Močnik tudi uradno poveljnik sil: “Zagotavljali bomo ravnovesje treh področij”

Slovenija 08. Dec 202313:17 0 komentarjev
Slovenska vojska
Foto: Luka Dakskobler/BOBO

Brigadir Boštjan Močnik je danes prevzel dolžnosti poveljnika sil Slovenske vojske (SV). Ob tem je dejal, da sta eksponentni tehnološki razvoj in varnostna situacija pognala veter v jadra SV. Napovedal je ravnovesje med izgradnjo novih in vzdrževanjem obstoječih zmogljivosti SV, napotitvijo enot na mednarodne misije in podporo zaščiti in reševanju.

“Biti vojaški poveljnik je ena izmed najtežjih in najpomembnejših nalog in dolžnosti v vojski, saj zahteva veliko odrekanja, potrpljenja in včasih tudi izjemno težkih odločitev,” je pripadnike SV v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki nagovoril načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš.

Generalmajor Roman Urbanč je po Glavaševih besedah v dobrih dveh letih na mestu poveljnika sil SV notranje operativno konsolidiral sile, dosegel pomembne mejnike in zavidljive rezultate.

Pohvale izrečene na svoj račun je Urbanč namenil svojim podrejenim, ki so mu uspešno delovanje omogočili do te mere, da je le malo uporabljal instrument nadzora. “Ker smo šli vsi v pravo smer, našli sinergije in prišli do končnega stanja na ekonomičen način,” je dejal. Vojska ima zato danes vedno na razpolago odzivne sile, prisotna je na mednarodnih vajah in vedno na voljo prvini zaščite in reševanja, je dodal.

Novega poveljnika sil Boštjana Močnika je Glavaš pozdravil kot izkušenega častnika, ki je vojaško kariero začel kot poveljnik voda in jo nadaljeval na delovnih mestih načrtovanja in operative, nazadnje pa kot častnik za povezavo z generalštabom in kot poveljnik 1. brigade SV. Glavaš je prepričan, da bo Močnik nadaljeval uspešno delo svojega predhodnika.

“V silah bomo v prihodnje zagotavljali ravnovesje treh področij, in sicer med izgradnjo novih in vzdrževanjem obstoječih zmogljivosti, napotitvijo enot in posameznikov na mednarodne operacije in misije ter sočasno sposobnost izvajanja pomoči in podpore drugim državnim organom v sistemu zaščite in reševanja,” je napovedal Močnik.

Vodstvo sil SV je med odzivom na ujmo pokazalo, kaj pomeni vojaška definicija načrtovanja, izvajanja, uspešnega vodenja in poveljevanja podrejenih enot, je ocenil novi poveljnik sil SV. Za izkazano odzivnost ter visoko stopnjo vzdržljivosti pri reševanju življenj sodržavljanov je Močnik vsem enotam SV izrekel osebno spoštovanje.

Močnik se je v SV leta 1998 zaposlil kot štipendist obrambnega ministrstva in diplomant ljubljanske fakultete za družbene vede. Leta 2008 je pridobil še magisterij znanosti s področja obramboslovja. Tekom svoje vojaške kariere je doma in v tujini opravil številna usposabljanja in izobraževanja ter opravljal poveljniške dolžnosti na treh mednarodnih misijah, v Bosni in Hercegovini, Afganistanu in na Kosovu, kjer je bil tudi namestnik poveljnika večnacionalne bojne skupine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!