N1 STUDIO: Kje lahko pričakujemo prvo sproščanje ukrepov?

Koronavirus 11. Feb 202214:08 > 15:54 3 komentarji

Covidne razmere v državi se, kot kaže, še naprej izboljšujejo, vse dni v tem tednu je bilo okužb v primerjavi z dnevi v prejšnjem tednu manj. Število hospitaliziranih na navadnih in intenzivnih oddelkih pa naj bi začelo počasi upadati prihodnji teden, ko bo vlada skupaj s stroko tudi že odločala o delnem sproščanju ukrepov. A nekatere težave ostajajo – veliko število okuženih zaposlenih v bolnišnicah, kar je v Murski Soboti povzročilo zmanjševanje obsega operacij. Prav tako ljudje opozarjajo na težave pri testiranjih, kjer se pojavljajo primeri, da smo doma na hitrem testi pozitivni, pri pooblaščenem izvajalcu pa negativni.

O covidnih razmerah v N1 STUDIO z infektologinjo in predsednico Zdravniške zbornice Bojano Beović ter strokovnim direktorjem Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Matjažem Vogrinom.

Vrh v bolnišnicah je že bil dosežen, je ocenil Vogrin. Upad števila hospitaliziranih opažajo v zadnjih treh dneh. V UKC Maribor je bilo najvišje število hospitaliziranih covidnih bolnikov 208, danes pa je tam hospitaliziranih 183 bolnikov. Na oddelkih intenzivne terapije je 36 covidnih bolnikov, med njimi jih kar 33 ni polno cepljenih. “Te številke so spodbudne. Upam, da bo padec števila bolnikov hiter. Imamo pa velike težave z odsotnostjo zaposlenih,” je rekel. Danes je bilo odstotnih skoraj tretjina zaposlenih oziroma 1200 ljudi. Skoraj 700 jih je na bolniškem dopustu. To povzroča velike težave, je dodal strokovni direktor.

Močno se pozna tudi, da je epidemija prisotna že dve leti, zdravniki pa so tako na primarnem kot sekundarnem nivoju težje dostopni, je poudaril Vogrin. Pritisk kroničnih bolnikov je enormen, je dejal Vogrin. Dvakrat več bolnikov kot pred epidemijo je tudi v urgentnem centru.

Za reševanje so aktivirali vse rezerve – zaposleni ne odhajajo na dopuste, delajo dvojne izmene, programe tudi odpovedujejo. Okoli 40 odstotkov operativnih programov, ki bi bili izvedeni danes, ni izvedenih zaradi pomanjkanja kadra.

Število bolnikov se lahko še nekaj časa povečuje, je pojasnila Beović, številke namreč odražajo okužbe izpred enega tedna. Stanje v bolnišnicah danes pa ni primerljivo s stanjem jeseni 2021, ko smo imeli val okužb z delto.

Sproščanje ukrepov predvsem tam, kjer je tveganje manjše

V torek bodo na Brdu pri Kranju predstavniki vlade in stroke govorili o sproščanju ukrepov, vodja svetovalne skupine Mateja Logar je napovedovala možnost sproščanja ukrepov.

“Prav gotovo je treba pri sproščanju ukrepov biti previden, saj omikron še kroži in je kužen,” svari Beović. Meni, da je smiselno sproščati tam, kjer je tveganje manjše in kjer se zbirajo ljudje, pri katerih ni pričakovati hujšega poteka bolezni. Tako bi lahko v trgovinah z manj obiskovalci po njenih besedah ukinili PCT pogoj in obdržali zgolj obvezno nošenje mask. Pri večjih zbiranjih pa bi bilo smiselno, da se jih udeležujejo prebolevniki in cepljeni.

Volilna kampanja se uradno še ne bo začela še mesec in pol, ampak aktivnosti že potekajo in so zaradi veljavnih ukrepov omejene. “Klasičnih druženj z volilci ob golažu ne more biti. Ali obstaja kakšen pritisk tudi s strani politike, da bi se to omogočilo,” je vprašal voditelj Miha Orešnik. “Ne da bi do mene prišlo kakršno koli tako vprašanje. Stroka stoji na stališčih, ki izhajajo iz znanja. Če se politiki odločijo drugače, se odločijo drugače,” je odgovorila Beović.

Do volitev, ki bodo 24. aprila in v spomladanskem času, epidemiologi pričakujejo izboljšanje epidemioloških razmer. Zbiranja so že zdaj mogoča, če se zbirajo samo cepljeni in preboleli, ki se še testirajo, je pojasnila Beović.

“Mogoče bo ravno to, da bodo imeli politiki zdaj manj priložnosti za druženje, čas za razmislek o pripravi optimalne izhodne strategije in rešitev celotnega zdravstvenega sistema, ki je trenutno zaradi covida in številnih drugih stvari v izjemni krizi. Naloga politike v tem trenutku pred volitvami je, da jasno predstavijo načine, na katere se bodo lotili te zdravstvene krize,” je rekel Vogrin.

“Kratkoročno zelo težko računati na povečanje precepljenosti”

Cepljenje ostaja izjemno pomembno, je ob dejstvu, da je večina bolnikov na intenzivnih oddelkih necepljenih, poudaril Vogrin. Med bolniki, okuženimi z omikronom, je od dvakrat do trikrat manj covidnih pljučnic kot pri delti. Veliko je tudi bolnikov, ki so na zdravljenju zaradi drugih diagnoz in so ob tem okuženi s covidom.

Sproščanje bo po besedah Logar odvisno tudi od precepljenosti populacije, v Sloveniji pa je z vsemi odmerki cepljenih še vedno le 58 odstotki prebivalcev. “Kratkoročno zelo težko računamo na to, da se bo precepljenost povečala. Res pa je, da pandemije še ni konec,” pravi Beović. Pojavijo se lahko tudi nove različice koronavirusa. “Zgolj cepljenje nam bo zagotavljalo normalno življenje,” je dodala.

Nekatere države se odločajo za četrti odmerek cepiva proti covidu. Cepivo, ki bi bilo usmerjeno zgolj proti omikronu, je bilo napovedano za marec, a Beović ne verjame, da se bo to nujno tudi zgodilo. Poudarila je, da se je bolje s poživitvenim odmerkom cepiti takoj in ne čakati na posebno cepivo proti omikronu. “Zelo mogoče pa je, da bo tako kot pri gripi in bomo poživitveni odmerek potrebovali vsako leto,” je rekla vodja posvetovalne skupine za cepljenje Beović.

“Kar se dogaja, kaže na slabosti hitrih testov”

Nedavno se je spremenil režim testiranja, okužbe s koronavirusom se potrjuje zgolj s hitrimi antigenskimi testi, PCR-potrjevanje teh testov pa je bilo ukinjeno. Kdaj se bilo mogoče vrniti na prejšnji sistem? Beović je pojasnila, da je priznavanje hitrih testov za potrditev okužbe nastalo iz dveh razlogov: preobremenjenosti laboratorijev in majhnega deleža lažno pozitivnih hitrih testov.

Ko se bo število okuženih zmanjševalo, bo znova mogoče analizirati vse vzorce s PCR-testi, je napovedala Beović. “Kar se dogaja, kaže na slabosti hitrega antigenskega testiranja,” je rekla Beović in izpostavila, da je to manj zanesljivo, odvisno od vrste testa, načina odvzema vzorca in kdaj v poteku bolezni je oseba testirana.

V UKC Maribor se striktno držijo protokolov iz ministrstva za zdravje, striktno testirajo tako zaposlene kot bolnike. A se še vedno dogajajo vdori v bele cone, tega ni mogoče popolnoma preprečiti. Nekateri bolniki so ob sprejemu negativni, nato pa se okužba manifestira na tretji dan po sprejemu, je rekel Vogrin.

Tudi v murskosoboški bolnišnici začasno zmanjšujejo obseg operacij

V Splošni bolnišnici Murska Sobota začasno prekinjajo nenujne operativne posege, saj število zaposlenih, okuženih z novim koronavirusom, še vedno narašča. Izjeme so rakave bolezni, nujna stanja, stanja nosečnosti in otroci. Zaradi koronavirusne okužbe je trenutno odsotnih 80 zaposlenih, od teh 46 v zdravstveni negi, so po poročanju STA sporočili iz bolnišnice. Bolnikom se zaradi zmanjšanega obsega operacij opravičujejo in jih prosijo za razumevanje.

V bolnišnici sicer trenutno zdravijo 64 covidnih bolnikov, od katerih jih 10 potrebujejo zdravljenje v intenzivni enoti. Bolnišnica ima zapolnjene tudi preostale zmogljivosti za zdravljenje necovidnih bolnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje