Slovenija spremlja dogajanje v Rusiji in je v stiku z zavezniki

Slovenija 24. Jun 202315:44 > 18:33 5 komentarjev
Predsednica Pirc Musar
Predsednica Pirc Musar (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Slovenska vlada aktivno spremlja dogajanje v Rusiji in je v stiku z zavezniškimi in partnerskimi državami. "Vse napore moramo usmeriti v zagotavljanje stabilnosti v Evropi in svetu. Slovenija je proti vsaki vojni," pa je sporočila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Vlada prek operativne skupine sekretariata Sveta za nacionalno varnost aktivno spremlja dogajanje v Rusiji in je v stiku z zavezniškimi in partnerskimi državami, je ob dogajanju v Rusiji na Twitterju sporočila slovenska vlada.

Da v sodelovanju z državnimi institucijami pozorno spremljajo trenutno dogajanje v Rusiji, pri tem pa so v stiku tudi z zavezniškimi državami, je na Twitterju sporočila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Prebivalce poziva, da spoštujejo priporočilo ministrstva za zunanje in evropske zadeve, ki odsvetuje vsa potovanja na območje Rusije.

“Vse napore moramo usmeriti v zagotavljanje stabilnosti v Evropi in svetu. Slovenija je proti vsaki vojni. Ne podpira teptanja mednarodnega prava, ne podpira brezpravja v državah. EU mora zato ostati trdna v prizadevanjih za vladavino prava in v podpori ozemeljske celovitosti Ukrajine,” je še dodala predsednica.

Z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) pa so sporočili, da na ministrstvu in slovenskem veleposlaništvu v Moskvi razvoj dogajanja v Rusiji pozorno spremljajo.

Dodali so, da je ministrstvo že doslej odsvetovalo vsa potovanja v Rusijo. Državljane, ki so tam, zaradi omejitve letalskih povezav in povečanega varnostnega tveganja pozivajo k vrnitvi domov. Zaenkrat se nanje sicer ni obrnil še nihče. V primeru konkretnih zaprosil se nameravajo temu primerno odzvati, so še zapisali.

Obrambni minister Marjan Šarec pa je v odzivu na dogajanje v Rusiji dejal, da gre za notranje zadeve Rusije, Slovenija pa da še vedno podpira Ukrajino v njenem boju za ozemeljsko celovitost.

“Gre za notranje zadeve Rusije, očitno se soočajo s težavami. Mi še naprej podpiramo Ukrajino v njenem boju za ozemeljsko celovitost, za suverenost, to je za nas pomembno. Evropska unija, tudi zveza Nato in seveda Slovenija spremljamo dogajanje,” je Šarec povedal ob robu posebne slovesnosti ob povišanju načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša v čin generalpodpolkovnika.

Vse N1ajboljše! Kaj se dogaja v zakulisku N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje