Minister Mesec obsodil homofobno nasilje: Nihče se ne bi smel počutiti ogroženo

Slovenija 11. Dec 202315:02 2 komentarja
Luka Mesec
Luka Mesec (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je najostreje obsodil homofobno nasilje, ki smo mu bili znova priča v soboto, ko je skupina najstnikov na otvoritvi festivala LGBT filma v Ljubljani strgala in zažgala mavrično zastavo, ki je visela nad vhodom v Kinodvor. Pozval je k vzpostavitvi okolja, kjer se bodo vsi počutili varne in sprejete.

Na sobotni incident ob začetku 39. filmskega festivala LGBT v Ljubljani se je odzval tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in homofobno nasilje najostreje obsodil.

“Nihče se v naši družbi na podlagi osebne okoliščine ne bi smel počutiti ogroženo in izključeno. To je apel tudi za vse nas, za vlado in ministre, da pričnemo intenzivneje z izvajanjem politik, da bi ustvarili okolje, kjer se vsi počutimo varne in sprejete,” je v odzivu zapisal minister.

Ob tem je dodal, da “smo bili v soboto v Ljubljani ponovno priča homofobnemu nasilju. Skupina nasilnežev je na otvoritvi Festivala LGBT filma strgala mavrično zastavo iznad vhoda v Kinodvor in jo zažgala. To žal ni prvi tak incident v tem letu, napad na LGBT+ skupnost se je zgodil na Paradi ponosa v Ljubljani in v Mariboru, kar jasno kaže na porast nestrpnosti nad manjšinami. Takšno nasilje najostreje obsojam,” je še zapisal Mesec.

Kot smo poročali, je sobotni začetek 39. festivala LGBT filma v Ljubljani zaznamoval incident, ko je skupina mladostnikov, starih od 15 do 18 let, nad vhodom v Kinodvor strgala mavrično zastavo in jo zažgala. Na dogodek so se nato odzvali nekateri predstavniki slovenske politike in civilne družbe.

Incident so obsodili predsednica države Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob, ministrica za kulturo Asta Vrečko in ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Odzvali so se tudi v društvu Parada ponosa in Inštitutu 8. marec.

V nedeljo smo poročali, da policija skupino najstnikov še išče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje