Na odboru za kulturo o ustavitvi financiranja STA in novi uredbi

Kultura 14. Jun 202120:28 > 27. Sep 2021 12:49 0 komentarjev
Slovenska tiskovna agencija
BOBO

Parlamentarni odbor za kulturo se je seznanil z letnim poročilom Slovenske tiskovne agencije za lansko leto. Ob tem se je razprava vrtela predvsem okoli okoliščin zaustavitve financiranja v letošnjem letu, beseda pa je tekla tudi o ustreznosti nedavno sprejete uredbe o opravljanju javne službe STA.

Direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič je v predstavitvi poročila izpostavil, da je delo v lanskem letu najbolj zaznamovala dvakrat razglašena epidemija in ustavitev financiranja javne službe jeseni lani, kar se je ponovilo tudi v letošnjem letu.

Ob podatkih glede večanja produkcije novic tako v slovenskem kot tudi v angleškem jeziku je navedel, da je Evropska komisija uvrstila STA na seznam odličnih evropskih inovacij, število sledilcev na glavnih družbenih omrežjih se je povečalo za 37 odstotkov. Agencija je lani opravila več kot 500 neposrednih medijskih prenosov, povečal se je tudi tržni del prihodkov.

Kot je dejal, se zaveda slabe kondicije medijskih naročnikov STA, ni pa pričakoval ustavitve financiranja s strani vladnega urada za komuniciranje. V celotni zgodbi glede ustavitve financiranja, tudi v nedavno sprejeti uredbi, vidi izigravanje zakonskih predpisov. Napovedal je uporabo vseh pravnih sredstev za izpodbijanje uredbe in ne samo prek enega sodišča.

“Vlada želi narediti košček reda pri razdelitvi sredstev iz proračuna”

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc je ocenila, da se bo z uredbo rešilo nadaljnje usklajevanje podpisa pogodbe med Ukomom in tiskovno agencijo. To je vlada pripravila, ker je njena naloga, da v skladu z zakonom o javnih financah skrbi za zakonito, namensko in učinkovito razpolaganje z javnimi sredstvi, je dejala.

Poslanka SDS Mojca Škrinjar je med drugim ocenila, da je nemogoče, da bi financiranje STA steklo, če ni sklenjena letna pogodba, ne glede na člen v sedmem protikoronskem zakonskem paketu, ki določa financiranje javne službe tudi v primeru, če ta pogodba ni sklenjena. Pozdravila pa je dejstvo, da narašča tržni delež, saj “s tem upada vsota, ki je potrebna, da se STA financira iz javnih sredstev”. To je po njenem mnenju dobro za javne finance, saj se javna sredstva potrebujejo za domove za starejše, bolnišnice in vrtce.

Tudi Alenka Jeraj (SDS) je pod vprašaj postavila določbo v protikoronski zakonodaji glede financiranja na podlagi sprejetega finančnega načrta, če v letošnjem letu ni sklenjena letna pogodba. Vprašala se je, ali bi v tem primeru lahko v poslovnem načrtu določili tudi nadomestilo za javno službo v višini 10 milijonov evrov, pa bi to pomenilo, da bi moral ta znesek evrov Ukom tudi plačati.

Jožef Lenart, prav tako iz vrst SDS, je poudaril, da vlada ne izvaja nikakršnih pritiskov na medije, še najmanj pa na STA. Po njegovih besedah se želi narediti “košček reda pri razdelitvi sredstev iz proračuna”. Ne ve pa, kako bi financiranje steklo naprej, “če se Veselinovič ne želi podrediti” oz. če ne želi priznati Ukoma za svojega nadrejenega. Napovedal pa je, da se bodo vsi potrudili, da se konča ta pat položaj.

Perič ima občutek, da se pri zgodbi o STA priliva olje na ogenj

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga pa je dejala, da je dogajanje okoli financiranja Slovenske tiskovne agencije bizarno. Po njenem mnenju vlada z uredbo “zopet išče stranpoti in zopet izvaja manevre, kako se vendarle izogniti plačilu STA”, agencijo sesuti oz. jo prekrojiti. “Temu se reče demontaža pravnega reda, da izvršilna veja krši dva zakona, ki zelo jasno in nedvoumno opredeljujeta, kakšna je naloga iste veje oblasti,” je dejala.

Opozorila je, da je uredba podzakonski akt, ki ne more urejati financiranja agencije v nasprotju z veljavnim zakonom, poleg tega pa slednji ne daje pravne podlage za sprejem takšne uredbe.

Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik je dejala, da kar je madžarski premier Viktor Orban deset let počel s tamkajšnjo tiskovno agencijo, je trenutni slovenski vladi skorajda uspelo v letu in pol. “Ta vlada se požvižga na sklepe, ki jih sprejema DZ. To je pot v avtokracijo in diktaturo,” je ocenila in izrazila zahtevo, da vlada nemudoma izpolni svoje zakonske obveznosti ter poskrbi za primerno financiranje, ustavi pritiske na agencijo in vse zaposlene ter se vzdrži javnega blatenja za dnevno politične potrebe.

Gregor Perič v DZ
Gregor Perič (Vir: Bobo)

Vodja poslancev SMC Gregor Perič pa je na podlagi današnje razprave ocenil, da STA kot servis sodi na en del političnega spektra, kar je hudo narobe za organizacijo. Po njegovem mnenju je nujen dialog in korak “naprej ali nazaj”, da se te stvari uredijo. Zanima pa ga, ali na strani agencije obstaja kakšna ovira, da sredstev za javno službo ne bi mogla prejeti preko uredbe.

Kot je dejal, se pri zgodbi okoli STA ne more znebiti občutka, da se priliva olje na ogenj ravno zato, da se nenehno ustvarja konflikt. Po njegovem mnenju bi se lahko ta zgodba zaprla že pred meseci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!