Logar: o sproščanju se bomo lahko začeli pogovarjati čez 14 dni

Koronavirus 01. Feb 202216:32 > 16:42 1 komentar
Mateja Logar
N1

Smo blizu vrha petega vala epidemije, vendar za zdaj še ne bo sproščanja omejitvenih ukrepov, je povedala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Meni, da če se razmere pričnejo umirjati, bi se lahko o sproščanju začeli pogovarjati čez 14 dni. Za zdaj pa ostaja v veljavi tudi pogoj PCT.

V Sloveniji smo blizu vrha petega vala epidemije, vendar za zdaj še ne bo sproščanja omejitvenih ukrepov, je napovedala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Če se bodo začele razmere umirjati, se bodo o sproščanju ukrepov lahko začeli pogovarjati čez 14 dni, je napovedala.

Kot pravi Logar se v bolnišnicah pretežno še vedno ukvarjajo z bolniki, ki imajo covid-19 kot primarno diagnozo, in bolnikih, pri katerih covid-19 odkrijejo ob prihodu v bolnišnico. “Od ponedeljka do danes se je število hospitaliziranih povečalo za skoraj 100,” je poudarila. Na oddelku za intenzivno terapijo je stanje razmeroma mirno, a Logar opozarja, da ko se začnejo bolnišnice polniti, ljudje prihajajo tudi na oddelek za intenzivno terapijo.

Kakšna je razlika med maskama II in IIR ?

Vodja strokovne skupine je pojasnila tudi razliko med maskama tipa II in IIR, ki sta po odločitvi vlade od danes obvezni za uporabo. Obe maski sta kirurški, razlika med njima pa je v tem, koga ščitita. “Če uporabljamo kirurško masko tipa II, ščitimo okolico, če smo okuženi. Če uporabljamo masko tipa IIR, pa ščitimo tudi sebe, saj je zunanja plast maske bolj vodoodbojna, kar pomeni, da če pade kapljica na masko, ne bo prišla tako hitro v globino, kot pri tipu maske II. Obe maski sta bistvena boljša zaščita kot maske iz blaga ali navadne troslojne maske iz papirja,” je še dejala Logar.

Trenutne razmere pri nas opuščanja ukrepov še ne dovoljujejo

Medtem, ko so nekatere države, kot na primer Velika Britanija in Danska, že opustile ukrepe, razmere pri nas tega še ne dovoljujejo. “Države, ki so opustile ukrepe, so dobro precepljene. V Veliki Britaniji in na Danskem je precepljenost skoraj 100-odstotna, sploh v skupinah, ki predstavljajo povečano verjetnost za težji potek bolezni,” je spomnila. Ob tem je izrazila upanje, da se bodo o sproščanju ukrepov lahko začeli pogovarjati čez štirinajst dni. “Po najbolj optimističnih napovedih oziroma po trenutnih številkah lahko upamo, da smo blizu vrha oziroma morda na vrhu,” je poudarila.

Svetovalna skupina se po besedah Mateje Logar nagiba k postopnemu sproščanju ukrepov, saj lahko ob kakšnih velikih premikih ob slabi precepljenosti znova pride do poslabšanja. Postopno sproščanje pa načeloma pomeni, da bi najprej sprostili ukrepe v tistih dejavnostih, kjer je najmanjše tveganje za poslabšanje epidemiološke situacije. Za zdaj ostaja v veljavi tudi pogoj PCT. “Ko se bodo začele razmere umirjati, bomo predlagali drugačno izhodno strategijo, kot je v veljavi zdaj. Upamo, da ne bo še kakšnega dodatnega koronskega presenečenja in da bo naslednja različica še blažja,” je dejala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje