Na petkovem protestu v Ljubljani 250 udeležencev

Slovenija 30. Okt 202112:49 1 komentar
Petkovi protesti
Borut Živulović/BOBO

Na petkovem neprijavljenem shodu v Ljubljani se je po podatkih policije zbralo približno 250 ljudi. Zaznali so kršitve več zakonov ter eno osebo odpeljali v prostore policijske postaje z namenom ugotavljanja identitete. Zbiranje obvestil se nadaljuje, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Shod se je v petek začel okoli 19. ure na Trgu republike, kakšno uro pozneje so se udeleženci odpravili po ulicah v središču mesta, nato pa so se okoli 20.20 razšli.

To je bil že 80. petkov protestni shod v središču Ljubljane zapored. Udeleženci so tokrat naslovili problematiko infrastrukture, zelene mobilnosti, javnega potniškega prometa in stanovanj.

Nekateri predstavniki vlade so po njihovem mnenju prejšnji teden poskušali s “skrajno sumljivimi pošiljkami preusmeriti pozornost” z domnevne koruptivnosti in nesposobnosti. Protestniki so zato iz ene od poštnih poslovalnic odposlali pisemske pošiljke premierju Janezu Janši in obrambnemu ministru Mateju Toninu z zahtevo po odstopu in takojšnjih volitvah.

Eno osebo odpeljali v prostore policijske postaje

Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red, zagotavljali varnost udeležencev in cestnega prometa ter izvajali nadzor nad upoštevanjem odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom.

Doslej so med udeleženci zaznali kršitev zakona o javnih zbiranjih, osem kršitev cestno-prometne zakonodaje, kršitev zakona o osebni izkaznici, kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru ter kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa, ki bo o tem obveščen.

Eno osebo so odpeljali v prostore policijske postaje z namenom ugotavljanja identitete in jo po končanem postopku izpustili.

Zbiranje obvestil se še nadaljuje in v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj bodo ukrepali v skladu z zakonodajo, so napovedali ljubljanski policisti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje