Miriam Možgan zapušča urad predsednice republike

Slovenija 14. Okt 202413:07 5 komentarjev
Miriam Možgan
Miriam Možgan (Foto: Urad predsednice republike)

Svetovalka predsednice republike za zunanjo politiko Miriam Možgan zapušča urad predsednice Nataše Pirc Musar. Vrača se na ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Miriam Možgan, ki je bila vse od začetka mandata predsednice republike Nataše Pirc Musar njena svetovalka za zunanjo politiko, sredi tega tedna zapušča predsedničin urad in se vrača na ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Kot nam je dejala Možgan, sta se s predsednico še pred imenovanjem dogovorili, da ji pomaga na začetku mandata, ki je najtežji, in se potem vrne v diplomacijo. “Dogovora sem se držala. Predsednica Nataša Pirc Musar se je odlično uveljavila na mednarodnem področju in je tudi v dobrih rokah, ker ima močne svetovalce za področje zunanje politike,” je dodala Možgan.

Da se Možgan “v skladu s predhodnim dogovorom s predsednico republike” vrača na ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, kjer želi nadaljevati svojo diplomatsko kariero, so za N1 navedli tudi v uradu Nataše Pirc Musar. Ob tem so dodali, da se dosedanji svetovalki “iskreno zahvaljujemo za izvrstno opravljeno delo in nesebično deljenje njenih bogatih izkušenj”.

Po naših informacijah Možgan mika diplomatsko mesto v tujini. V preteklosti je bila namestnica veleposlanikov v Washingtonu in Parizu.

Slovo Možgan je tretji odmevni odhod iz urada predsednice Pirc Musar. Sredi lanskega leta je odšla svetovalka za posebne projekte Breda Bunič. Kot so takrat poudarili v predsedničinem uradu, so odločitev sprejeli sporazumno. Bunič se je vrnila na ministrstvo za obrambo.

Z julijem letos pa je urad zapustil generalni sekretar Uroš Krek. Vrnil se je na delovno mesto v Slovensko vojsko. Predsednica republike je za Krekovega naslednika imenovala Jana Kovačiča.

V uradu ostaja osem svetovalcev: Zlatko Šabič in Zoran Stančič, ki sta zadolžena za mednarodne odnose oziroma za evropske zadeve, nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar, ki je svetovalka za človekovo varnost, Nataša Dolenc, zadolžena za nacionalno varnost, Biserka Marolt Meden (družbene dejavnosti), Aleksej Skok (politične zadeve), Eva Tomič (podnebne politike in človekove pravice) ter Igor Mervič, posebni pooblaščenec za področje gospodarskih zadev. Šefinja kabineta predsednice je Ula Tomaduz. Stančič, Marolt Meden in Mervič sicer v uradu niso zaposleni, temveč delajo pro bono.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje