kontrole zračnega prometa Rok Marolt, Škofic pa sedanji sekretar poslanske skupine Svoboda Luka Špoljar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje