Ministrica pred zasedanjem: O pomanjkanju zdravil moramo govoriti na ravni EU

Slovenija 30. Nov 202311:16 2 komentarja
Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Pred današnjim zasedanjem zdravstvenih ministrov držav članic je slovenska ministrica Valentina Prevolnik Rupel poudarila, da je o pomanjkanju zdravil treba govoriti na ravni EU. "Za Slovenijo kot malo državo je to zelo pomembna tema in radi bi poudarili, da je treba to nasloviti skupaj na ravni EU," je dejala.

O pomanjkanju zdravil je treba govotit na ravni EU, je pred današnjim zasedanjem ministrov držav članic, pristojnih za zdravje, poudarila slovenska ministrica Valentina Prevolnik Rupel.

To je še posebej pomembno za Slovenijo kot malo državo, je dodala.

“Poudarili bomo potrebo po uvedbi ukrepov za naslovitev pomanjkanja zdravil, še posebno tistih, ki so s trga umaknjeni iz ekonomskih razlogov, in tistih, ki se več ne proizvajajo,” je ob prihodu na zasedanje v Bruslju povedala Prevolnik Rupel.

“Za Slovenijo kot malo državo je to zelo pomembna tema in radi bi poudarili, da je treba to nasloviti skupaj na ravni EU,” je dejala.

Ob tem je pozdravila ukrepe, ki jih je konec oktobra predstavila Evropska komisija. Med ukrepi za to zimo je vzpostavitev prostovoljnega solidarnostnega mehanizma, v okviru katerega bo lahko članica, ki se sooča s pomanjkanjem zdravil, za pomoč zaprosila drugo članico. Ta ji bo lahko nato posredovala zdravila, če jih bo imela dovolj na zalogi.

Bruselj je obenem pospešil pripravo evropskega seznama kritičnih zdravil, ki ga bo predstavil do konca leta. V začetku prihodnjega leta pa bo komisija vzpostavila še zavezništvo za kritična zdravila. To bo nacionalnim organom, industriji, predstavnikom civilne družbe, komisiji in agencijam EU omogočilo usklajevanje ukrepov na ravni EU za odpravo pomanjkanja zdravil.

Ministrica Prevolnik Rupel je sicer zagotovila, da v Sloveniji zaenkrat ne primanjkuje zdravil.

Med temami današnjega zasedanja ministrov za zdravje je poleg zagotavljanja zanesljivih dobav zdravil še duševno zdravje. Ministrica je pri tem izpostavila skrb za duševno zdravje po naravnih nesrečah, kot je bila avgustovska ujma v Sloveniji.

“Ukrepi za naslavljanje duševnih težav po naravnih nesrečah morajo biti hitri in učinkoviti,” je poudarila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje