Policija išče najstnike, ki so v centru Ljubljane zažgali mavrično zastavo

Slovenija 10. Dec 202309:39 > 12:42
Mavrična zastava nad Kinodvorom
Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Policisti iščejo skupino najstnikov, ki je pred sobotnim odprtjem festivala LGBT filma zažgala mavrično zastavo. O ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo. "Vse, ki bi karkoli vedeli o dogodku ali so skupino opazili naprošamo, da nam sporočijo informacije," so še pozvali javnost. Homofobni incident so ostro obsodili nekateri politiki in civilnodružbene organizacije. "Grožnje družbi niso mavrične zastave, ampak vsakodnevno javno korakanje nestrpnosti in sovraštva," je v odzivu zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Sobotni incident ob začetku festivala LGBT filma, ko je skupina mladih strgala mavrično zastavo iznad vhoda v Kinodvor v Ljubljani in jo zažgala, preiskuje policija.Nad vhodom enega od prizorišč mednarodnega festivala sicer danes že visi nova zastava. Z ljubljanske policijske uprave so glede incidenta sporočili, da so bili o njem obveščeni okoli 17.30. “Skupina neznancev je pristopila do droga pred stavbo, z njega snela mavrično zastavo in jo zažgala,” so povzeli prve ugotovitve.

Po navedbah policije so bili v skupini mladostniki, stari med 15 in 18 let, ki so po zažigu zbežali proti Miklošičevi cesti. Oblečeni so bili večinoma v črna oblačila, zraven pa je bilo tudi dekle, oblečeno v bel plašč.

Na PU Ljubljana pravijo, da zbirajo obvestila v zvezi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. O vseh ugotovitvah bodo obvestili državno tožilstvo. Ob tem javnost pozivajo, da jim morebitne informacije o dogodku sporočijo na policijski postaji Ljubljana Center, števili 113 ali anonimni številki 080 1200. Ob tem so na PU Ljubljana zatrdili, da imajo ničelno toleranco do vseh oblik nasilja ter da bodo storili vse, da bi storilce dejanja odkrili in ustrezno sankcionirali.

Grožnje družbi niso mavrične zastave, ampak vsakodnevno javno korakanje nestrpnosti in sovraštva”

Na incident so se danes odzvali številni politiki in predstavnik civilnodružbenih organizacij. Dejanje je prek vladnega profila na družbene omrežju X ostro obsodil premier Robert Golob, ki je poudaril, da mavrična zastava simbolizira ponos in pravice LGBTQ skupnosti in je zato vsakršno uničevanje zastave nedopustno in neprimerno. “Nestrpnost in diskriminacija na podlagi različnih osebnih okoliščin v družbi nimata mesta. Zavračam vsa dejanja sovraštva in vse oblike diskriminacije,” je zapis sklenil Golob.

Zažig zastave je na istem omrežju obsodila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. “Grožnje družbi niso mavrične zastave, ampak vsakodnevno javno korakanje nestrpnosti in sovraštva. Izražanje nestrinjanja z določeno idejo je naša pravica, vendar pa nasilje ni pot, po kateri bi to izrazili,” je zapisala predsednica.

“To ni sprejemljivo,” je opozorila ministrica za kulturo Asta Vrečko. “Najostreje obsojam homofobni napad na mednarodni 39. festival LGBT filma, najstarejši tovrsten festival v Evropi. Na tradiciji odprtosti in strpnosti moramo graditi družbo. Žal je nasilje in nadlegovanje nad LGBTQ skupnostjo še vedno prisotno v naši družbi,” je ministrica zapisala na družbenem omrežju X.

“Ne smemo pustiti posameznim skupinam in politiki, da nas s sovražnimi dejanji in govorom potiskajo v nazadnjaštvo in s tem določajo našo prihodnost,” je pozvala. Festivalu LGBT filma in ekipi je ob tem izrekla sočutje ter zahvalo “za pogum in delo za solidarno, odprto in vključujočo družbo”.

Zunanjo ministrico Tanjo Fajon neizmerno žalosti, da mora na svetovni dan človekovih pravic in ob 75. obletnici sprejema splošne deklaracije človekovih pravic obsoditi sovražno dejanje zoper LGBTQ+ skupnost, je zapisala na omrežju X. “Zažig mavrične zastave je strahopetno dejanje sovražne manjšine, ki je kot moderna, v prihodnost usmerjena družba, ne sprejemamo,” je navedla.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je medtem v sporočilu za javnost zapisal, da je izražena podpora skupnosti LGBT ob nedavnem dogodku dobrodošla in da so na mestu odločne obsodbe nestrpnosti.

“Napadi namreč niso spontani, so del širše družbene situacije. Slediti mora konkretno sistemsko delo na področju varstva pred diskriminacijo LGBT-oseb,” je dejal in pozval k oblikovanju nacionalne strategije za enakopravno obravnavo LGBT-oseb, saj “zgolj besede napadov ne bodo ustavile”.

“Naj bo to razlog več za ogled filma na festivalu”

Nasilje so obsodili tudi v društvu Parada ponosa. Kot so jih povzeli mediji, je prav zaradi takih dogodkov pomembno, da se še naprej organizira dogodke, kot je FGLF – GLBT Filmfest Slovenia, ki skozi umetnost opozarja na družbeno stanje ter ustvarja varne prostore za mlade iz skupnosti LGBTIQ+ “Izražamo solidarnost z organizatoricami in organizatorji in vas v duhu podpore zato še posebej vabimo, da si ogledate filme z letošnjega programa,” so še zapisali.

Prav tako so podporo festivalu ob obsodbi dogodka izrazili na Inštitutu 8. marec. “Naj bo to razlog več za ogled filma z letošnjega programa,” so navedli na omrežju X. “Niste sami,” so sklenili.

Festival se je v Ljubljani začel v soboto. Na njem bodo skupaj prikazali 24 igranih celovečernih in dokumentarnih ter 19 kratkih filmov iz 27 držav. V središče so tokrat postavili južnokorejski film. Festival bo potekal na treh lokacijah po mestu.