Po pol leta prvi odhod iz urada predsednice Pirc Musar

Slovenija 01. Avg 202316:37 4 komentarji
Predsednica republike Nataša Pirc Musar.
Predsednica republike Nataša Pirc Musar (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in njena svetovalka za posebne projekte Breda Bunič sta zaključili sodelovanje. Kot poudarjajo v predsedničinem uradu, sta odločitev sprejeli sporazumno, Bunič pa se je vrnila na ministrstvo za obrambo.

Pol leta po tem, ko se je Nataša Pirc Musar preselila v predsedniško palačo, je prišlo do prvega odhoda iz njenega urada. Predsednica republike se je konec junija poslovila od svoje svetovalke Brede Bunič, ki je bila zadolžena za posebne projekte. Bunič se je vrnila na ministrstvo za obrambo, kjer kot sekretarka opravlja naloge s področja sodobnih varnostnih izzivov.

V uradu predsednice republike so nam dejali, da sta Pirc Musar in Bunič sodelovanje zaključili sporazumno. “Projekti, za katere je bila v uradu predsednice zadolžena svetovalka Breda Bunič, so bili uspešno izpeljani, zato je bila sporazumno sprejeta odločitev o zaključku sodelovanja v okviru urada,” so navedli. Ob tem so dodali, da je Bunič kakovostno opravljala svoje delo na področjih enake obravnave in zagotavljanja enakih možnosti žensk in moških, pa tudi da bo predsednica države tej tematiki še naprej posvečala posebno pozornost.

Izpostavili so še, da je zaradi izvolitve Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov in zaznane povečane potrebe po angažmaju na mednarodnem področju Nataša Pirc Musar svojo ekipo okrepila z Zoranom Stančičem, ki je postal svetovalec predsednice za evropske zadeve. V urad predsednice je sicer prišel na začetku junija, svoje delo pa opravlja brezplačno kot nepoklicni svetovalec.

Z začetkom julija pa se je v predsedničin urad preselil tudi Zlatko Šabič, ki je bil do tedaj zaposlen na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in je Nataši Pirc Musar na področju mednarodnih odnosov svetoval pro bono.

Poleg generalnega sekretarja Uroša Kreka in šefinje kabineta Ule Tomaduz ima Pirc Musar ob sebi trenutno osem svetovalcev in posebnega pooblaščenca. Tako kot Stanič svetovalsko funkcijo nepoklicno opravlja nekdanja predsednica društva Srebrna nit Biserka Marolt Meden. V ekipi svetovalcev so še nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar, Nataša Dolenc, ki predsednici svetuje na področju nacionalne varnosti, dolgoletna diplomatka Miriam Možgan, Aleksej Skok, ki ima dolgoletne izkušnje na področju delovanja lokalnih skupnosti, Eva Tomič, ki predsednici svetuje na področjih podnebne politike in človekovih pravic, dolgoletni menedžer Igor Mervič pa je posebni pooblaščenec predsednice republike za področje gospodarskih zadev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje