Dan Afrike: Slovenija uživa “načelno” podporo za članstvo v Varnostnem svetu ZN

Slovenija 20. Apr 202313:52 > 16:10
Konferenca Dan afrike, 20. 4. 2023, Brdo pri Kranju
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve/TWITTER

Na Brdu pri Kranju poteka 12. mednarodna konferenca Dan Afrike, na kateri slovenska diplomacija zbira podporo pri kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov. Zunanja ministrica Tanja Fajon je na dvodnevni konferenci na Brdu sprejela zunanje ministre iz Komorov, Zelenortskega otočja, Ruande in Malavije. Osrednji temi konference sta podnebje in varnost, udeležila pa se je je tudi predsednica Nataša Pirc Musar, ki je kot pomemben del izboljšanja podnebnih razmer izpostavila pravičnost.

Komori načelno podpirajo kandidaturo Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov, je danes ob robu 12. mednarodne konference Dan Afrike na Brdu pri Kranju za STA dejal zunanji minister otočja, ki predseduje Afriški uniji, Dhoihir Dhoulkamal. Med drugim so se konference udeležili še zunanji ministri iz Zelenortskega otočja, Ruande in Malavije.

Bolj jasna v podpori Sloveniji kot Dhoihir Dhoulkamal je bila prav malavijska ministrica Nancy Tembo. Obrazložila je, da Slovenija in Malavi delita iste vrednote, verjameta v mir in dialog ter v to, da so podnebne spremembe varnostno vprašanje.

Tembo je na dopoldanskem panelu izpostavila nedavno izkušnjo svoje države z uničujočim ciklonom Freddyjem, na vprašanje o tem, ali Evropa posluša Afriko glede teh tematik, je odgovorila pritrdilno, a dodala, da dejanja štejejo več kot besede.

Možnosti za uspeh slovenske kandidature za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov je komentirala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Ponovila je, da je previdno optimistična, a da si do zadnjega ne upa napovedovati izida. “Imamo veliko zavezništev, imamo veliko dobrih odzivov,” je dejala glede iskanja podpore in dodala: “Do zadnjega dne bomo trdo delali, izkoriščamo vsak poziv, tudi slovenski politiki, opoziciji in gospodarstvenikom, vsem ambasadorjem Slovenije, da pomagajo, ker gre tu za nacionalni projekt”.

“Podnebne spremembe se tičejo vseh ljudi”

Fajon je v nagovoru dejala, da so posledice podnebnih sprememb globalni izziv, razprave na konferenci Dan Afrike pa bodo naslovile tudi vprašanja, kako se o tej temi pogovarjati v globalnih multilateralnih okvirih, kot sta Varnostni svet ZN ali podnebna konferenca COP28.

Konferenca Dan afrike, 20. 4. 2023, Brdo pri Kranju
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve/TWITTER

Podnebne spremembe so po besedah ministrice tudi priložnost, da vzpostavimo nova ali obnovimo obstoječa partnerstva za zeleni prehod, razvoj novih tehnologij in novih rešitev.

Že tradicionalna konferenca Dan Afrike letos poteka le nekaj tednov pred glasovanjem v ZN, ki bo odločilo, ali bo Slovenija v obdobju 2024–25 nestalna članica VS ZN. Ravno v Afriki se v zadnjem obdobju bije boj za glasove med Slovenijo in Belorusijo, ki prav tako kandidira za sedež vzhodnoevropske skupine.

Konference se je udeležila tudi predsednica Nataša Pirc Musar, ki je izpostavila nepravično dejstvo, da so afriške države med tistimi, ki najmanj prispevajo k podnebni krizi, vendar so kljub temu med najbolj podnebno ogroženimi. Poudarila je, da je pomemben del izboljševanja podnebnih razmer pravičnost. Rešitve vidi v krepitvi lokalnih skupnosti, v uporabi znanja in izkušnje, ki vključujejo najsodobnejšo tehnologijo in v trdnejših zavezah za izvajanje ciljev pariškega sporazuma na svetovni ravni.

Ena konferenca ne bo naredila razlike

Tembo je po razpravi dejala, da bi bilo iluzorno pričakovati, da posamezna konferenca lahko naredi razliko na tem področju, a poudarila, da se s takšnimi srečanji ustvarja dodaten pritisk na odločevalce.

Minister Dhoulkamal je prav tako poudaril, da je vsak tak pogovor pomemben, saj da so podnebne spremembe stvar, ki se tiče vseh ljudi. Tudi zato lahko najdemo rešitve zgolj skupaj.

Konferenca Dan afrike, 20. 4. 2023, Brdo pri Kranju
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve/TWITTER

Ponovil je stališče z razprave, da Afrika s svojimi relativno majhnimi izpusti toplogrednih plinov, ni kriva za podnebno krizo. V tem kontekstu poudarja, da slišijo pozive iz tujine, naj se razvijajo, hkrati pa skrbijo za podnebje. A kot je poudaril, za to potrebujejo finančna sredstva in tehnologijo, ki pa so pogosto nedostopni za afriške države.

Klakočar Zupančič: Nobena država se sama ne more spopasti s podnebnimi spremembami

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v nagovoru na konferenci Dan Afrike dejala, da se nobena država sama ne more spopasti s podnebnimi spremembami. Ob tem je izrazila stališče, da nas želja po omejitvi posledic globalnega segrevanja vodi k prevpraševanju sistema, ki postavlja dobiček peščice pred dobrobit ljudi in okolja.

Kot je sporočila, se svet zaradi podnebnih sprememb sooča z izgubo biološke raznovrstnosti.

“Nobena država se sama ne more spopasti s podnebnimi spremembami,” je poudarila predsednica DZ in ob tem izrazila zadovoljstvo, da to vprašanje naslavlja tudi Interparlamentarna unija, ki združuje parlamente suverenih držav z vsega sveta.

Konference se po podatkih zunanjega ministrstva udeležuje približno 300 odločevalcev in strokovnjakov iz Slovenije, Evrope, Afrike in nekaterih drugih delov sveta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.