Na vladni stavbi zaplapolala palestinska zastava (FOTO&VIDEO)

Slovenija 30. Maj 202415:54 13 komentarjev

Po današnji seji vlade, na kateri so ministri sprejeli sklep, da državnemu zboru predlagajo priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države, je na vladni stavbi zaplapolala palestinska zastava.

Na stavbi vlade na Gregorčičevi ulici v Ljubljani so popoldne poleg slovenske in evropske izobesili tudi palestinsko zastavo.

Simbolno dejanje je sledilo odločitvi vlade, ki je na popoldanski seji državnemu zboru poslala predlog za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države.

Kot piše v vladni obrazložitvi, Slovenija tudi kot nestalna članica Varnostnega sveta OZN vseskozi opozarja na nevzdržnost trenutne situacije zaradi nerešenega palestinskega vprašanja ter na nevarnost resne eskalacije v regiji. “Slovenija si bo še naprej prizadevala za dosego miru in varnosti v širši regiji, kar je v njenem strateškem interesu, ter za oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa,” je poudarila vlada.

Da bo vlada prav danes odločala o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države, je predsednik vlade Robert Golob napovedal v ponedeljek. Na vladi so postopke sprožili 9. maja in napovedali, da bodo predlog v državni zbor poslali najpozneje do 13. junija.

O aktu o priznanju se morata sedaj izreči še parlamentarni odbor za zunanjo politiko in državni zbor. Poslanci naj bi o tem predvidoma odločali na izredni seji v torek prihodnji teden, za potrditev priznanja pa zadostuje navadna večina poslancev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje