Šef Wagnerja Prigožin bo po dogovoru s Putinom odšel v Belorusijo

Svet 24. Jun 202300:21 > 22:22 59 komentarjev
Moskva, Wagner
Moskva; Profimedia

Vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin je 200 kilometrov pred Moskvo ustavil konvoj svojih sil. Prigožin si je premislil po pogovoru z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Zasebna vojska ruskih plačancev Wagner je zjutraj na jugu države zavzela položaje v mestih Rostov na Donu in Voronež in nato nadaljevala pot proti Moskvi. Ruski predsednik Vladimir Putin je napovedal, da bodo zatrli oboroženi upor. V Moskvi in južno od mesta so postavili barikade in razglasili protiteroristični režim.

Po mesecih stopnjevanja napetosti je vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin, čigar sile so se doslej v Ukrajini bojevale ob strani rednih ruskih sil, ponoči sprožil upor proti vodstvu ruske vojske.

Razmere so eskalirale v petek zvečer, ko je Prigožin rusko vojsko obtožil napada na njegove enote, in napovedal odstranitev vodstva ruskega obrambnega ministrstva in vojske. V posebej napetih odnosih je bil že dlje časa z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem, ki ga je krivil za poraze ruskih sil in visoko število žrtev na bojiščih.

V Moskvi so proti Prigožinu sprožili preiskavo zaradi pozivanja k uporu, oblasti so wagnerjevce pozvale k predaji. Ruski predsednik Vladimir Putin je v nagovoru narodu dejanja skupine označil kot “nož v hrbet” in izdajo, zanje je napovedal kazen.

V strahu pred prihodom Wagnerja so mestne oblasti v Moskvi sicer razglasile še dodatne ukrepe. Župan Sergej Sobjanin je naznanil, da bo iz preventivnih razlogov v ponedeljek v mestu s približno 12 milijoni prebivalcev dela prost dan. Tako kot oblasti v Lipecku in Voronežu je prebivalce pozval, naj čim manj potujejo po mestu.

Ko so bili enote Wagnerja od Moskve oddaljene le še 200 kilometrov, je Prigožin sporočil, da se je po pogajanjih z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom strinjal, da bo “ustavil” gibanje svojih čet, ki so napredovale proti Moskvi.

Podrobnejši potek dogajanja v zadnjem dnevu pa si lahko ogledate v spodnjih objavah:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje