Na predčasnem glasovanju precej več volilcev kot na zadnjih volitvah

Evropske Volitve 05. Jun 202410:25 11 komentarjev
Predčasno glasovanje za evropske volitve in referendume
Foto: Borut Živulović/Bobo

Prvega dne predčasnega glasovanja na evropskih volitvah se je udeležilo 18.810 volilcev, kar je precej več kot na zadnjih evropskih volitvah pred petimi leti. Predčasno glasovanje poteka še danes in jutri od 7. do 19. ure.

Kot so sporočili z Državne volilne komisije (DVK), se je prvega dne predčasnega glasovanja na evropskih volitvah udeležilo 18.810 volilcev oziroma 1,2 odstotka vseh volilnih upravičencev.  Na zadnjih evropskih volitvah leta 2019 se je prvi dan predčasnega glasovanja udeležilo 8.052 volilk in volilcev oziroma 0,47 odstotka vseh volilnih upravičencev, drugi dan 12.356, tretji dan pa 10.948 volilcev. V vseh treh dneh se je pred petimi leti predčasnega glasovanja udeležilo 31.356 volilcev oziroma 1,84 odstotka volilnih upravičencev.

Predčasno glasovanje poteka še danes in jutri od 7. do 19. ure. Po državi je odprtih 97 volišč za predčasno glasovanje, ki so jih v posameznem okraju določile okrajne volilne komisije. V Ljubljani pa predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev poteka na Gospodarskem razstavišču. Volilec za glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volilci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Poglejte seznam volišč za predčasno glasovanje.

Kot so sporočili z DVK, okrajne volilne komisije za zdaj poleg podatkov o volilni udeležbi na evropskih volitvah sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ne pa tudi na ostalih dveh referendumih. Svoj glas je oddalo 18.769 volilcev oziroma 1,2 odstotka upravičencev. V nedeljo po zaprtju volišč pa se bodo podatki o volilni udeležbi poleg evropskih volitev objavljali tudi še za druge referendume.

Danes se izteče rok, do katerega lahko volilci, ki bodo v nedeljo izven okraja stalnega prebivališča, oddajo vlogo za glasovanje na t. i. volišču omnia. Prav tako lahko le še danes volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini oddajo vlogo za glasovanje na volišču v Sloveniji. Danes se izteče tudi rok za oddajo vloge za volilce, ki se zaradi bolezni ne morejo zglasiti na volišču in želijo glasovati na domu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje