Na zemljevidu preverite, kje se je varno kopati

Slovenija 31. Maj 202214:15 > 15:13 0 komentarjev
zemljevid
Arso

V prihodnjih dneh in tednih se bo živo srebro spet povzpelo višje, marsikdo pa bo ohladitev poiskal v morju, rekah in jezerih. Pred tem je dobro preveriti, katere kopalne vode so primerne za kopanje. Podatke o tem lahko najdete na posebnem zemljevidu, ki so ga pripravili na Agenciji RS za okolje.

Prvega junija se začenja kopalna sezona na morju. Glede na prve letošnje rezultate meritev v kopalnih vodah na morju pa se lahko po mnenju Agencije RS za okolje (Arso) tudi v letošnji kopalni sezoni nadejamo dobre kakovosti vode. Podrobni podatki o meritvah so sicer objavljeni na prikazovalniku Karta kopalnih voda.

Kot je razvidno z zemljevida, so vse kopalne vode na morju skladne s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NJIZ). Dodatno opozorilo je pripisano le pri kopališču Žusterna, kjer kopanje v iztoku hudournika Žusterna ni priporočljivo, saj je tam možnost onesnaženja. Pri drugih kopališčih ob morju ni dodatnega opozorila.

Ustrezno kakovost kopalne vode po enotnih evropskih kriterijih pristojne institucije v Sloveniji spremljajo na 47 lokacijah. To so odseki na rekah, jezerih in morju, ki izpolnjujejo kriterije za uradno določitev kopalne vode. Glede na predpisane zahteve in metodologije ocenjevanja je že nekaj let kakovost kopalne vode ustrezna na večini lokacij, ki so namenjene kopanju, in je primerljiva tudi s kakovostjo kopalnih voda po Evropi, Arso piše v poročilu o stanju kopalnih voda v Sloveniji za lansko leto.

Iz poročila je še razvidno, da so bile kopalne vode lani ustrezne kakovosti, izjema je le kopališče Kolpa Primostek. Večinoma so kopalne vode odlične in dobre (83,5 odstotka vseh kopalnih voda), zadostni sta dve, v letu 2021 je bila prvič zabeležena tudi ena kopalna voda neustrezne kakovosti.

Z oceno odlično so ocenjene kopalne vode Blejskega jezera, Bohinjskega jezera, Šobčevega bajerja ter večina lokacij na morju. Ponovno so odlične vse kopalne vode reke Soče in kar pet lokacij na Kolpi.

Zaradi vse več turistov onesnaženo kopališče ob Kolpi

Mikrobiološko kakovost vode na kopalnem območju Kolpa Primostek spremljajo od leta 2009. Kot piše v poročilu za lansko leto, se je kakovost vode zadnja leta tu gibala med dobrim in zadostnim, ob množičnem obisku turistov v zaledju kopalne vode zaradi zaprtja mej ob pandemiji pa je bilo zadnji dve leti zaznati večjo spremenljivost kakovosti vode.

Molekularne analize vode so pokazale, da glavnino fekalnega onesnaženja prispeva človek. Izrazit je tudi trend slabšanja kakovosti vode. Kopalna voda na osnovi statistične obdelave podatkov monitoringa v obdobju 2018–2021 po kakovosti vode ne dosega več predpisanih standardov kakovosti in je razvrščena v kategorijo slabe kakovosti. Zakonodaja za tako kopalno vodo določa pripravo in izvedbo ukrepov za izboljšanje stanja. Za kopalno vodo v slabem stanju zahteva prepoved ali odsvetovanje kopanja, o kopališču Primostek piše v poročilu. Vlada je zato za to območje sprejela program ukrepov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!