Pomanjkanje antibiotikov: “Nujno je, da ukrepamo zdaj in se pripravimo na zimo”

Svet 17. Jul 202322:35 0 komentarjev
LEKARNA farmacevtka farmacija zdravila
Srdjan Zivulovic/BOBO

Evropska komisija je danes objavila priporočila, s pomočjo katerih bi prihodnjo zimo v EU preprečili pomanjkanje antibiotikov, ki se uporabljajo za zdravljenje okužb dihal. "Nujno je, da ukrepamo zdaj in se pripravimo na prihodnjo zimo ter preprečimo morebitno pomanjkanje antibiotikov," je poudarila evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides.

Komisija želi, da države članice poleg povečane proizvodnje in preudarnejše uporabe v sodelovanju s podjetji spremljajo povpraševanje in zaloge ključnih antibiotikov.

Priporočila, ki jih je pripravila izvršna usmerjevalna skupina za pomanjkanje in varnost zdravil, dopolnjujejo postopek priprave seznama kritičnih zdravil v EU, so sporočili iz Bruslja.

Agencija za nujne zdravstvene primere bo v prihodnjih mesecih spremljala razpoložljivost zdravil, da bi pravočasno odkrila pomanjkanje. V sodelovanju z državami članicami bo komisija sprejela operativne nadaljnje ukrepe, ki bodo po potrebi vključevali tudi skupno javno naročanje teh zdravil, so še sporočili.

Bruselj pri tem tudi poudarja, da je treba antibiotike uporabljati preudarno, da se ohrani njihova učinkovitost in prepreči odpornost nanje, ter poziva k ozaveščanju o tem.

V Sloveniji smo se sicer na začetku poletja že tretjič letos soočali z večjim pomanjkanjem antibiotikov. Največje težave je predstavljal dostop do sirupa Ospen, ki ga v Lekarni Ljubljana niso mogli naročiti že od konca maja, zaloge pa so v večini enot pošle.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!