Razkrivamo, kaj piše v odločbi zavoda za varstvo narave, ki je zavrnil Magnifica

Slovenija 19. Jun 202416:04 > 17:47 17 komentarjev
toplo vreme v Ljubljani aprila, Tivoli
Foto: N1

V novi odločbi, s katero je zavod za varstvo narave zavrnil izdajo soglasja za Magnificov koncert v Tivoliju, je ključen argument uničenje zelenice, in ne več varovanje evropske gomoljčice ter hrošča puščavnika. Kaj piše v odločbi?

Zavod za varstvo narave (ZRSVN) ni izdal soglasja za izvedbo Magnificovega koncerta v Tivoliju, je za N1 povedal Magnificov menedžer Igor Arih in zatrdil, da se bodo na odločitev znova pritožili. In s kakšnimi argumenti je zavod zavrnil izdajo soglasja?

V 12-stranski odločbi je kot osrednji razlog za zavrnitev navedeno uničenje zelenice. “Predvideni obisk najmanj 20.000 obiskovalcev na prireditvenem prostoru površine dva hektara pomeni, da bo gostota obiskovalcev znašala najmanj eno osebo na kvadratni meter. Ob upoštevanju, da bi se 20.000 obiskovalcev med glavnim koncertom zbralo na površini 10.000 m2, ki je namenjena glavnemu delu prireditve, bi v tem času gostota znašala dve osebi na kvadratni meter,” so zapisali na zavodu za varstvo narave.

“Obiskovalci se bodo na prizorišču gibali, kot je v navadi na stojiščih na koncertih, pa tudi zaradi koriščenja gostinske ponudbe,” so dodali in argumentirali, da “bodo obiskovalci koristili prizorišče in ponudbo predvidoma od 3 do 25 ur /…/ Gibanje oseb v zgoraj navedenih gostotah v 3 do 25 urah povzroči uničenje ruše in s tem zelenico tudi poškoduje”, piše v odločbi, pod katero sta podpisana naravovarstvena svetnica, biologinja Karin Gabrovšek, in direktor zavoda Teo Hrvoje Oršanič.

Organizatorji koncerta (ki bo 31. avgusta) namreč načrtujejo dostavo opreme na prizorišče že v soboto, 24. 8. 2024, oziroma 22. 8. 2024 v primeru slabega vremena, odvoz opreme pa je načrtovan za obdobje do 3. 9. 2024, je zavod za varstvo narave zapisal v odločbi in poudaril, da “gre za okoliščine, ki toliko bolj utemeljijo poškodovanje ali uničenje zelenice/ruše”.

magnifico
Foto: Borut Živulović/Bobo

Še posebej velika koncentracija obiskovalcev bo na prostoru pred stojnico ali lokacijo gostinske ponudbe. “V bistvu gre za izjemno veliko obremenitev na enoto površine skozi relativno dolgo časovno obdobje, zato poškodovanja ali uničenja zelenice ni možno izključiti že po naravi stvari,” piše v odločbi.

Bi travnik lahko zaščitili?

Organizatorji koncerta so zavodu predlagali več možnosti, s katerimi bi poškodovanje zelenice omilili, a jih je zavod zavrnil. “Kot edina možna ukrepa, ki bi lahko zelenico zaščitila pred teptanjem oziroma gaženjem, se kažeta dve možnosti: postavitev začasne tribune, podesta ali podobno, ter prekrivanje tal. Vendar bi po mnenju naslovnega organa (ZRSVN) tudi tovrstni ukrepi sami po sebi negativno vplivali na zelenico na način, da bi jo poškodovali,” je zapisano v odločbi.

“Strukture, kot sta podest ali montažna tribuna, slonijo na lastnih nogah, podnožju, podstavku ali podobni strukturi, s katero se opirajo na podlago. Na mestih stika s podlago je tako obremenitev podlage primerljiva ali večja, kot bi bila obremenitev posameznih obiskovalcev ob stanju na mestu. Takšna struktura bi se pogreznila
v zemljasto podlago in s tem sama po sebi poškodovala rušo,” pravijo na ZRSVN.

Drug način zavarovanja bi bil prekritje zelenice s podom, na katerem bi stali obiskovalci, kar bi pritisk enakomerno porazdelilo po površini. Toda taka rešitev bi po mnenju zavoda povzročila “odmrtje rastlin na zelenici zaradi pomanjkanja svetlobe”, dodatno pa bi ob sončnem vremenu povzročilo visoke temperature v ruši, kar bi prav tako povzročilo odmrtje oziroma, kot navajajo, “kuhanje rastlin pod prekritjem”.

TIVOLI
Foto: Srdjan Živulović/Bobo

Organizator koncerta je zavodu predložil tudi mnenji upravljalca parka Tivoli VO-KA Snaga in vodje botaničnega vrta Jožeta Bavcona.

VO-KA Snaga pravi, da je mogoče poškodbe zelenice preprečiti na več načinov, “med njimi je košnja, ki pušča daljšo travo, ki ob poleganju in teptanju pomaga pri zaščiti tal”. Vodja botaničnega vrta pa pravi, da “prireditve, ki na istem mestu niso pogoste, travne ruše ne poškodujejo do te mere, da se ne bi sama obnovila. To se lahko zgodi samo v primeru, ko je travnik res zelo namočen in potem velika množica ljudi travo potepta do blata. V pozno poletnem času do tega ne bi smelo priti, ker je vegetacija dovolj razvita in se travnik zaradi izhlapevanja ter porabe vode zaradi rastlin hitro suši.”

Avgust ni vedno sušen

Toda mnenji nista prepričali zavoda. V odločbi je zapisano, da “trditev stranke, da je mesec avgust najbolj sušen mesec, podaja oceno verjetnosti, vendar pa ne zagotavlja, da bodo razmere zares sušne. Iz javno objavljenih podatkov v spletnem arhivu ARSO, in sicer iz količine padavin in števila dni s padavinami, je razvidno, da avgust ni zmeraj sušen mesec”.

Na ZRSVN dodajajo, da so bile edine primerljive prireditve na tej lokaciji koncerti DJ Umeka, ki pa so potekali še pred sprejetjem odloka, ki je območje zavaroval. “Po koncertu je bila zelenica poteptana do blata, najmanj enkrat je tudi deževalo, kar je dokumentirano in je bilo stranki tudi predočeno s pomočjo fotografij in objav, torej je bila zelenica poškodovana oz. celo uničena,” so zapisali na zavodu.

“Magnifico nikoli ne bi pomislil na možnost izvedbe jubilejnega koncerta v Tivoliju, če ne bi vsako leto gledal vedno bolj množične prireditve DM tek, ki vključuje tudi koncert za tekačice (letos 13.500 prijavljenih) in njihove navijače oz. podpornike,” je povedal Magnificov menedžer Arih.

DM tek za ženske
DM tek za ženske park Tivoli (FOTO: Žiga Živulović jr./BOBO)

Organizator koncerta, pa tudi botanični vrt in VO-KA Snaga so navedli, da bodo morebitne poškodbe zelenice sanirane. “Navedeno pomeni, da se stranka /…/ zaveda nastanka poškodbe zelenice, zatorej tudi navedena zatrjevanja utemeljijo zavedanje nastanka poškodbe zelenice,” piše v odločbi.

Na zavodu še pravijo, da je bilo treba po koncertu DJ Umeka zelenico v večjem delu celovito sanirati, kar vključuje tako pripravo podlage kot sejanje travne mešanice. “Posledica tega je bila, da v času sanacije in nastajanja nove zelenice ta površina ni bila na voljo obiskovalcem krajinskega parka za počitek, rekreacijo ali doživljanje narave, kar je med drugim namen krajinskega parka. Zaradi sanacije zelenice s komercialno travno mešanico se je povsem spremenila vrstna sestava travne ruše,” so zapisali. Bavcon je sicer v mnenju predlagal, da travnik sanirajo s senenim drobirjem s travnikov iz ljubljanske okolice.

Po mnenju zavoda bi ograditev zemljišča v času zasebne prireditve in priprave nanjo prebivalcem Mola onemogočila prost obisk tega dela krajinskega parka za počitek, rekreacijo ali doživljanje narave, kar bi bilo z nasprotju z javno koristjo, določeno z odlokom.

Kaj pa gomoljčica in puščavnik?

Zavod za varstvo narave je prvotno soglasje zavrnil, ker bi imela množica obiskovalcev prevelik vpliv na zaščitene vrste, to sta ogrožena rastlina evropska gomoljčica in hrošč puščavnik.

Evropska gomoljčica
Evropska gomoljčica (Foto: Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib)

V novem mnenju pa hrošč in cvetlica nista več ključna argumenta. “Glede vpliva na /…/ rastišča evropske gomoljčice je /…/ potrebno preprečiti, da bi se obiskovalci na tem območju gibali izven poti,” piše v odločbi, in še da “parcele, na katerih je načrtovan prireditveni prostor, neposredno mejijo na drevorede /…/ ki so tudi habitat ogroženih vrst, med njimi hrošča puščavnika, zato je treba zagotoviti, da obiskovalci ne bodo mogli dostopati na rastišča dreves”.

“(Prvotna) odločba je bila (od ministrstva za naravne vire in prostor) razveljavljena, ker zavod ni strokovno utemeljil nevarnosti za evropsko gomoljčico,” za N1 pravi odvetnik organizatorjev koncerta Janez Tekavc. Po njegovih besedah se gomoljčica “sploh ne nahaja na prireditvenem prostoru, pač pa v bližnjem gozdu in ima avgusta le podzemne dele, tako da bi jo obiskovalci lahko poškodovali le, če bi preplezali ograje ter s krampi in lopatami iskali male gomolje po gozdu, hrošče pa z žagami v duplinah dreves”.

Magnificova ekipa se bo znova pritožila

Odvetnik Tekavc že pripravlja pritožbo, ki je dovoljena v 15 dneh od vročitve odločbe, o njej pa odloča ministrstvo za naravne vire in prostor.

“Zavod je za izdajo prve odločbe potreboval tri mesece, čeprav bi moral odločiti v enem mesecu. Soglasje je zavrnil, ker naj bi bila ogrožena evropska gomoljčica in hrošč puščavnik. Zoper to je bila vložena pritožba. Zavod je pritožbo posredoval na ministrstvu po dveh mesecih, čeprav bi jo moral poslati najpozneje v roku 15 dni,” zatrjuje odvetnik prirediteljev Tekavc.

Dodaja, da v novem mnenju nista več ogrožena puščavnik in gomoljčica, ampak trava. “O ogroženosti trave ni bilo v prejšnjem postopku niti besede in trava očitno tudi ni ovira za DM tek za ženske, ki ga zavod dovoljuje na istem travniku že vrsto let,” pravi odvetnik in dodaja, da “po mnenju zavoda tek nekaj tisoč udeležencev v mesecu maju, ko je trava v polnem rastju, ne poškoduje trave, v mesecu avgustu, ko trava že zaključuje svoj rastni ciklus, pa naj bi bila ta ista trava ogrožena do te mere, da koncert ni dovoljen”.

Ob tem dodaja, da je bil celoten travnik umetno zasejan pred nekaj več kot desetletjem, tako da zavod “s svojim nasprotovanjem koncertu dejansko varuje komercialno travno mešanico iz vrečke, in ne kakšnega travniškega habitata s posebej dragocenimi in zaščitenimi vrstami”.

“Tudi takšen sporen argument pa podaljšuje postopek in utegne voditi v to, da bo o dovoljenju odločeno pozneje, kot je načrtovan koncert. Še posebej, če bo tudi tokrat zavod potreboval kar dva meseca, da vloži pritožbo v kuverto in jo pošlje na ministrstvo,” še poudarja Tekavc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje