Minister Papič: V času študija se stkejo prijateljstva, ki trajajo vse življenje

Slovenija 30. Sep 202311:33 1 komentar
Informativni dnevi
Žiga Živulović jr./ BOBO

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič je v poslanici ob začetku študijskega leta vsem študentom zaželel uspešno leto. Posebej je pozdravil brucke in bruce in jim zaželel, da obdobje študija izkoristijo tudi za tkanje prijateljskih vezi, vsem pa je zaželel veliko študijskih, raziskovalnih in znanstvenih dosežkov.

Minister Igor Papič je v poslanici spomnil, da študentsko obdobje ni samo čas izobraževanja, temveč tudi ustvarjanja novih vezi. “V času študija se stkejo prijateljstva, ki pogosto trajajo vse življenje. Izkoristite to obdobje v čim večji meri,” je študentom zaželel Papič.

V poslanici se je dotaknil tudi poplav, ki so prizadele tudi nekatere študente, in spomnil, da so na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije v interventni zakon vključili ukrepe, ki bodo vsaj malce omilili stisko.

Visokošolski zavodi so lahko spremenili pogoje za napredovanje v višji letnik oziroma za ponavljanje letnika. Prav tako je omogočeno podaljšanje študentskega statusa za tiste, ki so bili prizadeti v poplavah oziroma so pomagali pri odstranjevanju njihovih posledic, je poudaril Papič in se zahvalil vsem študentom in zaposlenim, ki so priskočili na pomoč.

Po prvih ocenah ministrstva je v novem študijskem letu na visokošolske zavode vpisanih okoli 65.180 študentov, od tega 14.270 študentk in študentov, prvič vpisanih v 1. letnik prve stopnje. Na prvo stopnjo študija je v študijskem letu 2023/2024 vpisanih 41.190 študentov, na drugo stopnjo 20.990 in na tretjo stopnjo 3.000 študentov.

Največ je redno vpisanih študentov, in sicer 80,6-odstotka, preostali so vpisani na izredni način, e-študij in študij na daljavo. Vsi vpisni postopki bodo zaključeni do 30. oktobra, končni podatki o vpisu v visoko šolstvo bodo na voljo sredi novembra.

Informativni dnevi
Žiga Živulović/BOBO

Najmanj zanimanja za gradbeništvo, kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo …

Po podatkih ministrstva za visoko šolstvo je med mladimi največ zanimanja za programe s področja športa, psihologije, zdravstva in socialne varnosti, veterine, varstvoslovja, predšolske vzgoje, izobraževalne znanosti in izobraževanja učiteljev, informacijske in komunikacijske tehnologije ter za umetniške programe in dizajn. Manj pa za programe s področja poslovnih in upravnih ved, tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva ter kmetijstva, gozdarstva in ribištva.

Omejitev vpisa za slovenske in EU-državljane za študijsko leto 2023/24 so v sklopu prvega prijavnega roka imeli 104 študijski programi oz. smeri in načini študija, navaja ministrstvo.

Skupaj je za študijsko leto 2023/2024 razpisanih 11.951 mest za subvencionirano bivanje, in sicer za sprejem 4.620 in 7.331 za podaljšanje bivanja ter 42 mest, ki so namenjena študentom s priznano mednarodno zaščito in študentom s priznano začasno zaščito.

Višina subvencije v prihajajočem študijskem letu v javnih dijaških, dijaško študentskih in študentskih domovih znaša 27,80 evra, v zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih pa 32 evrov.

Skladno z zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov bodo študenti, ki bivajo v javnih in zasebnih študentskih ter javnih dijaških domovih, na podlagi odločbe o izredni denarni socialni pomoči v študijskem letu 2023/2024 oproščeni plačila subvencionirane cene bivanja za obdobje do 31. decembra 2023, so še spomnili na ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje