Zaradi poplav bodo fakultete lahko podaljšale vpis, kako se bodo odločile?

Slovenija 09. Avg 202310:02 > 14:35 0 komentarjev
Informativni dnevi
Žiga Živulović/BOBO

Vremenska ujma je prizadela tudi študente, pred katerimi je jesenski izpitni rok in vpis v novo študijsko leto. Z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije so sporočili, da bodo študentom na voljo določene olajšave, med drugim lahko pričakujejo možnosti prilagoditve izvajanja izpitov in podaljšanje vpisa v prihodnje študijsko leto tudi za en mesec. Univerze po celi Sloveniji se že odzivajo.

Katastrofalne poplave, ki so prizadele velik del Slovenije v preteklih dneh, vplivajo tudi na študentke in študente – nekateri so odrezani od sveta, brez cestnih, spletnih ali telefonskih povezav, njihov dom je poškodovan ali celo uničen. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je visokošolskim zavodom poslalo usmeritve glede možnosti prilagoditve izvajanja izpitov in vpisa za študijsko leto 2023/2024. Med drugim lahko podaljšajo rok vpisa za en mesec.

Mnogi, ki niso bili prizadeti, pomagajo pri odpravljanju posledic poplav. Ker se približuje izpitno obdobje, je ministrstvo obvestilo visokošolske zavode, da lahko, če presodijo, da je to potrebno, prilagodijo opravljanje študijskih obveznosti.

Ob tem so spomnili, da zakon o visokem šolstvu v 40. členu v prvem odstavku določa, da se vpis v študijske programe z javno veljavnostjo opravi najpozneje do 30. septembra. Iz upravičenih razlogov, ki jih določi pristojni organ visokošolskega zavoda, pa se lahko rok za vpis podaljša za en mesec. To pomeni, da lahko visokošolski zavodi, če presodijo, da zato obstajajo utemeljeni razlogi, omogočijo študentkam in študentom vpis do 30. oktobra.

Univerzi v Mariboru in Ljubljani bosta stopili nasproti študentom

Na Univerzi v Mariboru so že potrdili, da se zavedajo, da je nekatere študente naravna nesrečna prizadela neposredno, veliko pa jih nudi pomoč pri odpravljanju njenih posledic, zato jim bodo zagotovili ustrezno podaljšanje izpitnega obdobja ter objavili dodatne izpitne roke, da bi jih lahko čim več izpolnilo svoje študijske obveznosti ter napredovalo v višji letnik v študijskem letu 2023/24. Študentom bodo omogočili vpis s prošnjo, naravno nesrečo ter aktivnosti za odpravo njenih posledic pa umestili med upravičene razloge za izjemno napredovanje v višji letnik oz. za izjemno ponavljanje letnika v skladu z zakonom o visokem šolstvu in statutom univerze. Na univerzi so še pozvali tako zaposlene kot študente, da se po svojih močeh vključijo v aktivnosti za odpravo posledic naravne nesreče.

Tudi na Univerzi v Ljubljani iščejo poti za prilagoditev izvajanja izpitov in vpisa študentov v prihodnje študijsko leto. V okviru trenutnih pravnih podlag so fakultete in akademije obvestili o možnostih podaljšanja statusa študenta iz upravičenih razlogov, ponavljanja letnika, neposredne uporabe 125. člena statuta glede minimuma doseženih kreditnih točk (ECTS) za izjemni vpis v višji letnik, podaljšanja vpisa do 30. oktobra in podaljšanju jesenskega izpitnega obdobja za študijsko leto 2022/2023. V povezavi z možnostjo podaljšanja izpitnega obdobja in vpisa najkasneje do 30. oktobra so na univerzi v stiku z ministrstvom glede ohranitve statusa študenta v tem obdobju, so še dodali.

Univerza v Ljubljani
Žiga Živulovič jr./BOBO

Univerza na Primorskem aktov ne bo sprejemala ”kar počez”

V splošnih aktih Univerze na Primorskem so določeni elementi, ki omogočajo, da se študentje na podlagi prošnje lahko vpisujejo v višji letnik z manj kreditnimi točkami, ponavljajo letnik ali zaprosijo za izredni izpitni rok. “Glede na našo oddaljenost in število študentov, ki prihajajo iz prizadetih regij, smo se odločili, da bomo obravnavali prošnje individualno in ne bomo sprejemali aktov z določevanjem izrednih izpitnih rokov kar počez,” je pojasnila rektorica Klavdija Kutnar.

Tako so v poplavah prizadete študente že seznanili, če ne morajo pristopiti k izpitom oziroma opravljati druge obveznosti za napredovanje v višji letnik, naj se obrnejo na pristojne službe znotraj univerze ali na izvajalce posameznih študijskih programov, da se dogovorijo za izredne izpitne roke tako, da se bodo lahko vpisali do 30. oktobra.

Tudi študenti priskočili na pomoč prizadetim v poplavah

Študentske organizacije univerz in študentski klubi že zbirajo pomoč prizadetim v poplavah, mnogi organizirajo tudi odhode skupin prostovoljcev, ki vsak dan na terenu pomagajo pri odpravljanju posledic najbolj prizadetim. S Študentske organizacije Slovenija so še sporočili, da se lahko vsi študenti ali drugi prostovoljci, ki želijo pomagati najbolj prizadetim, obrnejo neposredno na študentske organizacije, ki jim bodo podale nadaljnje usmeritve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!