Po plazu na Tolminskem: dve odrezani vasi ter zahtevna in draga sanacija

Slovenija 26. Jan 202405:28 0 komentarjev
tolmin plaz
Plaz na cesti proti planini Polog. Fotografija iz arhiva. (Foto: PU Nova Gorica)

Od tragične nesreče, ko je pod zemeljskim plazom na Tolminskem umrl domačin, je minilo le nekaj dni, že zdaj pa je jasno, da bo vzpostavljanje normalnih razmer na tem območju zelo zahtevno. Cesto proti planini Polog je zasulo 10.000 kubičnih metrov zemlje in kamenja, ki ogroža tudi cesto v Čadrg in objekte pri vhodu v Tolminska korita. Zaradi nevarnosti in negotovih razmer je morala civilna zaščita zapreti prometnici, ki sta za nekatere prebivalce ključni. Geologi napovedujejo zahtevno in dolgotrajno sanacijo, na tolminski občini pa opozarjajo, da bo ta zelo draga. Kupi kamenja bi lahko v glavni turistični sezoni zaprli dostop do dveh priljubljenih znamenitosti, ki ju je predlani skupaj obiskalo več kot 100 tisoč ljudi.

Na Tolminskem se je v začetku tedna sprožil velik plaz, ki je zasul cesto proti planini Polog. Pod seboj je pokopal domačina, ki je zaradi hudih poškodb umrl, padajočemu kamenju in zemlji pa sta komajda ubežala dva delavca. Kamenje se je prikotalilo tudi do nižjeležeče ceste proti Čadrgu, ogromna skala je prišla vse do parkirišča ob vhodu v Tolminska korita.

Na strmem pobočju se je premaknilo 10.000 kubičnih metrov materiala, je za N1 povedal geolog Jože Janež, ki si je dan po sprožitvi ogledal plazišče. Kot je dejal, se je večina materiala ustavila na cesti na Polog, novih premikov plazu pa od ponedeljka niso zaznali. Geolog je opozoril, da se lahko v primeru dežja ali drugega dogodka splazena zemljina znova premakne. “Na hitro še ni mogoče reči, ali je masa stabilizirana ali ne. V trenutnih razmerah plaz miruje, lahko pa deževje prinese spremembe,” je dejal Janež. Dobra novica je vsaj to, da za plazom ob pregledu niso opazili novih odlomov.

Plaz se je po besedah geologa sprožil zaradi naravnih dejavnikov. “Šibka površina je v več tisoč letih počasi popuščala in nastala je drsna ploskev, po kateri sta zdrsnila kamenje in zemlja,” je orisal Janež. Geologi trenutno modelirajo in simulirajo različne scenarije padanja kamenja z zgornje ceste na Polog proti cesti v Čadrg in proti objektom pri vhodu v Tolminska korita. Morebitnega novega padanja kamenja na terenu namreč po besedah sogovornika ni mogoče enostavno in hitro določiti.

Fotografija plazu in zaprtih cest v Čadrg in na Polog
Fotografija plazu in zaprtih cest v Čadrg in na Polog (Foto: Občina Tolmin/N1)

Cesti popolnoma zaprti, za domačine urejajo izredni režim

Lokalni cesti Zatolmin–Polog in Zatolmin–Čadrg sta do nadaljnjega zaprti. Kot je povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Miha Vencelj, bo prav od geološkega modeliranja odvisno morebitno (delno) odprtje ceste v Čadrg, ki je plaz ni zasul, jo pa ogroža. Podatke pričakujejo naslednji teden, poveljnik tolminskega štaba CZ pa napoveduje, da bodo na cesti v Čadrg že ta teden vzpostavili izredni prometni režim za domačine, ki jim morajo zagotoviti normalno prehajanje. Cesta na planino Polog bo po Vencljevi oceni zaradi dolgotrajnejšega čiščenja lahko zaprta tudi pol leta.

Zapora obeh cest močno vpliva na domačine, saj sta to edini prometni povezavi, ki Polog in Čadrg povezujeta s Tolminom in preostalo Soško dolino. Na Pologu po besedah Mihe Venclja živita oče in odrasli sin, ki se ukvarjata s kmetijstvom in v civilni zaščiti so z njima stopili v stik. “Odločila sta se, da bosta ostala na Pologu. Proti dolini imata alternativno pešpot višje nad plaziščem, s krajevno skupnostjo pa se pogovarjamo, da bi jo morda očistili in s tem omogočili dostop s štirikolesnikom,” je za N1 povedal poveljnik tolminske civilne zaščite.

Za prebivalce Čadrga bodo skušali na zaprti cesti urediti dve krajši časovni okni, ko se bodo lahko mimo nevarnega odseka odpeljali v službo in domov. “Druge možnosti ni. Ne moremo jih za pol leta zapreti,” je dejal Vencelj. Dvojica, ki ima v Čadrgu vikend, se je v torek ob spremstvu gorske reševalne službe in policije umaknila iz vasi, stalni prebivalci pa so tam ostali. Pred dvema tednoma je sicer na drugem mestu cesto v Čadrg odnesla velika skala.

Zapora ceste pri Tolminskih koritih zaradi plazu
Zapora ceste pri Tolminskih koritih zaradi plazu (Foto: Urban Kutin)

Na obzorju dolga, tvegana in draga sanacija

Po prejemu vseh geoloških podatkov bo sledila sanacija, ki bo po besedah geologa Jožeta Janeža potekala v dveh korakih. Najprej bodo na pobočju nad vhodom v Tolminska korita postavili lovilne mreže, ki bi prestregle padajoče kamenje. Šele po postavitvi mrež se bo lahko začelo odstranjevanje zemlje in kamenja na zgornji cesti proti planini Polog. “Brez ograje si ne upamo posegati v plaz, saj ne bi radi še česa sprožili in povzročili nove škode,” je dejal Janež.

Geolog zaradi strmine in zahtevnega dostopa napoveduje zahtevno čiščenje splazenega materiala, delavci pa bodo morali biti med delom zelo previdni, da ne sprožijo novega plazenja. “Delo bo nekoliko tvegano, saj ga bomo morali izvajati pod nevarnostjo, da se nad nami še kaj sproži. Varnostni ukrep bo predvsem tak, da se ne bo delalo v dežju,” je sklenil Janež.

Plaz nevšečnosti povzroča tudi tolminski občini, ki ji je narava s plazovi in poplavami nagajala že oktobra lani. Kot je povedal tolminski župan Alen Červ, bo odpravljanje posledic plazu zelo drago. “Okoli pol milijona evrov bomo potrebovali samo za to, da se lahko začnejo dela. Celotna investicija bo na koncu znašala milijon evrov, kar pa predstavlja deset odstotkov občinskega proračuna. Za občino je to neizvedljivo,” je za N1 dejal Červ in ob tem poudaril nujnost državne pomoči.

Vpliv tudi na turizem, a najprej je treba poskrbeti za lokalno prebivalstvo

Dolgotrajnejša zapora obeh cest pa bi lahko vplivala na turizem. Zaprti cesti namreč vodita do dveh najbolj prepoznavnih turističnih znamenitosti tolminske občine. Po cesti v Čadrg se obiskovalci podajo na ogled Tolminskih korit, cesta na Polog pa vodi do cerkve Svetega Duha na Javorci. Gre za zelo obiskani znamenitosti: leta 2022 je spominsko cerkev iz prve svetovne vojne obiskalo 4.883 ljudi, korita pa si je ogledalo kar 105.794 turistov, kažejo podatki v poročilu zavoda Turizem Dolina Soče.

Spominska cerkev Svetega Duha na Javorci
Spominska cerkev Svetega Duha na Javorci (Foto: PROFIMEDIA)

Poveljnik civilne zaščite Vencelj se strinja, da je turizem pomembna dejavnost, a je poudaril, da je treba najprej poskrbeti za lokalno prebivalstvo. “Seveda si želimo, da se tudi to čim prej odpre, vendar preskakovanje varnostnih postopkov za to, da bi poti hitreje odprli turizmu, ni sprejemljivo,” je jasen. Prvi obiskovalci dolino Tolminke in Zadlaščice obiščejo že med velikonočnimi prazniki, ker pa je od sprožitve plazu minilo šele nekaj dni, na civilni zaščiti še ne vedo, ali jim bo do takrat uspelo zagotoviti vse pogoje za odprtje. “Cesta na Polog do začetka sezone skoraj zagotovo še ne bo odprta. Če nam bo vreme naklonjeno, bo do poletja mogoče uspelo,” je sklenil Vencelj.

Da nobena turistična znamenitost ne bo odprta, če ne bo mogoče zagotoviti varnosti za obiskovalce, je zatrdil tudi tolminski župan Červ. “Za Tolminska korita se upravičeno pričakuje, da jih bomo lahko odprli do poletja, vendar samo pod pogojem, da bomo skupaj stopili občina, država in Triglavski narodni park,” je še poudaril župan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!