Props o obsežni stavki upravnih enot: Razmere bi lahko rešili drugače

N1 video 13. Mar 202411:13 > 18:57 1 komentar

Zaposleni na večini upravnih enot po državi stavkajo. Napovedali so, da bodo stavkali vsako sredo, dokler vlada ne bo uslišala njihovih zahtev po izboljšanju materialnega položaja zaposlenih. Kako zaposlenim odgovarja pristojni minister za javno upravo Franc Props? Zakaj dogovora, ki bi tako obsežno stavko preprečil, niso našli na včerajšnjem sestanku?

Minister za javno upravo Franc Props je povedal, da ministrstvo nima neposrednega vpliva na proces dela na posameznih upravnih enotah, čeprav je odgovorno za njihovo delo. “Zavedamo se, da so upravne enote ključne in da so prvi stik državljanov z državo. Zaposleni potrebujejo primerne pogoje za delo in ustrezno plačo,” je rekel. Poudaril je, da so samo zadovoljni zaposleni učinkoviti pri svojem delu.

Po njegovih besedah je bilo ministrstvo proaktivno, letos so se s sindikalno stranjo sestali najmanj trikrat. “Žal mi je, da se je zgodila ta stavka. Upam, da bomo hitro odpravili to, kar je mogoče,” je rekel. Razložil je, da so letos omogočili popolnitev delovnih mest brez soglasja ministrstva, na najbolj obremenjenih delih pa so omogočili prenos na druge upravne enote. Del nalog je prevzelo tudi ministrstvo.

Marca se je Props sestal z načelniki upravnih enot, pogovarjali so se o dobrih praksah. Upravna enota Ljubljana je izrazila hvaležnost za pomoč. “Stvari znamo prijeti na pravem koncu in jih učinkovito reševati,” je rekel minister. Glede evropskih volitev so popolnili volilne komisije. Spomnil je tudi na uskladitev plač v javnem sektorju, v teh dneh pa bo izplačan tudi regres.

“Ministrstvo obžaluje stavko. Glede na to, koliko aktivnosti je bilo, bi se te stvari lahko rešile tudi po drugi poti. Stavka pa takih dogovorov ne olajša, kvečjemu jih oteži,” je rekel.

Vodja vladne pogajalske skupine Mirko Stopar pa je o torkovem sestanku pojasnil, da so si izmenjali stališča. Ocenil je, da so si glede problematike blizu, rešitve pa je treba še uskladiti. Ocenil je, da je bil sestanek pozitiven in konstruktiven. “Razšli smo se z obeti, da bomo rešitve v korist obeh strani našli hitro,” je rekel. Datuma naslednjega srečanja še niso določili.

Vseh zahtev sindikatov ni mogoče rešiti s temi pogajanji, je rekel Stopar, saj hkrati poteka tudi reforma plačnega sistema. Konkretnih zadev sicer ni želel komentirati, saj pogajanja še potekajo.

Sindikalist Verk: Najslabše plačani in preobremenjeni

V Sindikatu državnih organov Slovenije ob današnji stavki na 54 upravnih enotah vlado pozivajo, naj začne reševati položaj javnih uslužbencev upravnih enot. Kot so poudarili na novinarski konferenci, stavkajo, ker druge možnosti ne vidijo.

Predsednik sindikata Frančišek Verk je pojasnil, da gre pri današnji stavki za reševanje njihovega ekonomsko-socialnega položaja. So namreč najslabše plačani uslužbenci v državnih organih, po drugi strani pa preobremenjeni z velikim pripadom zadev, je opozoril Verk. Število zadev se je enormno povečalo na področju tujcev, a težave so tudi pri ostalih zadevah, gradbenih, kmetijskih, ki jih morajo reševati sproti. Na neurejeno stanje na upravnih enotah po njegovih besedah opozarjajo zadnjih deset let, posebej intenzivno zadnjih pet, a se zadeve ne rešujejo.

Ministrstvo: Izjava Verka je zavajajoča

Na besede Verka so se naknadno odzvali na ministrstvu za javno upravo, kjer menijo, da gre za zavajajoče navedbe. Zapisali so, da so v zadnjih mesecih izvedli številne ukrepe in aktivnosti, a poudarjajo, da nekateri od “njih ne dajejo rezultatov v kratkem času, ampak je zanje potrebno daljše časovno obdobje”, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Dodali so, da v sodelovanju z načelnico ljubljanske upravne enote “proaktivno sodeluje pri reševanju tako kadrovskih težav kot tudi pohitritvi obdelave večjega pripada upravnih zadev, ki jih je ljubljanska upravna enota kot najbolj obremenjena upravna enota deležna.” Poudarili so, da so v letu 2023 zagotovili 50 dodatnih zaposlitev in da bodo še naprej “zagotavljali kadrovsko popolnjevanje na upravnih enotah, kar bo pripomoglo k pohitritvi reševanja upravnih zadev, s poudarkom na upravnem področju tujcev”.

Kot pojasnjujejo, pripravljajo spremembo zakona o tujcih, pri čemer je ministrstvo pripravilo predloge sprememb členov s ciljem odprave določenih administrativnih ovir in jih posredovalo notranjemu ministrstvu. Prav tako trdijo, da so zagotovili sredstva za bolj obremenjene zaposlene. “Poudarjamo, da je z odpravo sklepa vlade iz leta 2002 ponovno vrnjena odgovornost in pooblastilo za nadomestne zaposlitve načelnikom upravnih enot brez pridobivanja predhodnih soglasij,” so še zapisali.

Franc Props
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrstvo še trdi, da je za reševanje težav na ljubljanski upravni enoti pripravilo več ukrepov. “Tako smo zagotovili prenos 1.500 upravnih zadev s področja tujcev na 49 drugih upravnih enot. S 1. marcem je bil vzpostavljen prenos splošnih informacij na prvem nivoju na enotni klicni center ministrstva za digitalno preobrazbo in drugi nivo klicnega centra za podporo in naročanje v spletno aplikacijo eSamonaročanje

Organizirano in izvedeno je bilo sodelovanje in pomoč sedmih upravnih enot in neposredno ministrstva za javno upravo pri evidentiranju vhodne pošte ljubljanske upravne enote (na pomoč so priskočile UE Jesenice, Zagorje ob Savi, Metlika, Črnomelj, Novo Mesto in Radovljica). Pri tem poudarjajo, da so v enem mesecu upravne enote izvedle evidentiranje 2.840 vlog. Evidentiranje oziroma pomoč pa še poteka. Navedli so še, da je v postopku medresorskega usklajevanja sprememba uredbe, ki ureja upravno poslovanje s ciljem poenotiti delovni čas vseh upravnih enot v državi – s tem se na Upravni enoti Ljubljana ukinja dvoizmensko delo ter skrajšuje obseg uradnih ur.

“Poskusi trajajo že dolgo”

Tudi predsednik konference sindikata upravnih enot in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni Dragan Stanković je na današnji novinarski konferenci opozoril, da njihovi poskusi prepričati vlado, da je nekaj narobe s položajem zaposlenih na upravnih enotah, trajajo že kar dolgo. Kako veliko je nezadovoljstvo, po njegovih besedah dokazuje tudi dejstvo, da so se tokrat stavki pridružili na skoraj vseh upravnih enotah.

Konec februarja letos je po Verkovih besedah tudi upravni inšpektor za javni sektor ministru za javno upravo Francu Propsu naročil, da zagotovi pogoje za normalno delovanje in reševanje upravnih zadev na upravni enoti Ljubljana. Kot je dodal, pa bi to najverjetneje lahko veljalo tudi za druge upravne enote. To pomeni, da smo prišli do trenutka, ko je državni nadzornik ugotovil, da je nekaj hudo narobe, je poudaril Verk.

Dejal je, da so bili obveščeni tudi o pritiskih na uslužbence zaradi stavke na nekaterih upravnih enotah, in napovedal, da bodo vse pritiske prijavljali inšpektoratu za delo, policiji in tudi drugim regulatornim organom, in sicer prek odvetnikov. Prav tako so se odločili, da bo skupaj s predstavniki sindikata na vseh pogajanjih sodeloval tudi odvetnik.

Vladna stran bo v 14 dneh pripravila tudi rešitve za tožilce

Minister Props je povedal, da so se danes sestali tudi s tožilci. “Treba je uresničiti ustavno odločbo, ki se deloma nanaša tudi na plače tožilcev. Poskušali smo ugotoviti, kako ta nesorazmerja rešiti. Dogovor je, da vladna stran v 14 dneh najde predlog rešitve,” je rekel Props. Ker sta poklica sodnika in tožilca povezana, si na ministrstvu želijo najti rešitev za njihove plače, ki bi odražala povezanost teh poklicev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje