Na maratonu nadzora hitrosti policisti ujeli skoraj 900 prehitrih voznikov

Slovenija 24. Apr 202312:55 1 komentar
hitrost, omejitev hitrosti, cesta
PROFIMEDIA

Maratonski nadzor hitrosti, ki so ga policisti v petek opravili na skoraj 600 lokacijah, je pokazal veliko število prekoračitev hitrosti. Največ jih je bilo v naseljih. Policisti opozarjajo, da je neprilagojena hitrost najpogostejši vzrok prometnih nesreč, lani je povzročila skoraj 3.500 nesreč, v katerih je umrlo 26 ljudi. Maraton nadzora hitrosti bosta policija in Agencija za varnost prometa na slovenskih cestah izvedli še junija in avgusta.

V petkovem maratonu nadzora hitrosti, ki je potekal na 600 lokacijah po vsej Sloveniji, so policisti skupaj ugotovili 897 prekoračitev hitrosti, največ, 583 v naseljih. 639 voznikom so izdali plačilni nalog ali pa bo zoper njih izveden ustrezen prekrškovni postopek, 146 jih je globo plačalo na kraju, 112 voznikov pa je bilo opozorjenih.

Kot so sporočili s policije, so policisti na cestah izven naselij ugotovili 123 prekoračitev hitrosti, na avtocestah in hitrih cestah pa 191.

Neprilagojena hitrost je še vedno glavni vzrok za nastanek prometnih nesreč, saj se je v zadnjih letih približno petina nesreč zgodila prav zaradi tega. Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še veliko večji – v zadnjih letih se giba okrog 37 odstotkov, so poudarili v sporočilu za javnost.

Naloga maratona je umiriti hitrost na cestah

“Namen maratona nadzora hitrosti je umirjati hitrosti na naših cestah. Namreč, vozniki lahko z umirjeno in defenzivno vožnjo pripomorejo k večji prometni varnosti. Želimo si, da bi takšno vožnjo nadaljevali tudi takrat, kadar ne potekajo tovrstni poostreni nadzori,” so zapisali.

Policisti zato znova pozivajo voznike k previdni vožnji in naj prilagodijo hitrost vožnje omejitvam, svojim sposobnostim ter razmeram na cesti.

Slovenska cesta
BOBO

Minuli teden sta Agencija za varnost prometa in policija izvedli pomladno preventivno akcijo za zmanjševanje hitrosti na cestah. V Sloveniji in večini držav EU pa je v petek potekal maraton nadzora hitrosti.

Agencija za varnost prometa je pred začetkom preventivne akcije poudarila, da se je lani zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo skoraj 3500 prometnih nesreč, kar je 17 odstotkov več kot v prejšnjem letu. Zmanjšalo pa se je število umrlih, ki je doseglo najnižje število v zadnjih petih letih.

Zaradi neprilagojene hitrosti je po podatkih agencije lani umrlo 26 ljudi, kar je za približno polovico manj umrlih kot v prejšnjem letu in najnižje število z zadnjih petih letih. Povečalo pa se je število lažje in hudo poškodovanih, ki je doseglo najvišje število v zadnjih petih letih in bilo za približno petino višje kot v letu 2022.

Akcijo bosta agencija in policija sicer izvajali še med 5. in 11. junijem ter 7. in 13. avgustom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje