Ministrstvo o travniku v Tivoliju: tam ni nobene zavarovane vrste

Slovenija 30. Jul 202415:09 8 komentarjev
toplo vreme v Ljubljani aprila, Tivoli
Foto: N1

Razkrivamo, kaj piše v odločbi, s katero je pristojno ministrstvo zavrnilo argumente zavoda za varstvo narave in Magnificu dovolilo koncert v ljubljanskem Tivoliju. Med drugim so zapisali, da je območje koncerta travniška površina, na kateri prevladuje trava, in na njej ne raste nobena posebej zavarovana vrsta.

Na N1 smo pridobili odločbo, s katero je ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) odpravilo odločitev zavoda za varstvo narave (ZRSVN) o Magnificovem koncertu v Tivoliju.

Kot smo poročali, bo koncert kljub zadnjemu preobratu potekal v Stanežičah, in ne v parku Tivoli. Pristojni minister Jože Novak in ljubljanski župan Zoran Janković sta se namreč dogovorila, da za Magnificov koncert izberejo alternativno lokacijo ter da do konca leta množičnih prireditev v krajinskem parku ne bo. Do takrat bodo predvidoma sprejeli Načrt upravljanja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, s katerim bodo določili jasna merila in kriterije za izvajanje in omejitev prireditev. V Ljubljani se na to temo obeta tudi referendum.

Na ljubljanski občini so včeraj poudarili, da zadnja odločitev ministrstva “pod vprašaj postavlja strokovnost Zavoda RS za varstvo narave, na katero se je sklicevala mestna svetnica ob vložitvi predloga za razpis občinskega referenduma o noveli odloka o krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib”.

Katere pogoje je ministrstvo postavilo organizatorjem

V odločbi je zapisanih nekaj pogojev, pod katerimi bi koncert lahko potekal v delu Tivolija, imenovanem Sankališče.

Organizatorji bi morali z ograjo zaščititi drevesa na prireditvenem prostoru in v njegovi neposredni bližini. Prepovedana so kakršnihkoli zemeljska in gradbena dela ter posegi v debla, krošnje in rastišča dreves. Vso infrastrukturo in opremo, med njimi oder, ozvočenje, ekrane, podest, šotore, tribune, kemične WC-je ter stojnice za prodajo hrane in pijače morajo organizatorji do prireditvenega prostora dostaviti po utrjenih poteh, ročno in s transportnimi vozički. Vsa dostavna vozila, razen intervencijskih vozil, pa morajo med koncertom umakniti izven krajinskega parka.

toplo vreme v Ljubljani aprila, Tivoli
Foto: N1

Organizatorji morajo na utrjeni površini zagotoviti parkirna mesta za obiskovalce, ki bodo na koncert prikolesarili. Med pripravo in potekom prireditve mora upravljavec krajinskega parka (to je občinsko podjetje VO-KA Snaga) opraviti strokovni nadzor. Zadnji pogoj, ki ga je zapisalo MNVP, je, da mora organizator po prireditvi prostor počistiti in povrniti v prvotno stanje.

Ministrstvo zavrnilo argumentacijo zavoda

Spomnimo, ko je ZRSVN prvič zavrnil Magnifica, sta bila glavna argumenta varovanje cvetlice evropske gomoljčice in hrošča puščavnika, ki živi v drevesnih deblih. V pritožbi so organizatorji, ki jim je ministrstvo (to je drugostopenjski oziroma pritožbeni organ) prisluhnilo, zapisali, da “je skrajno absurdno izhodišče, da bi obiskovalci prišli na koncert zato, da bi nato preplezali ograjo in se opremljeni s krampi in lopatami lotili kopanja po gozdu in iskanja majhnih gomoljev (v avgustu ima evropska gomoljčica le podzemni del) ter z žagami dreves, da bi v duplinah iskali hrošča puščavnika.”

Hrošč puščavnik
Hrošč puščavnik (Foto: Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib)

Ko je ZRSVN odločal drugič, cvetlica in hrošč nista bila več med argumenti proti koncertu, ampak je bilo ključno uničenje zelenice. Takrat so na zavodu zapisali tudi, da ni možnih ukrepov, s katerimi bi travnik zavarovali. Ukrepi, kot sta postavitev začasne tribune ali prekrivanje tal, “bi sami po sebi negativno vplivali na zelenico na način, da bi jo poškodovali”, je ZRSVN takrat zapisal v odločbi.

Ministrstvo je zavod zavrnilo z razlago, da gre “za travniško površino, na kateri med rastlinskimi vrstami prevladuje trava, in na njej ne raste nobena posebej zavarovana rastlinska vrsta” ter da Sankališče tudi ni habitat ogroženih, redkih, endemičnih ali reliktnih vrst žival.

Odlok določa, da v krajinskem parku ni dovoljeno organizirati javnih prireditev, ki bi lahko ogrozile ugodno stanje živalskih vrst in njihovih habitatov ter varstvo naravnih vrednot. Toda po mnenju MNVP se to v primeru Magnificovega koncerta ob ustreznih varovalnih ukrepih ne bi zgodilo, saj “da se je doslej v praksi potrdilo, da primerno organizirane prireditve na naravo v parku ne vplivajo bistveno” in “da bi se trava s koreninskim sistemom in zemljo v relativno kratkem času obnovila, v skrajnem primeru pa se poškodovana mesta zapolnijo z dosejanjem.”

Ministrstvo je sklenilo, da je prvostopenjski organ (ZRSVN) napačno uporabil določbe odloka, zato je odločbo odpravilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje