“Hudo je, da morajo zaposleni na upravnih enotah čez vikend služiti s čiščenjem”

Slovenija 27. Mar 202407:01 > 18:19 15 komentarjev

Že tretjo sredo zapored zaposleni na veliki večini upravnih enot po Sloveniji stavkajo. Tako kot kot prejšnjo sredo opravljajo le nujne naloge, krajevni uradi pa so zaprti. Pogajanja med Sindikata državnih organov Slovenije in vladnimi predstavniki niso bila uspešna. Zaposleni razmišljajo tudi o zaostritvi aktivnosti. Ministrstvo za javno upravo pravi, da je sindikat zavrnil vladni predlog za rešitve stavkovnih zahtev, zato sedaj čakajo na protipredlog sindikalne strani.

Zaposleni na 52 od 58 upravnih enot znova stavkajo, saj po navedbah predsednika Sindikata državnih organov Slovenije Frančiška Verka stavkovna pogajanja z vladno pogajalsko skupino niso obrodila sadov. Kot že prejšnji dve sredi tudi danes opravljajo le nujne naloge, zaprti bodo krajevni uradi.

V sindikatu so že ob napovedi stavke pojasnili, da zaposleni na upravnih enotah stavkajo zaradi vse slabšega ekonomskega položaja, ki ga spremljajo hude obremenitve z delom. Nadaljevanje stavke so napovedali vsako sredo do sklenitve ustreznega stavkovnega sporazuma.

Na današnji novinarski konferenci je Verk poudaril, da so se z ministrstvom sestali le enkrat, vodja službe za upravne enote pa jim je v soboto poslal dopis, kjer prosi za sindikalni predlog. “Tega smo vladni strani posredovali že na začetku pogajanj, a ga niso vzeli resno. Če bi s pogajanji mislili resno, dopisov ne bi pošiljali v soboto, ko večina sindikalnih zaupnikov ne more do službene elektronske pošte,” je rekel Verk.

stavka upravnih enot stavka upravnih enot
Foto: Jan Gregorc/N1
stavka upravnih enot stavka upravnih enot
Foto: Jan Gregorc/N1
Sindikat državnih organov: stavka upravnih enot Sindikat državnih organov: stavka upravnih enot
Foto: Jan Gregorc/N1
stavka upravnih enot stavka upravnih enot
Foto: Jan Gregorc/N1

Predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Linhartovi Slobodan Vuk je opozoril, da je večina prostih delovnih mest na upravnih enotah plačanih manj, kot je trenutno minimalna plača (ta znaša 1.253,90 evra bruto). Izpostavil je oglas, kjer obljubljajo 1.008 evrov bruto oziroma 700 evrov neto. Za zahtevnejše delovno mesto, kjer je treba imeti opravljen izpit iz upravnega postopka, pa obljubljajo 1.492 evrov bruto oziroma 1.020 evrov neto plače.

“Naj ne pričakujejo, da bo država lahko svoje uradništvo držala na minimalni plači,” je dodal Verk. Plača je primerjal s Hrvaško, kjer so po njegovih besedah uradnikom plačilo dvignili za 30 odstotkov, policisti pa prejmejo 200 evrov več od slovenskih kolegov.

Po njegovih besedah morajo zaposleni na upravnih enotah zaradi nizkih plač čez vikend še čistiti stanovanja. “Da neka častna oseba, ki hoče biti na delovnem mestu urejena, čez vikend pospravlja stanovanja bogatih, da si lahko privošči lepša oblačila, da je ni sram za šalterjem ali v uradu, kjer zastopa državo, je hudo. Tega politična elita ne vidi,” je rekel Verk.

Predsednik konference sindikata upravnih enot Dragan Stanković je spomnil na izjavo predsednika vlade Roberta Goloba, da razume probleme na upravnih enotah, da jih bodo reševali z vso potrebno odgovornostjo in da jih ne enači s stavkovnimi aktivnostmi v vseh drugih poklicnih skupinah. “Golob je torej videl problem, ki se dogaja na upravnih enotah. Opredelil se je tudi v odgovoru na poslansko vprašanje. Če predsednik vlade vidi problem, ne razumemo odziva njegove pogajalske skupine,” je rekel. Goloba je pozval, naj se pogovori s pogajalci.

Po podatkih ministrstva za javno upravo je v lanskem letu znašala povprečna bruto plača na upravnih enotah 2119 evrov bruto, leto pred tem 1973,33 evra bruto. Kot izhaja iz podatkov za lanski december, je bilo skupno 2387 zaposlenih na upravnih enotah razporejenih od 16. do 56. plačnega razreda. Največje število, in sicer 427, jih je bilo v 31. plačnem razredu, v katerem je osnovna plača predvidena v višini 1492,62 evra bruto. Nižjo osnovno plačo je imelo 450 zaposlenih. Osnovno plačo, višjo od 2000 evrov bruto, pa je imelo 879 zaposlenih.

Razmišljajo o zaostritvi stavke in odhodu na ulico

Možnosti, da bi razmislili o zamrznitvi stavke, ne vidijo, pravi sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Renato Romič“Pogajanja so nekonstruktiven in nevsebinski pingpong,” je rekel. Prihodnjo sredo se bodo stavki pridružili tudi zaposleni na upravni enoti Tržič, tako bo stavkalo 55 upravnih enot. Danes se bodo sindikalisti pogovorili o morebitni zaostritvi stavkovnih aktivnosti, tudi o tem, da bi stavkali več kot en dan na teden.

“Gremo se resničnostni šov, ki ga bo treba končati pred poslopjem vlade. Znamo se zbrati predstavniki vseh državnih uslužbencev, ne le samo zaposleni na upravnih enotah,” je dodal Verk. Pojasnil je, da se je ideja porodila včeraj po sestanku pogajalske skupine drugega stebra, kjer zastopajo državno upravo, tudi vojsko in policijo.

Vuk je državljane pozval, naj svoj gnev zaradi stavke preusmerijo na odločevalce. “Zaposleni smo se izpostavili tudi zaradi vas,” je dodal.

Ministrstvo: Plačne anomalije se ne rešujejo parcialno

Ministrstvo za javno upravo je v sporočilu za javnost zavrnilo Verkove navedbe, da pogajalski proces ne teče. Pojasnili so, da je vladna pogajalska skupina sindikatom posredovala konkreten predlog stavkovnega sporazuma, ki vsebuje konstruktivne rešitve. Navajajo, da vladni predlog naslavlja ovrednotenje dela na upravnih enotah ter predlaga ukrepe za zaposlene na izhodiščnih delovnih mestih v posameznih tarifnih skupinah ter pri zaposlenih, ki rešujejo zmanjševanje zaostankov na upravnih enotah.

Odprta ostajajo vprašanja, vezana na odpravo plačnih nesorazmerij ter prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, “Kot je znano, se ta usklajujejo na centralnih pogajanjih in znotraj pogajanj plačnega stebra javnih uslužbencev v državnih organih. Tudi v primeru te stavke vlada zastopa stališče, da se plačne anomalije ne rešujejo parcialno in izven okvirja, dogovorjenega z večino reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju decembra 2023,” so zapisali.

Na ministrstvu so zapisali, da se je v začetku meseca minister za javno upravo Franc Props sestal z načelniki upravnih enot. V prihodnjih dneh in tednih pa bo s sodelavci opravil delovne obiske na upravnih enotah, da se seznani s poslovanjem upravnih enot. Razpravljali bodo tudi o možnostih poenostavitve določenih upravnih procesov, digitalizaciji postopkov in o deljenju dobrih praks reševanja upravnih zadev med upravnimi enotami, so zapisali.

Zaposleni na upravnih enotah so prvi stavkovni dan izvedli 13. marca, nato pa še prejšnjo sredo, 20. marca. Takrat je stavkalo 54 od 58 upravnih enot. Med stavkovnimi zahtevami zaposlenih sta tako povišanje plač vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje