Na Tolminskem začetek sanacije plazu, ki je januarja pod seboj pokopal domačina

Slovenija 29. Mar 202411:00 0 komentarjev
tolmin plaz
Plaz na cesti proti planini Polog. Fotografija iz arhiva. (Foto: PU Nova Gorica)

Občina Tolmin bo prihodnji teden začela sanacijo plazu, ki je januarja pod seboj pokopal domačina in zasul cesto v dolino Polog. Izvajalec bo uvedbo v delo začel po praznikih, predviden zaključek sanacije je v prvih dneh junija. Plaz bodo odstranili z odlaganjem materiala v neposredni bližini, vrednost projekta pa je ocenjena na nekaj več kot 300.000 evrov.

Velik plaz, ki je zasul cesto proti planini Polog, se je v občini Tolmin sprožil januarja. Pod seboj je pokopal domačina, ki je zaradi hudih poškodb umrl, padajočemu kamenju in zemlji pa sta komajda ubežala dva delavca. Kamenje se je prikotalilo tudi do nižjeležeče ceste proti Čadrgu, ogromna skala je prišla vse do parkirišča ob vhodu v Tolminska korita.

Na strmem pobočju se je premaknilo 10.000 kubičnih metrov materiala, je za N1 takrat povedal geolog Jože Janež, ki si je dan po sprožitvi ogledal plazišče. Kot je dejal, se je večina materiala ustavila na cesti na Polog,

Načrtovanje sanacije je bilo za občino velik izziv. Ker gre za zahteven projekt, je bil potreben temeljit premislek, je povedal podžupan Tomaž Štenkler. Občina je tako v zadnjih tednih pripravila projekt sanacije, ki bo potekala drugače, kot je bilo sprva predvideno.

Prvotni načrti sanacije so namreč predvidevali odvoz materiala z lokacije plazu, a so ugotovili, da bi s tem uničili lokalno cesto skozi Zatolmin, zato bodo plaz odstranili z odlaganjem materiala pod cesto v neposredni bližini plazu.

Zapora ceste pri Tolminskih koritih zaradi plazu
Zapora ceste pri Tolminskih koritih zaradi plazu (Foto: Urban Kutin)

Prve ocene vrednosti sanacije plazu so dosegle skoraj milijon evrov, a so z natančnejšimi pregledi in tudi spremembo načrtov na občini ocenili, da bo izbrani način odstranjevanja plazu stal okrog 250.000 evrov. Vrednost celotnega projekta skupaj z namestitvijo in odstranjevanjem nasipa na parkirišču pri Tolminskih koritih ter dokončno sanacijo ceste v Polog pa naj bi znašala med 300.000 in 350.000 evrov.

Dela bodo vplivala tudi na prometni režim na cesti proti Čadrgu ter na odprtje okrepčevalnice Tolminska korita in samih Tolminskih korit, podrobnosti o vsem bodo pristojni dorekli in sporočili v prihodnjem tednu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!